Amenzi de peste 450.000 de lei aplicate de ITM. Cele mai mari sancțiuni, pentru muncă la negru

Amenzi de peste 450.000 de lei aplicate de ITM. Cele mai mari sancțiuni, pentru muncă la negru

În cursul celui de al treilea trimestru al acestui an, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Botoșani a aplicat amenzi în valoare de 459.000 lei. Cea mai mare parte din cumul este reprezentată de sancțiuni în valoare de 360.000 de lei, dispuse ca urmare a depistării a 26 de muncitori la negru.

În domeniul Relaţii de Muncă au fost efectuate controale la un număr de 212 angajatori, cu un număr de 8778 salariaţi din care 5293 femei, transmite ITM Botoșani.

„Au fost dispuse 252 măsuri de remediere. Au fost sanctionaţi 12 angajatori, au fost aplicate 15 sancţiuni, din care 4 avertismente şi 11 amenzi în valoare totală de 410.000 lei. Au fost depistatate 26 persoane desfăşurând muncă nedeclarată, fiind aplicate 6 amenzi în valoare de 360.000 lei”, arată sursa citată.

Potrivit ITM, au mai fost aplicate sancţiuni pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la timpul de muncă, respectiv pentru nerespectarea prevederilor legale privind registrul de evidenţă al salariaţilor în format electronic.

În cadrul domeniului Securitate şi Sănătate în Muncă, au fost efectuate controale la un număr de 137 agenţi economici, fiind constatate 300 neconformităţi şi au fost dispuse 319 măsuri. Au fost aplicate 289 sancţiuni contravenţionale, din care 282 avertismente şi 6 amenzi în valoare totală de 49.000 lei.

Instituția rezumă că 11 evenimente au fost comunicate în această perioadă de către angajatori către ITM, iar alte trei evenimente au fost communicate de către inspectorat Inspecţiei Muncii. Dintre acestea, au fost constatate patru accidente de muncă, dintre care trei soldate cu incapacitate temporară de muncă şi unul mortal.

ITM arată că cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control sunt următoarele:

- lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnavire profesională;

- neinstruirea lucrătorilor la angajare;

- lipsa planul de prevenire şi protecţie;

- neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic;

- angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor;

- angajatorii nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor;

- neefectuarea triajului epidemiologic la intrarea în unitate, neefectuarea instruirii împotriva SARS-COV2, lipsa materialelor de protecţie contra virusului.

„În afara acţiunilor desfăşurate conform Programului Propriu de acţiuni al ITM Botoşani, inspectorii de muncă au participat alături de celelalte instituţii abilitate la acţiuni privind combaterea pandemiei”, adaugă reprezentanții ITM Botoșani.

(editat de R.A.)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Festivalului Filmului European ajunge la Botoșani (Cinema „Unirea”) în perioada 10-12 mai cu filme despre libertate!

astăzi, 20:00
15

Ediția a 28-a Festivalului Filmului European va debuta la București chiar de Ziua Europei, pe 9 mai și se va încheia la Chișinău, pe 8 iunie,Festivalul Filmului European este organizat ...

Tânăr de 25 de ani dintr-o comuna din Botoșani, prins beat la volan!

astăzi, 18:55
31

În cursul zilei de miercuri, 24 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control pe strada Școlii din comuna Havârna un autoturism...

USR Botoșani: USR oprește din nou specula cu locurile de veci!

astăzi, 18:21
79

După ce, în 2021, consilierul USR Raluca Curelariu a stopat mafia din cimitirele botoșănene printr-un amendament ce a limitat bișnița,  primarul social democrat aflat încă &icir...