Starea de alertă se prelungește cu încă 30 de zile

Starea de alertă se prelungește cu încă 30 de zile

Guvernul a decis ca de mâine să prelungească starea de alertă cu încă 30 de zile. Anunţul a fost făcut de Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi dr. Raed Arafat, şeful Departamentului de Urgenţă. Decizia Guvernului urmează să fie votată de Parlament.

În urma şedinţei de Guvern de marţi, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a făcut câteva precizări legate de decizia de a prelungi starea de alertă cu încă 30 de zile, din 17 iunie.

Astfel, Tătaru a spus că se vor deschide grădiniţele şi afterschool-urile peste vară, sălile de sport şi bisericile, însă cu păstrarea măsurilor sanitare stricte şi a distanţării fizice.

Tătaru a spus că măsurile de relaxare trebuie luate treptat pentru a reduce cât mai mult riscul de îmbolnăvire cu Covid-19. Ministrul Sănătăţii a mai spus că sunt permise evenimente organizate în interior la care pot participa 20 de persoane, în timp ce în exterior, numărul de persoane este de 50.

”Situaţia nu este încă la final. Trebuie să gestionăm bine acest moment, respectând aceste condiţii. S-a decis prelungirea cu 30 de zile a stării de urgență. În aceste condiții, se negociază și un al treilea pachet de măsuri de relaxare. S-a decis sa se relaxeze anumite activități. Grădinițele, creșele si afterschcool-urile își vor relua activitățile pe parcursul verii, cu o serie de masuri de precauție. S-a reluat decizia de a relua activitatea în sălile de fitness. În Mall, cinematografele rămân închise. Se redeschid slujbele și adunările religioase în interior. Numărul de persoane aflate în interior se va face în funcție de suprafața locului. Se va ține cont de distanțare fizică. Orice eveniment public în interior nu va depăși 20 de persoane, iar evenimentele în exterior 50 de persoane. Respectând niște reguli de precauție putem gestiona o situație care să ne ducă în iulie la un alt pachet de relaxări. Conștientizăm și noi, ca Guvern, și dumneavoastră populația că situația încă nu este la final”, a declarat Nelu Tartarul, ministrul Sănătății.

La rândul său, Rade Arafat a vorbit despre situația pandemiei: ”În ședința CNSU a fost propusă prelungirea stării de alertă timp de 30 de zile, pe întreg teritoriul țării, începând cu 17 iunie. Există motive pentru care am făcut acest lucru, pentru că, după o analiză amănunțită a situației actuale, în pofida faptului că avem o panda descendentă, totuși există semne că situația poate oricând să se deterioreze și să avem cel puțin focare serioase sau să avem o situație mai grea în următoarea perioadă dacă nu se respectă măsurile compensatorii care au fost deja menționate. Avem o curbă descendentă dar situația poate oricând să degenereze dacă nu se respectă măsurile. Am văzut în ultima perioadă creșteri ale cazurilor. Analiza făcută împreună cu INSP și cu specialiști a arătat că o conducere unică și luarea unor măsuri rapide este necesară în continuare. Au apărut noi focare. Asta este unul dintre motivele pentru care s-a optat pentru prelungirea stării de alertă. În propunere, nu se mai regăsesc achizițiile directe și alte aspecte care nu mai sunt necesare în actuala stare. INSP, cu aprobarea CNSU, va emite periodic lista țărilor în care urmează să fie reluate zborurile sau să fie întrerupte, dacă se deteriorează situația”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CSM Botoșani, liberă să joace la baraj. Fără cazuri COVID după testare

astăzi, 11:16
43

CSM Botoșani a efectuat un set de teste pentru coronavirus, iar rezultatele finale au arătat că nu exista cazuri de infectări în cadrul clubului.Astfel, jucătorii vor intra în can...

O stradă din municipiul Botoșani, în sfârșit asfaltată

astăzi, 10:01
239

Un tronson din municipiul Botoșani a fost asfaltat, vineri, potrivit unui anunț al primarului Cătălin Flutur.Este vorba despre Drumul Tătarilor, în lungime de 2,1 kilometri, proiectul f...

Orban lasă terasele deschise până la 00:00

astăzi, 09:06
80

Premierul Ludovic Orban a anunțat vineri că programul teraselor va fi prelungit până la ora 00:00, odată cu intrarea în vigoare a noii perioade de 30 de zile de stare de alertă.&b...