Sistem de telemedicină pentru bolnavii din satele izolate. Consultaţii prin tablete dotate cu camere web

Programul pilot de telemedicină care urmează să fie implementat în judeţul Botoşani presupune realizarea de consultaţii online în satele izolate, de unde accesul pacienţilor către medici este dificil.

Sistem de telemedicină pentru bolnavii din satele izolate. Consultaţii prin tablete dotate cu camere web

Sătenii din cinci comune din Botoşani vor fi consultaţi, din vara acestui an, printr-un sistem inovativ de telemedicină, care va facilita accesul bolnavilor din zonele izolate la medici, cu sprijinul unor tablete dotate cu camere web şi cu un soft special creat de o companie din Germania. Proiectul va fi aplicat în comunele Cristeşti, Hilişeu-Horia, Lunca, Adăşeni şi Manoleasa.

Tabletele care vor fi folosite pentru a-i pune în contact pe medici şi pe pacienţi au fost deja achiziţionate, iar compania germană care realizează gratuit softul face ultimele teste. Judeţul Botoşani a intrat în atenţia companiei germane după ce, în această zonă, a fost realizat un reportaj difuzat de către o televiziune din Germania în care era descris accesul dificil al pacienţilor din satele izolate la medicii de familie şi la specialişti.

„La nivelul judeţului Botoşani am realizat în toamna lui 2018, prin reţeaua de Asistenţă Medicală Comunitară care se află în coordonarea Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, un documentar cu privire la activitatea derulată de aceşti profesionişti ai sistemului medical care lucrează practic la firul ierbii, cu pacienţii, cu beneficiarii, în comunităţile rurale. S-a realizat acest documentar de către televiziunea Arte, s-a difuzat în Germania şi în Franţa. Ca urmare a acestui documentar s-au declanşat mai multe colaborări, parteneriate, ocazie cu care un reprezentant al unei firme de software medical din Germania a spus că s-a gândit şi la o modalitate mai modernă de comunicare cu pacientul şi s-a gândit la iniţierea, împreună cu noi, a acestui proiect de telemedicină, cu precădere în mediul rural, prin intermediul asistentului medical comunitar”, a declarat, pentru Mediafax, coordonatorul asistenţilor medicali comunitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, Carmen Hliban.

Până acum au fost achiziţionate tabletele care urmează să fie folosite de asistenţii comunitari şi de medicii de familie şi specialiştii care vor fi cuprinşi în program şi au fost selectate cinci comune din judeţul Botoşani, greu accesibile, situate la distanţe mari faţă de oraş.

„Fiecare asistent medical comunitar va primi un instrument de lucru, respectiv o tabletă, pe care este instalat softul respectiv, aplicaţia care generează practic conexiunile cu medicul de familie, cu medicii specialişti de care are nevoie respectivul beneficiar. Scopul este de a reduce costurile privind transportul, de a diminua timpul de aşteptare şi de a mări, ca să spunem aşa, numărul de pacienţi văzuţi de asistentul medical comunitar în decursul unei zile de lucru. Distanţa la un pacient la altul este foarte mare, se face naveta, se merge pe jos… Localităţile în care se va implementa acest sistem au fost alese pe criterii de distanţă faţă de secţiile de primiri urgenţă şi un alt criteriu a vizat acoperirea cu specialişti în medicina de familie din zona rurală. Demarea concretă a acestui proiect se va realiza undeva în vară, spre toamnă, pentru că se lucrează la conexiunile pe partea de soft şi la conexiunile cu specialiştii, la interconectarea între softuri”, a spus Carmen Hliban.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Casa Memorială „Nicolae Iorga”, închisă la 149 de ani de la naşterea istoricului, din lipsa materialelor sanitare

astăzi, 19:04

Casa Memorială „Nicolae Iorga" din municipiul Botoşani a rămas închisă, vineri, când s-au împlinit 149 de ani de la naşterea marelui istoric, din cauza faptului că i...

INSP: Bilanțul deceselor în rândul românilor infectați cu COVID a ajuns la 1

astăzi, 18:45
59

Institutul Național de Sănătate Publică a raportat, vineri seară, șapte noi decese înregistrate în rândul românilor infectați cu noul coronavirus. Bilanțul morților a ...

Peste 600 de polițiști vor acționa în acest weekend în Botoșani

astăzi, 16:14
204

În minivacanța prilejuită de sărbătorirea Rusaliilor, polițiștii botoșăneni împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței pub...