Șefa DSP: „Nu ne aflăm sub riscul de a intra în carantină. Suntem într-o situație foarte bună. Domnul Tătaru s-a arătat plăcut surprins”

Șefa DSP: „Nu ne aflăm sub riscul de a intra în carantină. Suntem într-o situație foarte bună. Domnul Tătaru s-a arătat plăcut surprins”

Botoșani se află în lista celor zece județe „roșii” potrivit unui document emis marți de Ministerul Sănătății, privind măsurile de carantinare și izolare și bilanțurile defalcate ale îmbolnăvirilor cu Covid-19. Însă situația „este una bună” potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP), dar și datelor centralizate în ultimele 30 de zile, în comparație cu nivelul de risc prezentat de alte unități administrativ-teritoriale din țară.

Potrivit statisticilor DSP, media cazurilor e infectare cu SARS-CoV-2 depistate în interval de 24 de ore se ridică la 5, în perioada 21 iunie-20 iulie, cumulându-se 150 de persoane diagnosticate cu această afecțiune.

Cele mai multe cazuri de infectare au fost descoperite pe 22 iunie (14) și pe 24 iunie (11), iar județul se află pe o pantă descendentă în ceea ce privește ritmul infectărilor, potrivit DSP.

„Botoșani nu este o zonă roșie. Avem peste 1100 de cazuri, e adevărat, dar conform statisticii suntem foarte bine. Nu avem focare deloc, suntem pe pantă descendentă în ceea ce privește ritmul de creștere a noilor infectări, la capitolul centre de rezidențiat chiar stăm bine. Când am preluat funcția de conducere, peste 250 de cadre medicale erau infectate, iar totalul botoșănenilor infectați era de 629. Acum avem 291 de cadre, majoritatea vindecate, și în trei luni de zile avem mai puțin de 500 de cazuri noi. În ceea ce privește capacitatea de testare, am militat mereu pentru testare în masă, astfel că, dacă până la venirea mea erau prelucrate undeva la 2500 de teste, multe trimise la Iași, acum sunt peste 17.500, toate procesate la Botoșani. În aceste 30 de zile de referință, s-au prelucrat câte 230-250-280 de teste pe zi, deci nu se poate spune că avem cazuri puține pentru că nu se testează. Este, pe de o parte, meritul colegilor, al cadrelor medicale, care lucrează asiduu și riscă și ei sănătatea proprie și pe cea a familiilor, pentru că toți suntem oameni, dar pe de altă parte, și mă bucur să o spun, este meritul populației largi, care, după părerea mea, chiar s-a conformat regulilor”, a explicat medicul Monica Adăscăliței, directorul executiv al DSP Botoșani (n.r.: foto - prima din stânga, profil).


Conform datelor oficiale, în Bucureşti sunt cele mai multe infectări cu SARS-CoV-2, mai exact 4.467. Judeţele „roşii” din ţară, acolo unde se manifestă cele mai multe cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus, sunt: Suceava (4.268), Braşov (2.381), Argeş (2.079), Galaţi (1.626), Vrancea (1.378), Dâmboviţa (1.194), Iaşi (1.139), Prahova (1.126), Botoşani (1.104), Neamţ (1.059).

În cursul zilei de marți, șefa DSP și managerul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” au participat la o ședință online, menită instruirii în sensul aplicării Hotărârii Consiliului Național pentru Situații de Urgență numărul 36 din 21 iulie 2020, respectiv legea carantinei și izolării, la care au participat și premierul Ludovic Orban, dar și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„Am avut discuții foarte deschise cu domnul ministru. Despre vizita dumnealui de acum câteva zile la Botoșani, chiar nu știa nimeni, însă dialogul a fost la fel de deschis și atunci, și acum, în videoconferință. Domnul Tătaru s-a arătat plăcut surprins de situația din Botoșani și nu ne aflăm sub riscul de a intra în carantină, nici măcar punctual, localități din județ. Per total, domnul ministru s-a arătat mulțumit de cum funcționează lucrurile aici și de modul de gestionare a crizei de sănătate publică. La fel, amintesc din nou despre oamenii din afara sistemului sanitar, pe care noi nu căutăm să îi amendăm, așa cum se speculează, ci mai întâi încercăm să îi convingem despre necesitatea respectării regulilor, pentru binele tuturor. Am făcut pași importanți spre bine în această perioadă și sper să fim din ce în ce mai bine pregătiți. Autoritățile centrale ne susțin”, a mai spus Monica Adăscăliței.

De asemenea, directorul DSP a explicat că județul a atins un oarecare echilibru în ceea ce privește gestionarea crizei sanitare, un factor important fiind chiar schimbarea conducerii instituției pe care o coordonează.

„Trebuie să recunosc, sunt de părere că s-a atins cumva un echilibru la Botoșani. Privind evoluția epidemiei în teritoriu și uitându-ne la cifrele de astăzi, ne dăm seama că oamenii și instituțiile au colaborat cumva. Un factor foarte important a fost inclusiv numirea mea, ca medic, la conducerea DSP, și, implicit, prin prisma relațiilor mele cu Spitalul Județean, pentru că de acolo vin, comunicarea dintre cele două mari unități a fost cu totul alta față de cum era până la venirea mea. Și nu o spun decât din perspectiva unei modificări normale: desemnarea unui specialist în domeniu. Poate că va fi desemnat, după toată această poveste, altcineva la conducerea DSP, mai bun decât mine, dar important e să fie din domeniul sănătății. În aceeași logică, nici eu nu mă pot duce să coordonez APIA sau Nova Apaserv, pentru că nu am nicio legătură cu domeniile respective”, a mai adăugat directorul executiv al DSP Botoșani.

Până marți, 21 iulie, la nivelul județului Botoșani, au fost diagnosticate cu Covid-19 1110 persoane, dintre care patru în ultimele 24 de ore. Numărul cazurilor active este 242, fiind înregistrate, până în prezent, 83 de decese. Totodată, în acest interval temporal, au fost prelucrate 124 de teste.

 

Spune-ne opinia ta