Drama greu de imaginat a unui tânăr din Botoșani, sechestrat și agresat de anturaj. Cazul a ajuns în atenția Poliției (VIDEO)

Drama greu de imaginat a unui tânăr din Botoșani, sechestrat și agresat de anturaj. Cazul a ajuns în atenția Poliției (VIDEO)

Un tânăr din Botoșani a trecut prin momente cumplite, după ce s-a anturat cu persoanele nepotrivite. Traumele la care a fost supus l-au determinat să părăsească județul, pentru a încerca să găsească un trai mai bun în București. Bătut, scuipat, închis într-un apartament din municipiul-reședință de județ și supus unor tratamente greu de imaginat, tânărul de 21 de ani a experimentat trăiri sub demnitatea umană și a fost victima unor indivizi cunoscuți în rândul polițiștilor pentru comportamente deviate. Inspectoratul de Poliție Județean s-a autosesizat, miercuri, demarând cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care au avut loc faptele.

Totul s-a întâmplat în urmă cu aproximativ un an. Cătălin V. ar fi fost ținut ostatic într-un apartament situat în blocul nr. 71 de pe Calea Națională, adresă unde locuia cu forme legale numitul M.I.A., imobil în care a fost bătut, abuzat sexual, incendiat, batjocorit, de către un grup de așa-ziși amici ai acestuia. Tânărul avea o situație materială precară și nu avea personalitate.

Potrivit unui prieten al victimei, „Cătălin este un băiat destul de necăjit: ba a fost dat afară din casă, ba mai nu știu ce. Și și-a găsit un grup de prieteni prin Botoșani, care îl foloseau pe post de slugă - nu o spun ca și jignire, indivizii l-au ținut două săptămâni ca pe un animal, unde a fost torturat zi de zi. Indivizii sunt cunoscuți drept oameni foarte violenți. Doi dintre cei care au participat au deja dosare penale”.

Același prieten a trimis o serie de filmări ilustrative pentru modul în care Cătălin era maltratat. Unele videoclipuri nu au sunet, altele scot la iveală un limbaj vulgar, față de care victima nu reacționează cu niciun fel de răspuns. Dorind să rămână sub protecția anonimatului, cel care ne-a sesizat despre cele petrecute în apartament, a povestit că victima nu a depus plângere la Poliție din două motive.

„Filmările abia acum au ieșit la iveală. O persoană care a participat la conflict a publicat videoclipurile. Până acum, nimeni nu a mers la Poliție, tocmai din lipsa de dovezi și pentru că acest Cătălin este amenințat constant de acești indivizi cu moartea. Cel mai rău este că unul dintre ei continuă să își trăiască viața. De fapt, nu doar unul, ci toți, ca și cum nimic nu s-a întâmplat, în timp ce acest om a rămas cu traume din urmă acestor întâmplări”, subliniază reclamantul.

Agresorii au vârste apropiate celei a victimei. Rareș S., de 19 ani, care acum este student la Politehnica din Iași, potrivit sursei filmărilor, care menționează că „el este cel care îi dă foc la par și face sparring cu acest Cătălin”. Mai sunt protagoniști și Alexandru P., cel care filmează, Valentin I., Robert B. și Adrian, în vârstă de 24 de ani, cel din urmă fiind cunoscut sub porecla „Harpă”, având „câteva dosare penale la poliție și este cunoscut de polițiști drept un rău famat”, după cum spune prietenul celui agresat.

„Sună cam dramatic, însă eu am aflat recent de toate aceste fapte. Ce este îngrijorător este că atât Alexandru cât și Rareș sunt cunoscuți în oraș drept oameni 'buni'. De exemplu Rareș este genul de om care se implică în acte de voluntariat. Toate acestea sunt măști, ei sunt niște indivizi foarte violenți, care mereu au abuzat oamenii mai slabi. Se poate observa și în video, comportamentul ăsta nu e unul al unui om normal sau, cel puțin, al unui om care ar avea un gram de empatie”, descrie sursa filmărilor.

Întrebat care este legătura dintre acesta și agresori, precum și despre modul în care a intrat în posesia videoclipurilor, prietenul lui Cătălin a răspuns că cel care a filmat ar fi avut remușcări cu privire la ceea ce i s-a întâmplat tânărului.

„Eu am videoclipurile de la Alexandru. Din spusele lui, acesta se simte 'vinovat'pentru ce a făcut și a distribuit videoclipul la un grup restrâns de prieteni. Indiferent de motivele lui, faptul că a ținut ascunse aceste dovezi timp de aproximativ un an este o faptă destul de gravă și nimeni nu e mai presus de lege”, a precizat acesta.

Potrivit aceluiași, Cătălin nu ar fi trecut doar prin experiența celor circa două săptămâni de sechestru și supunere la rele tratamente, ci și prin momente de pericol pentru propria viață, pe care le-ar fi trăit cu tatăl său.

