Un nou studiu dă peste cap tot ce știm despre Covid-19: stă în aer cel puţin 30 de minute și rezistă până la două zile la temperaturi de 37 de grade Celsius

Un nou studiu dă peste cap tot ce știm despre Covid-19: stă în aer cel puţin 30 de minute și rezistă până la două zile la temperaturi de 37 de grade Celsius

Coronavirusul Covid-19 poate sta în aer pentru cel puţin 30 de minute şi poate călători până la 4,5 metri, cu mult peste "distanţa sigură" de 1-2 metri, transmite South China Morning Post care citează un studiu recent al unui grup de epidemiologi chinezi din provincia Hunan.

"Poate fi confirmat faptul că, într-un mediu închis, cu aer condiţionat, distanţă de transmitere a noului  coronavirus va depăşi distanta general recunoscută drept „sigură”, au precizat cercetătorii în publicația de specialitate Practical Preventive Medicine.

Tot ei au adăugat şi faptul că, în lumina noilor descoperiri, creşte importanta purtării de măşti în public.

"Sfatul nostru este să purtaţi masca pe întreaga durată călătoriei cu autobuzul", au adăugat cercetătorii.

Conform aceluiaşi studiu, Covid-19 poate rezista pe suprafeţe solide timp de mai multe zile, sub formă de stropi, care ulterior pot infecta o altă persoană care intră în contact cu ei.

Coronavirusul poate supravieţuit până la două zile la temperaturi de 37 de grade Celsius, pe sticla, materiale textile, metal, plastic sau hârtie.

Nu în ultimul rând, Covid-19 poate supravieţui în fecale timp de peste cinci zile sau în fluide umane.

Concluziile cercetătorilor se bazează, însă, şi pe un caz concret în care pasagerul unui autobuz a infectat şapte alte persoane doar pe durata călătoriei de la un oraş la altul, inclusiv persoane aflate la 4,5 metri. Ulterior ajungerii la destinaţie, alte persoane au urcat în autobuz, care de asemenea s-au infectat prin inhalarea de particule (aerosoli) de la "pacientul zero". În total, până la sfârşitul călătoriei sale, "pacientul zero" al autobuzului infectase deja 13 alte persoane.

În mod inexplicabil, pasagerii care se aflau chiar lângă "pacientul zero" nu s-au infectat.

"Înţelegerea noastră cu privire la modul de transmitere al acestui virus este încă limitat", a precizat un medic din Beijing, citat de South China Morning Post.

Studiul cercetătorilor din Hunan vine în completarea unor alte cercetări, ale unui grup din Tianjin.

Conform acelui grup de cercetători, deşi Covid-19 este aproape identic cu SARS din punct de vedere genetic, este între 100 şi 1.000 de ori mai contagios.

Acest lucru se datorează faptului că Covid-19 ar infecta organismul uman într-un mod similar cu Ebola şi HIV graţie unei gene mutate, care la SARS nu există.

Sursa: South China Morning Post

Notă: Între timp, studiul din centrul acestui articol privind transmiterea coronavirusului a fost retras de jurnalul Practical Preventive Medicine fără a da un motiv.

 

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Botoșănean amendat la Vatra Dornei pentru viteză la volanul unui autovehicul cu remorca

Joi, 4 Iunie 2020
495

La 03.06.2020, un echipaj rutier din cadrul Poliției municipiului Vatra Dornei a oprit pentru control pe DN 17 în comuna Dorna Candrenilor autoturismul ce tracta o remorcă condus de un bărbat...

Lucrările la terenul de sport din Răuseni au fost finalizate

Marţi, 19 Mai 2020
543

La aproape un an de zile de la startul investiției, lucrările la terenul de sport din comuna Răuseni au fost finalizate.După cum ne-a spus primarul comunei, Maria Jijie, investiția a costat ...

Elevii din comuna Lunca au primit tablete din partea primăriei pentru cursuri on-line

Duminică, 17 Mai 2020
772

Elevii școlilor din comuna Lunca au intrat în aceste zile în posesia tabletelor cu internet gratuit cumpărate de autoritățile locale.În total, administrația locală de la Lu...