Societatea civilă ar trebui să lupte pentru serviciul 112!

Societatea civilă ar trebui să lupte pentru serviciul 112!

Când Uniunea Europeană a cerut ca în toată Europa să existe un serviciu de urgență, apelabil la 112, este puțin probabil că liderii europeni s-au gândit că acest serviciu, atât de important în societățile civilizate, pur și simplu va fi distrus de fel de fel de nebuni în România!

În timp ce societatea civilă tace, acuzând doar angajații de la 112 de lipsă totală de empatie și grijă față de cetățean, și o fac pe bună dreptate în cazuri cum a fost cel al Alexandre Măceșan, zi de zi, sute de români folosesc serviciul 112 doar pentru glume și alarme false, fără ca nimeni să le explice că fiecare apel fals poate însemna o viață pierdută!    

Ieri, o altă botoșăneancă a sunat la 112 pentru a face o glumă!  

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Botoşani,  au fost sesizaţi la 112 , de către o femeie de 43 de ani, din municipiul Botoşani, care a strigat la telefon „Mă ucide!”, apoi a închis. În urma verificărilor efectute de către poliţişti, a fost localizat apelul ca fiind efectuat de pe strada Sucevei din municipiul Botoşani. Totodată, poliţiştii din cadrul Dispeceratului IPJ Botoşani, au comunicat faptul că de pe acelaşi număr de telefon a mai fost efectuat un apel prin SNUAU 112, în urmă cu câteva luni, fiind sesizate aspecte similare.

Deplasându-se la adresa indicată, a fost identificat un bărbat de 65 de ani, concubinul apelantei, care a relatat faptul că aceasta, în cursul zilei, a consumat băuturi alcoolice şi că este cunoscută cu afecţiuni psihice. Totodată, acesta a declarat că femeia a părăsit domiciliul său fără să spună unde pleacă. Cu ocazia desfăşurării activităţilor specifice de verificare şi investigare, a fost depistată apelanta, pe strada Colonel Victor Tomorovenu, din municipiul Botoşani, la locuinţa unui bărbat cu care aceasta are o relaţie de prietenie. Apelanta se afla în stare avansată de ebrietate, declarând că nu a fost victima vreunei infracţiuni şi că nu îşi aminteşte când a efectuat apelul la 112. În cursul zilei de astăzi, femeia de 43 de ani urmează a fi audiată cu privire la aspectele sesizate şi sancţionată pentru alertarea falsă a organelor specializate de intervenție, conform OUG 34/2008.

Evident, cazul nu este unic în ultimele zile.

Un bărbat de 44 de ani din, Botoşani, s-a distrat la rândul său apelând la 112 și reclamând că este sechestrat în comuna natală şi are nevoie imediată de ajutor. Bărbatul susținea că a fost răpit şi sechestrat în Zlătunoaia. Bărbatul le-a povestit operatorilor 112, că a fost prins de vecinii săi şi închis undeva în casa acestora. Poliţiştii s-au mobilizat şi au plecat către zona respectivă. Contactat ulterior, bărbatul nu a mai răspuns la telefon. Pentru că între timp operatorii 112 şi-au dat seama că apelul nu venea de la Zlătunoaia, ci de la Spitalul Judeţean ”Mavromati” din municipiul Botoşani, în căutările polițiștilor, apelantul a fost găsit în cele din urmă pe secţia de chirurgie a Spitalului Judeţean. Acesta ar fi explicat că se plictisea în spital şi de aceea a sunat la 112, iar pentru gluma proastă a fost amendat doar cu 500 de lei.

Și dacă vă îmaginați că sunt numai două apeluri, atunci vă înșelați! Ei bine, un nebun și-a propus zilele trecute să evacueze tot stadionul municipal, anunțând că la o partidă a FC Botoșani, a fost amplasată o bombă sub tribună! Este evident că a fost prins și amendat!

Este însă cu adevărat șocant cum o întreagă societate, care se pretinde a fi civilizată, nu înțelege că fiecare apel fals distruge inclusiv încrederea operatorilor în seriozitatea cazurilor care le sunt aduse la cunoștință!

Sau poate ar fi mai bine ca, pe lângă amenzi, folosirea abuzivă a numărului de urgenţă să fie pedepsită cu închisoarea, cum se întâmplă, de exemplu, în Statele Unite, Australia, Marea Britanie, Austria sau Norvegia!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fotogalerie: penultima seară de concert în aer liber la Cornișa - distracție, dar și minusuri

astăzi, 14:36
66

Sâmbătă, 21 septembrie a.c., la Cornișa Aqua Park a debutat, începând cu ora 17:00, penultima seară de concert în aer liber din acest an. Este vorba despre Festivalul lui B...

Mamă și copilă de cinci ani plecate de acasă, căutate de Poliție

astăzi, 12:10
422

O femeie din Suceava și-a luat copila de cinci ani și a plecat de acasă, iar poliţia face apel la cunoștința publicului pentru găsirea celor două.Este vorba despre Marinela-Biatrisa Ursach...

Elevul de 17 ani care a ucis un om cu o palmă, a fost arestat preventiv

astăzi, 11:46
345

Elevul de 17 ani vinovat de moartea unui bărbat de 56 de ani din Stăuceni, survenită după ce acesta i-a dat o palmă, într-un bar, pe fondul unui conflict, a fost arestat preventiv. Poliți...