Lupta unei gravide cu inamici nevăzuți. „Avort neapărat, copilul poate fi cu probleme grave”

Lupta unei gravide cu inamici nevăzuți. „Avort neapărat, copilul poate fi cu probleme grave”

Unele vieți sunt salvate înainte de a se consuma prima lor secundă, iar o boală aduce trăiri nefaste nu doar fizic. Sunt idei validate de povestea unei tinere din Botoșani, care a trecut prin momente de cumpănă. Ea spune că ar fi fost sfătuită de mai multe cadre medicale să renunțe la prima sa sarcină, din cauza riscului de a aduce pe lume un copil cu malformații. Însă a găsit un sprijin și a luptat pentru nenăscut.

Anca a aflat în urmă cu un an că avea să devină mamă. A primit vestea după ce s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe, acuzând simptome specifice infectării cu varicelă, o viroză mai puțin întâlnită și mai agresivă în rândul adulților. Cadrele medicale ar fi avut o atitudine nepotrivită, iar investigațiile ar fi decurs tărăgănat, după cum rememorează femeia. Mai mult, spune ea, ar fi fost plimbată între secțiile Spitalului Județean de Urgență, primind mai multe diagnostice incerte.

„Povestea mea începe cam așa: fix cu un an în urmă, ajung la Spitalul Județean „Mavromati”, de abia ținându-mă pe picioare, cu temperatura aproape 40, stare de rău, cu tuse. Mă consultă o doctoriță, mă întreabă de ce am venit la ora aia, fiind 22:00, și de ce nu am venit mai devreme. Parcă programasem când să mi se facă rău. Mă consultă în piept, fără să-mi facă vreo analiză. Îmi face raza la plămâni, îmi pune un diagnostic și mă trimite la Infecțioase. Acolo mă consultă, din nou îmi pune alt diagnostic față de cel de la Județean, îmi prescrie o pungă de medicamente. Totul bine și frumos... Caut o farmacie de gardă, îmi iau rețeta, mă simt rău toată noaptea, iar a doua zi dimineață mă duc din nou la spital. Începuse să îmi iasă niște bubițe pe corp, ajung la Primire, mă bagă în calculator, mă întreabă de ce vin iar la spital, că mai apar o dată. Din nou, dar cu altă problema, nu îmi programasem nici de data aceasta să ajung acolo. Diagnostic: varicelă”, rezumă Anca.

După ce cadrele medicale au stabilit că tânăra suferea de varicelă, pacienta a fost testată și în vederea depistării unei eventuale sarcini. Asta, în condițiile în care cel mai mare risc de afectare a fătului există atunci când mama contractează virusul după primele șapte și până la primele 20 de săptămâni de graviditate.

Rezultatul pozitiv i-a adus o bucurie, dar și temeri, alimentate de pesimismul unor cadre medicale, după cum susține botoșăneanca. Ea ar fi fost sfătuită să întrerupă sarcina, pentru a evita complicații sau zămislirea unui copil cu malformații ori deficiențe.

„Între timp, fac și un test și iese pozitiv. Foarte îngrijorată, doctorița îmi spune că, dacă sunt însărcinată, trebuie neapărat să fac avort. Ajung cu fișa din nou la Infecțioase, că așa este procedura, mă consultă altă doctoriță, îmi zice că, dacă sunt gravidă, avort neapărat - copilul poate fi cu probleme grave. Sună la o colegă de a ei, care este ginecolog, la fel spune și acea doctoriță. Eu sub nicio formă nu voiam să aud de avort. Îmi doream foarte mult un copil, primul meu copil, și eu să renunț la el? Disperată, nu mă puteam liniști, prinsesem și sărbătorile de iarnă în casă, că nu puteam ieși cu varicelă afară, de abia în ianuarie aveam programare la doctorul meu ginecolog”, a mai povestit femeia.

De altfel, medicul ginecolog pe care l-a preferat tânăra, avea să devină unicul stâlp de sprijin. Potrivit acesteia, doctorul a susținut-o să aducă pe lume primul său copil, încurajând-o și garantându-i nu doar consultații, ci și consiliere. În timp ce sarcina evolua corect, optimismul tinerei și încrederea în reușită aveau să crească odată cu burta.

Anca a ajuns, astfel, la concluzia că unii medici nu tratează doar corpul, ci și sufletul.

„Sarcina avansase, mă rugăm să fie totul bine, deși luam în calcul să renunț la sarcină. Ajung la doctorul ginecolog, fără de care cred că aș fi fost terminată, și acum îmi plângeam copilul. Dorin Scladan, fără doar și poate, fără să se gândească prea mult, mi-a spus atât: „Nu avort, de ce?”. Și îi explicasem ce și cum, râde ușor în colțul gurii. Un om cu o inteligență extraordinară, un om de milioane, doctorul meu de suflet. Am mers pe mâna lui, i-am ascultat sfaturile, m-a ajutat enorm. Un om și un medic  extraordinar de bun. Cred că foarte important e și modul în care medicul te susține. Eu am avut parte de cel mai profi medic din univers. De-a lungul momentelor grele, mi-a dat o stare de calm incredibilă”, a explicat botoșăneanca.

Virusul traversează placenta în 25% din cazuri, infectând fătul. Uneori, infecția cauzează un sindrom numit embriopatie varicelo-zosteriană. Afectarea fătului include cicatrici, probleme oculare, probleme de creștere, subdezvoltarea unui braț sau a unui picior, dimensiuni reduse ale capului, întârziere în dezvoltare fizică sau mentală. Unii bebeluși pot avea una sau mai multe dintre aceste probleme, în timp ce alții nu vor avea absolut nicio problemă. Printre norocoșii din urmă s-a numărat și bebelușul Ancăi, o fetiță perfect sănătoasă.

„Acum mă bucur de o fetiță perfect sănătoasă, născută la termen, fără niciun fel de problemă.  Uitându-mă la ea, sunt fericită, am uitat de tot stresul prin care am trecut. Mă gândesc că puteam să nu o am, dacă ascultăm ce acei doctori. Tot respectul pentru doctorul meu ginecolog”, a mai spus proaspăta mămică.

De menționat este că tânăra a avut de confruntat nu numai varicela, apoi temerile proprii și fricile apropiaților legate de riscuri și eventuale urmări ale contractării afecțiunii în timpul sarcinii. Ea s-a văzut nevoită să înfrunte și schimbările cu care a venit pandemia de Covid-19.

Prin povestea sa, femeia spune că a învățat să lupte, să găsească un umăr, acolo unde se zăresc doar palme verticale. Afecțiunile trupești vin la pachet cu frici și tendința de a lua decizii pripite, arată cercetătorii. De aceea, important este nu ceea ce învinge un tămăduitor, ci ceea ce construiește în sinele pacientului său, aprobă femeia.

Anca s-a numărat printre cele 5% dintre gravidele care s-au infectat cu varicelă în decursul celor nouă luni de sarcină. Complicațiile care pot apărea sunt multiple, atât în ceea ce privește fătul, cât și sănătatea pe termen lung sau chiar viața mamei. Împotriva acestei viroze, există vaccin, însă mai puțin de 3% dintre românce sunt imunizate înaintea procreării, iar antidotul nu se află pe lista celor obligatorii în România.

 

Spune-ne opinia ta