Sănătatea din România a primit anul acesta o "transfuzie" financiară fără precedent: 6 miliarde de lei, adică aproape 5 la sută din PIB. Suma a fost absorbită însă de majorarea salariilor medicilor şi asistentelor. Prin urmare, condiţiile în care sunt trataţi pacienţii nu s-au schimbat aproape deloc. Bolnavii sunt în continuare trimişi să-şi cumpere medicamente şi materiale sanitare. Fondurile nu ajung nici măcar pentru reparaţii banale şi absolut necesare în unităţile sanitare. Iar aici, la Digi24, am dorit să aflăm cum văd situaţia medicii şi pacienţii, care sunt soluţiile, dar şi ce spun autorităţile şi sindicaliştii.
În multe spitale din ţară, arata digi24.ro, mare parte din bugetul anual se duce pentru plata salariilor. Ministrul Sănătăţii este de părere că neajunsurile din sistemul sanitar ar putea fi rezolvate cu ceva mai multă implicare din partea managerilor unităţilor spitaliceşti.
Sorina Pintea , ministrul Sănătăţii: „Nu MS plăteşte salarii, ci din tarifele pe care spitalele le contractează cu CNAS. S-a spus că multe spitale au bugetul pentru cheltuieli de personal mai mare de 80% din total venituri. Greşit. Avem 370 de spitale în contract cu CNAS, 120 dintre ele au cheltuială de personal peste 80%”.