Un nou simptom COVID-19: "Happy hypoxia" face ca pacientul să nu-și dea seama cât de gravă îi este starea

Un nou simptom COVID-19: "Happy hypoxia" face ca pacientul să nu-și dea seama cât de gravă îi este starea

"Happy hypoxia" este un simptom tot mai des întâlnit în rândul bolnavilor de COVID-19, caracterizat printr-o stare de euforie a pacienților, în ciuda faptului că aceștia au o saturație foarte scăzută a oxigenului, chiar și de până la 65%,scrie Digi24.

Sintagma asociază două cuvinte aparent contradictorii în limba engleză, "happy" (vesel) și "hypoxia" (hipoxie, lipsă de aer).

Din cauza acestei stări de bine, pacientul nici nu-și dă seama cât de gravă îi este starea. Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucureşti, a atras atenția că zilnic întâlnește astfel de pacienți care riscă să ajungă la terapie intensivă din cauza stării deteriorate de sănătate.

"Avem zilnic pacienți care vin cu acest fenomen de hypoxie silențioasă, care este o formă extrem de vicleană pe care o îmbracă insuficiența respiratorie la pacienții cu coronavirus și pe care ei nu o percep.Sistemul organismului de alarmă, atunci când concentrația de oxigen scade, nu transmite semnale către creier, și nici cu privire la gravitatea situației în care se află organismul. Participă la această stare și scăderea nivelului de dioxid de carbon, care poate crea o stare de euforie”, a comentat medicul pneumolog.

Aceasta a adăugat că sunt afectări multiple pe care COVID-19 le poate avea asupra organismului, de a masca o parte din simptomele severe.

”Mai remarcăm și o adaptare extrem de ciudată a unor valori glicemice mari sau foarte mici. Sunt pacienți care tolerează foarte bine glicemii de 30, ceea ce nu vedeam înainte. La o glicemie de 50 pacientul intra în comă. Sau sunt pacienți cu insuficiență respiratorie, dar cu glicemii de aproape 1.000, conștienți și prezenți. Sunt paradoxuri ale acestei boli scoase din tipar", a explicat Mahler.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Încă doi ani! Adrian Streinu Cercel: Masca va rămâne obligatorie până în 2023

Duminică, 17 Ianuarie 2021
736

Masca va rămâne obligatorie până în 2023, spune fostul director al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, medicul Adrian Streinu Cercel, care a fost...

Rezultate LOTO 6 din 49. Numerele extrase duminică, 17 ianuarie 2021

Duminică, 17 Ianuarie 2021
316

Duminică, 17  ianuarie 2021, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.Iată care sunt numerele câștigătoare la extragerea loto de dumini...

Ultimele 24 de ore: 8.000 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19, iar 800 au făcut rapel

Duminică, 17 Ianuarie 2021
805

Peste 8.000 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech în ultimele 24 de ore, dintre care 875 au primit rapelul, informează Comitetul Naţional de Coordo...