„La un moment dat Cătălin statea într-un garaj cu tatăl lui, unde nu avea curent sau apă și acestia i-au dat foc la locuință. Cătălin s-a dus la Poliție, însă a retras plângerea după atâtea amenințări”, a mai adăugat prietenul victimei, care dorește să se facă dreptate în acest caz.

Într-una dintre filmări, se arată cum unul dintre agresori pulverizează parfum pe capul victimei, apoi aprinde substanța cu bricheta, stingând flăcările cu palmele înainte ca acestea să provoace arsuri grave, apoi acțiunea se repetă.

Din imagini, se disting mai multe fapte de natură penală, înglobate într-un comportament de grup antisocial, inuman. Povestea a ajuns abia astăzi în atenția Poliției, după ce Știri.Botoșani.Ro a direcționat videoclipurile, patru la număr, organelor competente.

„Se efectuează verificări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-au produs aceste evenimente, pentru identificarea persoanelor implicate și tragerea acestora la răspundere potrivit vinovăției”, a declarat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean din Botoșani.

Publicăm, mai jos, două dintre clipurile trimise de către prietenul victimei, celelalte fiind omise din cauza conținutului de violență ieșită din comun sau a caracterului pornografic.

UPDATE, ora 17:00: Agresorii au fost identificați de către polițiști și ridicați de la domicilii. La ora actualizării prezentului material, unul dintre aceștia este audiat la sediul IPJ Botoșani.

UPDATE, 3 iulie: Unul dintre agresori a contactat Știri.Botoșani.Ro pentru a-și explica contribuția la comiterea faptelor, subliniind că își va asuma responsabilitatea cu privire la gradul de vinovăție pe care i-l vor stabili anchetatorii, adoptând o atitudine de mortificare asupra propriei persoane.

„Totul a pornit de la Alexandru, care susținea că el (n.r.: Cătălin) i-ar fi datorat o anumită sumă de bani. Acționând ca un inconștient, în acel moment am decis să iau parte la lecția pe care voiau să i-o ofere persoanei vătămate. Așa că, după cum se vede și în imagini, l-am lovit fără milă și fără să mă gândesc la consecințe. L-am lovit de două ori în zona feței. Vreau să se facă dreptate și sa primesc pedeapsa pe care o merit. Nu am participat la arderea părului lui Cătălin, eu dormeam când acest lucru s-a întâmplat. Am aflat dimineață ce i-au făcut și mi-a fost foarte milă de el în acel moment și i-am amenințat pe ceilalți că, dacă se mai iau de el, o să aibă de a face cu mine. O să mă duc în țară și o să declar totul și la poliție. Vreau să mai precizez și că a fost singura zi în care eu m-am luat vreodată de el. Ba mai mult, deși nu merit să spun asta, chiar mi-a fost prieten. L-am ajutat de multe ori cu mâncare și țigări pentru că mi-a fost milă de el.

Nu am participat la sechestrarea lui, pot dovedi acest lucru cu dovezi. Am contractele de muncă din Germania și pot dovedi că eu nu am fost pe toată perioada evenimentelor petrecute în România. În plus, eu sunt domiciliat la țară. Și nu am stat niciodată mai mult de o noapte în oraș, fapt pe care îl pot confirma și familia mea și persoanele implicate. Nu vreau milă, pentru ca îmi merit acuzațiile și sunt conștient de ce fapte groaznice am săvârșit în acea zi. Probabil Cătălin este traumatizat pe viață și asta o să am pe conștiință tot restul zilelor mele. Eu l-am lovit, cum am mai spus, de două ori, dar nu am participat și la restul abuzului. Și nici măcar nu am știut de faptul că îl țineau sechestrat. Apartamentul în care s-a petrecut totul este a așa-zisului Harpă, care l-a lovit și el la rândul lui.

Rareș i-a dat foc la păr din ce am înțeles de la ei, el fiind plecat de la locul faptei când m-am trezit eu din somn. Iar Alexandru și Harpă l-au ținut sechestrat. Vreau ca toți să fim anchetați în funcție de gravitatea faptelor săvârșite. Chiar dacă o să fiu băgat în închisoare, o să-mi asum și o să-mi recunosc faptele. Dar nu vreau sa fiu eu cel mai rău văzut de popor, atâta timp cât ceilalți trei au făcut fapte poate chiar mai grave decât ale mele”, a explicat Valentin I., implicat și el în agresarea lui Cătălin. Acesta locuiește în prezent în Germania, unde a mers să lucreze.

Inițial, victima a refuzat să formuleze plângere împotriva agresorilor. Ulterior, acesta a revenit asupra deciziei, iar polițiștii vor înregistra reclamațiile sale, fiind deschis un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de privare de libertate, lovire sau alte violențe.

 

Spune-ne opinia ta