România, în topul mondial al cazurilor de vindecare de coronavirus. Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara face minuni, dar doctorii nu spun care este secretul

România, în topul mondial al cazurilor de vindecare de coronavirus. Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara face minuni, dar doctorii nu spun care este secretul

România se afla la finele acestei săptămâni pe locul 19, dintr-un total de 180 de ţări, la numărul persoanelor declarate vindecate, potrivit datelor oficiale ale Worldometers. Procentul de vindecare în ţara noastră este de aproximativ 10%, ceea ce plasează România în top 20 mondial.

Chiar dacă au fost înregistrate 30 de decese, în România au fost declarate vindecate până acum 139 de persoane, din 1452 cazuri înregistrate.

Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara înregistrează miracol după miracol pentru un spital departe de capitala României și a tratat numai până la finele acestei săptămâni 54 de pacienți, cei mai mulți din țară pentru o secție a unui spital județean, în timp ce până astăzi, numărul celor aflați sub tratament la spitalul timișorean este la fel de mare.

Alţi 55 au fost tratați și externați la București, 16 la Iași, 6 la Craiova, 6 la Constanța și 2 la Cluj.

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeș” din Timișoara, mărturisește că ei, de fapt, folosesc altă schemă de tratament decât în restul țării.

„Noi folosim o altă schemă de tratament decât restul țării, dar și conjunctura a fost favorabilă, pentru că pacienții pe care i-am tratat au fost pacienți tineri, fără comorbidități, fără boli asociate, la care teoria spune că evoluția bolii este bună. Schema pe care o dăm noi este formată dintr-o tabletă cu 2 antivirale, care la 3-4 zile după administrare dau teste negative. Așteptăm două teste negative, după care îi externăm”, a explicat medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, pentru opiniatimisoarei.ro.

„Sunt mai multe scheme testate, cu mai multe rezultate. Împreună cu domnul profesor Streinu-Cercel am stabilit că în centrul nostru să se folosească o anumită schemă. Sunt scheme care sunt studiate la ora actuală în lume. Nicio firma de medicamente nu are finalizat, la ora actuală, un studiu care să spună că aceasta este de eficiență unu. Sunt doar încercări, rezultate parțiale, și ne-am ales unul din aceste studii. Ne-am ales acest medicament, îl avem și putem să îl folosim, pe baza faptului că în literatură există studii pe acest medicament și sunt rezultate parțiale favorabile și pe gândirea noastră medicală, care ne-a spus că s-ar putea să avem aceste rezultate favorabile”, a mai precizat medicul Virgil Musta.

Deși a fost invitat în direct în zeci de emisiuni televizate până în prezent, medicul Virgil Musta a refuzat cu vehemență să spună în fața publicului care sunt cele 2 antivirale pe care le folosește, explicând că este o problemă care ține strict de profesioniștii din domeniul medical.

Totuși, înainte de avea avea primele rezultate palpabile, medicul Virgil Musta, explicase la Antena 3 că primii pacienți de la Timişoara, diagnosticaţi cu COVID-19 au fost trataţi cu o tabletă ce conţine substanţe anti HIV, după o schema de tratament realizată de profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel.

"Este o tabletă care conţine două antivirale. Este un tratament simplu, cu puţine reacții adverse, pe care pacienții l-au acceptat şi îl suportă bine. O dată pe zi. Dacă aveau nevoie şi de alte tablete, dacă tuşeau, primeau pentru tuse, dacă făceau febră primeau pentru febra", explicase medicul Virgil Musta.

Cocktail-ul de medicamente folosite pentru HIV şi gripă, utilizat la Timișoara, a avut efecte pozitive și în străinătate. Medicii thailandezi au avut succes în tratarea cazurilor severe de coronavirus cu o combinație de medicamente pentru gripă și HIV, rezultatele inițiale arătând o îmbunătățire semnificativă a stării pacienților la 48 de ore de la administrarea tratamentului, scrie agenția Reuters.

Medicii de la Spitalul Rajavithi din Bangkok au declarat că o nouă abordare în tratamentul coronavirusului a îmbunătățit starea mai multor pacienți aflaţi sub îngrijirea lor, inclusiv în cazul unei femei de 70 de ani din Wuhan, orașul considerat epicentrul epidemiei din China, care fusese testată pozitiv la coronavirus timp de 10 zile.

Tratamentul medicamentos include un amestec de medicamente anti-HIV, lopinavir și ritonavir, în asociere cu oseltamivir medicamentos pentru gripă în doze mari.

„Acesta nu este vaccinul, dar starea pacientului s-a îmbunătățit mult. De la testarea pozitivă, timp de 10 zile sub îngrijirea noastră, după aplicarea acestei combinații de medicamente, rezultatul testului a devenit negativ în 48 de ore”, a declarat dr. Kriangska Atipornwanich, un specialist în boli de plămâni de la spitalul Rajavithi, citat de Reuters.

Până acum, la nivel mondial, au fost declarate vindecate 139,555 de persoane. Peste 74,971 dintre acestea provin doar din China. Cu alte cuvinte, mult mai puţin de 10% dintre cei infectaţi în restul lumii s-au şi vindecat, în timp ce rata de tratament în România se situează în jurul acestui procent de 10%

În total sunt 650,919 de cazuri de infectare în întreaga lume, iar 30,299 de persoane şi-au pierdut deja viaţa.