Directorul unei instituții din Botoșani: "Sunt persoane care nu vor să se declare romi"

Integrarea persoanelor de entie romă din județul Botoșani în câmpul muncii este o muncă extrem de grea.

Directorul unei instituții din Botoșani: "Sunt persoane care nu vor să se declare romi"

Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), Teodor Dimitriu, a precizat, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc la Instituția Prefectului cu reprezentanții comunității rome, că sunt persoane care refuză să se declare romi, iar lipsa studiilor face și mai grea angajarea acestora. 

AJOFM a organizat în repetate rânduri burse ale locurilor de muncă în localitățile din județul Botoșani unde sunt comunități mari de romi. Chiar dacă au fost destui angajatori dispuși să angajeze cetățeni de etnie romă, tocmai aceștia nu au părut deloc interesați. 

Teodor Dimitriu a mai spus că oricâte eforturi ar face angajații instituției pe care o conduce, este o problemă de concepție în rândul romilor, și cu greu pot fi convinși să urmeze un curs de formare profesională sau să aibă statutul de angajat. 


"Am organizat burse specializate în localitățile Hudești, Ștefănești și Botoșani. La Hudești s-au prezentat 56 de persoane, Ștefănești 39 și în Botoșani, culmea, 14. Sunt niște probleme. În primul rând ei nu se declară romi, nu vor. În al doilea rând au studii sub cele generale, 88% din ei și nu pot fi înscriși la niște cursuri de formare profesională. Ei vin la noi pentru adeverința venitului minim garantat și dacă cumva le oferim un loc de muncă ne trezim cu surprize. Am organizat caravane pentru ocuparea forței de muncă în niște localități care un număr mare de romi, Tudora, Corni, Hudești, Cristinești, burse ale locurilor de muncă pentru persoane aflate în detenție, 40 fiind de etnie romă. Numai trei s-au angajat după terminarea detenției, dar este un efort și din partea noastră a lucrătorilor din AJOFM. Atât specialiștii noștri cât și conducerea Agenției este foarte atentă și supraveghează aceste persoane, singurul lucru este dacă vor. Noi căutăm, dar în momentul în care nu vor să participe la cursuri, nu vor să acceseze un loc de muncă nu avem posibilitatea să îi ajutăm din punct de vedere al concepției", a spus Teodor Dimitriu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
25

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...

Fără taxă de internare la „Mavromati”? Ce spune noul manager al spitalului! (video)

astăzi, 13:32
150

La aproape o săptămână de la ocuparea funcției de manager interimar, economist Corneliu Mihai a participat la o conferință cu presa locală. În cadrul conferinței, managerul unită...

MasterClass de Bune Maniere și Etichetă Socială cu Artech Wine și Virgil Mănescu

astăzi, 13:22
64

Într-o lume în care interacțiunile sociale și profesionale sunt tot mai importante, dezvoltarea abilităților de comunicare și comportament adecvat devine crucială pentru succesul per...