Cazul călugărului Hrisostom Filipescu, dispărut de mai multe zile: a fost dat în urmărire națională, după ce poliția Neamț s-a autosesizat

Hrisostom Filipescu este egumenul Schitului Țibucani, psiholog clinician la C.R.R.P.H. Păstrăveni și doctorand în Neuroștiințe la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, potrivit site-ului său. 

Cazul călugărului Hrisostom Filipescu, dispărut de mai multe zile: a fost dat în urmărire națională, după ce poliția Neamț s-a autosesizat

Poliția Neamț s-a sesizat din oficiu în cazul dispariției părintelui Hrisostom Filipescu, care a dispărut de mai multe zile, în urma apariției unor articole în presa locală, a confirmat pentru HotNews.ro Georgiana Mosu, purtător de cuvânt al IPJ Neamț  Informația a fost publicată inițial de tvmneamț.ro.

Potrivit tvmneamț.ro, călugărul Hrisostom Filipescu, din localitatea Țibucani și în vârstă de 33 de ani, a fost dat în urmărire națională miercuri seara.

Dispariția sa, dar și numeroasele postări de pe pagina sa de Facebook, unde călugărul are peste 73.000 de followers, a stârnit numeroase comentarii în mediul online, dar și pe site-urile creștine, mai ales că a venit imediat după postarea unui articol critic legat de „Fenomenul Rădeni”, în care călugărul propunea „câteva ședințe de psihoterapie sistemică de familie”. „De vreo câțiva ani, Arhiepiscopia Iașilor, se confruntă cu un neoplasm duhovnicesc în zona Neamțului”, mai scria călugărul.

O serie de comentarii speculau că ar fi fost spart contul acestuia de Facebook.

Hrisostom Filipescu este egumenul Schitului Țibucani, psiholog clinician la C.R.R.P.H. Păstrăveni și doctorand în Neuroștiințe la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, potrivit site-ului său. 

La câteva zile după dispariție, părintele Constantin Sturzu, consilier al Sectorului comunicare şi relaţii publice al Arhiepiscopiei Iaşilor și Purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a precizat pe Facebook că Hrisostim Filipescu „trece printr-o grea suferință de ordin psihic” și „a părăsit schitul aflându-se, cel mai probabil, undeva prin străinătate (unde, din păcate, nu acceptă să fie contactat sau ajutat)”. 

Întrebat de HotNews.ro pentru lămuriri legate de această postare, părintele Constantin Sturzu a explicat că au fost trimise mesaje în privat de pe telefonul lui Hrisostom Filipescu care a discutat cu mai multe persoane lucruri știute doar de acesta și de persoanele cu care a discutat. 

„Nu cred că mai e dânsul, cred că e o tulburare acolo”, a explicat părintele Sturzu, care a adăugat că „nu trebuie să fii ortoped ca să vezi că cineva șchioapătă”.

Acesta a precizat că Hrisostom Filipescu a fost văzut în Franța și în Germania. „Avem mărturii de la oameni de acolo (...) Există mărturii că s-a cazat la un hotel în Germania”, a explicat Constantin Sturzu, care a precizat că acesta a mai suferit „o cădere psihică gravă” în 2011.

Iată mai jos postarea de pe Facebook a părintelui Constantin Sturzu:

Având în vedere că primesc multe interpelări cu privire la situația Părintelui Hrisostom Filipescu, că s-au ridicat extrem de multe nedumeriri și s-au stârnit sminteli pornind de la unele postări de pe contul său de Facebook și de pe cel al Schitului „Sfânta Maria Magdalena” Țibucani - unde a fost egumen în ultimii ani -, sunt în măsură să vă comunic faptul că Părintele Hrisostom trece printr-o grea suferință de ordin psihic și că a părăsit schitul aflându-se, cel mai probabil, undeva prin străinătate (unde, din păcate, nu acceptă să fie contactat sau ajutat). 

În 2011 a mai avut o cădere psihică gravă, în urma căreia și-a revenit însă, având de atunci o frumoasă activitate ca egumen de schit. De altfel, acum o săptămână a primit chiar rangul de protosinghel (și) pentru activitatea de la Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din localitatea Păstrăveni, unde activa ca psiholog clinician. 
Unele antecedente din familie, poate și prea multa expunere mediatică, cu siguranță și din pizma și din lucrarea diavolului - toate acestea sau unele dintre ele au contribuit la aducerea Părintelui Hrisostom în această suferință psihică. Spun asta pentru cei ce se tot întreabă cum de este posibilă o astfel de situație pentru un monah. Ideea este să nu-l judecați ci, pe cât de mult puteți, să-l pomeniți la rugăciune, iar dacă-l întâlniți pe undeva, să-l sprijiniți și să-l sfătuiți să accepte ajutor de specialitate și asistență duhovnicească. 
Noi ne dorim din tot sufletul ca Părintele Hrisostom Filipescu să revină și să-și revină, având încredere în purtarea de grijă a Domnului. Ca și până acum, în continuare îi va fi oferit tot sprijinul și toată dragostea, nădăjduind că Dumnezeu va tămădui sufletul său. 
P.S.: Nu putem spune cu siguranță dacă este sau nu spart contul de Facebook al Părintelui Hrisostom Filipescu, dar avem alte mesaje ale sfinției sale, de pe alte canale, și alte mărturii ale unor persoane cu care a vorbit în ultimele zile care întăresc fără tăgadă faptul că trece printr-o acută suferință de ordin psihic.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FCSB - FC Botoșani 1-1! Două Euro-Goluri și fotbal ZERO!

Sâmbătă, 4 Iulie 2020
418

FC Botoșani a plecat la București, unde sâmbătă seară, de la ora 20:00, a disputat o partidă împotriva vicecampioanei României, FCSB.După un început de meci echilibr...

România, vid legislativ anti-Covid-19! Ludovic Orban: Nu țineți cont de deciziile CCR, fiți responsabili și rămâneți în spitale

Sâmbătă, 4 Iulie 2020
420

Premierul Ludovic Orban le-a cerut astăzi celor care sunt infectați cu noul coronavirus să rămână internați în spital și să NU țină cont de deciziile Curții Constituționale, ca...

După ce a fost înțepată de o insectă, o botoșăneancă a fost luată cu salvarea direct din pădure

Sâmbătă, 4 Iulie 2020
1264

O femeie de 48 de ani, din judeţ, a ajuns la Urgenţe cu o ambulanţă, după ce a fost înţepată de o insectă.Aceasta se afla în pădure, la cules ciuperci, iar la un moment dat a...