Trebuie să știi, dacă ieși la iarbă verde: Boli transmise de căpușă. Ce trebuie sa faci

Trebuie să știi, dacă ieși la iarbă verde: Boli transmise de căpușă. Ce trebuie sa faci

Deși este încă primăvară, căpușele au apărut. De aceea, trebuie să fii foarte atentă mai ales când cei mici se joacă în iarbă. În afară de faptul că este neplăcut să vezi o căpușă, aceasta poate să transmită boli grave, așa cum sunt: boala Lyme dar și encefalita de căpușă. Află ce trebuie să faci dacă te găsești o căpușă pe pielea ta. 

Trebuie subliniat însă faptul că nu toate căpușele sunt purtătoare de microbi și nu toate transmit boli infecțioase. De asemenea, trebuie spus că profilaxia bolii după o mușcătură de căpușă se realizează prin administrarea unei doze unice de antibiotic, dar numai la recomandarea medicului. Cu alte cuvinte, este esențial să fii vigilentă, să-ți analizeze pielea și dacă ai avut neșansa de a te mușca o căpușă să mergi la doctor sau la cel mai apropiat spital.

Specialiștii susțin că aceste vietăți au ca preferință zonele calde și umede ale corpului. După ce a ajuns pe corp, căpușa o să migreze în zona axilară, inghinală sau pe păr. De aceea, după ce vii de afară, examinează bine fiecare zonă a corpului, este destul de ușor să observi căpușa atașată pe pielea ta.

Principalele semne și simptome ale mușcăturii sunt:

Atenție! Există și probabilitatea ca tu să nu ai niciun simptom. Atunci când o persoană este alergică poate să experimenteze însă următoarele manifestări: durere, erupție, senzație de arsură, umflătură ușoară la locul înțepat, uneori apar chiar dificultăți de respirație. De asemenea, mai pot fi prezente simptome precum: amețeală, dureri de cap, dureri de articulații sau de mușchi, rigiditate la nivelul gâtului, febră, nodulii limfatici sunt inflamați.

Medicii avertizează an de an că este extrem de important să nu îndepărtezi singură căpușa de pe piele. Altfel spus, căpușa nu se smulge, fiindcă capul ei va rămâne prins în interiorul pielii și va fi foarte greu de scos. Doar medicul știe cum să o îndepărteze corect, de aceea și trebuie sa mergi la specialist, sau la spital. Ulterior, tot medicul este cel care va prescrie în funcție de fiecare caz în parte tratament cu antibiotic în scop profilactic.

Dacă totuși nu ai cum să ajungi la medic și trebuie să scoți căpușa ține cont de următoarele sfaturi: utilizează o pensetă cu vârful subțire pentru a putea îndepărta căpușa fără să-i apeși corpul. După ce ai îndepărtat-o spală bine mâinile cu apă și săpun. Ulterior, curăță rana cu apă caldă apoi aplică un dezinfectant pe zona respectivă. Și apoi mergi totuși la medic.

Uite ce boli transmite căpușa:

Boala Lyme – o infecție care afectează întreg organismul și care e produsă de Borrelia burgdoferi. Diagnosticul se poate stabili la spital după ce au fost făcute analize de sânge, mai exact prin testarea anticorpilor IgG și IgM contra Borrdelia burggdorferi. Reține: simptomele principale ale bolii sunt: febra, dureri de cap, oboseală, erupție pe piele, iar acesta apare la 3-40 de zile după ce a avut loc mușcătura. Atenție, în lipsa tratamentului complicațiile sunt serioase, fiindcă infecția ajunge la inimă dar și la sistemul nervos central.

Encefalita transmisă de căpușă – este o infecție virală, o boală cu manifestări la nivelul sistemului nervos central. Boala are ca manifestări: febra, dureri de cap, amețeli, simptome similare meningitei sau a encefalitei.

Babesioza – simptomele acestei boli cauzate de un parazit ce infectează eritoricitelor și care se transmite prin intermediul căpușei sunt asemănătoare cu cele întâlnite în răceală. Boala se tratează cu ajutorul antibioticelor, din păcate nu există vaccin.

doctorulzilei.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Femeie acroșată pe trecerea de pietoni, în municipiul Botoșani

Luni, 16 Septembrie 2019
1273

O femeie a fost rănită pe trecerea de pietoni, luni după-amiază, după ce un tânăr șofer nu i-a acordat prioritate și a acroșat-o. Incindentul s-a petrecut în apropiere de sensul giratoriu d...

Amendă în valoare de 130.000 de lei după incendiul de la Stăuceni!

Luni, 16 Septembrie 2019
1152

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu de la Botoșani au anunțat că au aplicat astăzi cea mai mare sancțiune posibilă după incendiul care a durat nu mai puțin de 24 de ore, la groapa de gunoi d...

Arbitrul George Rădulescu, măcelarul Botoșaniului! Greșeli grave făcute de acesta în ultimele sezoane, împotriva echipei lui Iftime!

Luni, 16 Septembrie 2019
319

Arbitrul George Rădulescu a devenit, în opinia publică, unul dintre cei mai slabi arbitri din România. Acesta a făcut praf partida dintre Dinamo și Botoșani, trupa bucureșteană fiin...