Tu ştii cine îţi bate la uşă? Colectele pentru cazuri umanitare asigură salariile celor care umblă după bani
BOTOSANI

Nu o dată v-aţi trezit la uşă cu tot felul de persoane, mai mult sau mai puţin convingătoare, care solicitau bani pentru cazuri umanitare- fie că era vorba de copii bolnavi înscrişi pe diverse liste de transplanturi, fie că era vorba de familii rămase fără casă în urma unor tragedii, "oferta" fiind variată.

Tu ştii cine îţi bate la uşă? Colectele pentru cazuri umanitare asigură salariile celor care umblă după bani

   Foto: slate.com

Probabil că v-aţi căutat prin buzunare şi, impresionaţi de dramele altora, aţi încercat să faceţi un bine oferind o sumă cât de mică. V-aţi întrebat vreodată unde ajung banii dumneavoastră?

O botoşăneancă, fostă colaboratoare a unei fundaţii umanitare cu sediul în judeţul Suceava, a decis să povestească modalitatea de funcţionare a acestor colecte de bani şi unde ajung sumele colectate. Am numit-o Nina, pentru că nu vrea ca numele să-i fie făcut public. Spune că a început colaborarea cu o fundaţie din Suceava în urmă cu doi ani, dar nu era prima oară când lucra în domeniu. A primit sarcina de a coordona colaboratorii din Botoşani, şapte la număr, care se ocupau de bătutul în uşi şi recitatul unei poveşti despre un copil bolnav. E drept, copilul există şi a suferit mult, din cauza unor afecţiuni grave.

De loc din Suceava, băieţelul a fost internat destul timp în spitale din Iaşi şi în prezent este stabilizat într-o oarecare măsură. Dar colecta de bani pentru aşa-zisul "transplant de rinichi" care să-i salveze viaţa continuă şi acum.

"Eu am decis să vorbesc pentru ca să ştie botoşănenii pentru ce dau banii. Sunt şapte oameni angajaţi care sunt preluaţi dimineaţa de un şofer şi transportaţi în diverse locuri din Botoşani sau din Suceava, dar mai mult aici, pentru că botoşănenii sunt mai buni, adică mai naivi. Merg peste tot, inclusiv la ţară, şi am văzut băbuţe care din pensia lor nenorocită dădeau şi un leu pentru copilaşul ăsta, să facă transplantul. Dar din banii care se colectează, jumătate vin la mine, iar jumătate şi-i păstrează colectorii. De exemplu, dacă nenea Ion, să zicem, a strâns într-o zi 400 de lei, 200 de lei şi-i opreşte pentru el şi mie îmi dă 200 de lei. Din banii care ajung la mine, o parte este destinată plăţii şoferului care îşi pune maşina la dispoziţie. Aşa că la fundaţie ajung cam 100 de lei pe zi de la fiecare colaborator, dar dacă ne gândim că sunt zeci... faceţi un calcul. Sigur că rar se întâmplă să se strângă într-o zi 400 de lei, dar se întâmplă. Am văzut medici care dădeau sume importarte...Câţi bani se strâng, se strâng, dar mai interesant este câţi bani ajung la caz. Din ce ştiu eu, mama copilului pentru care facem campania asta a primit până acum 400 de lei. Eu atât ştiu că a primit din colecte. Problema este că dacă cineva ar fi curios să se uite în actele cu care umblă colectorii, ar constata că certificatul de handicap a expirat şi noi nu am primit un alt exemplar, mai recent. În plus, din ce ştiu, copilul se simte mai bine acum, merge la şcoală", spune Nina.

Botoşăneanca a ţinut o evidenţă strictă a sumelor colectate de colaboratori pe nişte caiete (foto), însă ştie că va trebui să predea toate actele pentru că aşa i s-a cerut de către angajatoarea sa.

"Inclusiv caietele mele trebuie să le dau deşi sunt ale mele, sunt sumele pe care le colectau oamenii. Nu mi s-a părut în regulă aşa că am decis să vorbesc. Şi să ştiţi că nu doar fundaţia asta procedează aşa, ci toate fac la fel, iar colaboratorii sunt instruiţi ca în cazul în care sunt abordaţi de poliţişti să sune la fundaţie, că doamna rezolvă situaţiile", explică Nina.

Contactată, coordonatoarea fundaţiei a susţinut că starea copilului s-a deteriorat în ultima vreme şi că are nevoie în continuare de bani pentru tratamente.

"Nu mai ştiu câţi bani i-am dat din cei colectaţi, dar le duc celor din familie bunuri, dulciuri, din partea mea. Acum au avut nevoie de mai mulţi bani că au început şcoala şi au avut tot felul de nevoi. S-a pus problema transplantului la început, atunci când a fost diagnosticat, dar după aceea medicii au spus că să vadă cum se simte cu tratamentele pe care le administrează. Eu nu cer colaboratorilor la angajare decât cazierul, nimic altceva", susţine suceveanca.

Primarul comunei în care locuieşte copilul, Viorel Cucu, nu ştie despre cazul medical pentru care fundaţia din Suceava colectează bani.

"În zona respectivă locuieşte o comunitate de rromi dar sunt puţini faţă de numărul din acte. Numele pe care mi-l spuneţi şi cazul medical ca atare nu-mi sunt cunoscute. La Primărie vin tot felul de fundaţii care cer aprobare să facă astfel de colecte dar de fundaţia asta nu am auzit până acum nimic", spune Viorel Cucu.

Fundaţia este înregistrată în evidenţa Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava ca având drept activitate "alte activităţi de asistenţă socială fără cazare- activităţi caritabile, strângerea de fonduri" şi funcţionează din februarie 2014, după cum indică decizia Judecătoriei Suceava, care a luat act de înfiinţarea sa. Potrivit informaţiilor deţinute de Ministerul de Finanţe, fundaţia a încheiat anul 2016 cu un profit de 4.930 de lei, la venituri înregistrate de 80.132 de lei şi cheltuieli de 75.202 lei.



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce trebuie să facă șoferii dacă vor să radieze mașina dacă nu o mai folosesc, fără să o ducă la casat!

astăzi, 18:14
38

Procesul de scoatere definitivă a unei mașini din circulație presupune parcurgerea mai multor etape.Proprietarul sau delegatul trebuie să depună o serie de acte doveditoare la mai multe autor...

Atenție la fraudele informatice și la „investițiile” online! Iată cum vă puteți proteja!

astăzi, 17:13
43

În ultima perioadă se constată o creștere a sesizărilor referitoare la săvârșirea  unor infracțiuni de înșelăciune în mediul online care au ca bază folosirea &ic...

Temele pentru acasă între necesitate și obligație, ce ne sfătuiesc specialiștii în educație din Botoșani!

astăzi, 16:21
108

Țări ca Polonia și Finlanda au decis eliminarea temelor pentru acasă, considerând că beneficiul asupra copilului în ansamblu este nul.De fapt care e adevărul? Mai au nevoie copii...