Protest al cadrelor medicale din Botoșani. „Nu trebuie să ne cerșim banii” (video)

Protest al cadrelor medicale din Botoșani. „Nu trebuie să ne cerșim banii” (video)

Circa 80 de cadre medicale, membre ale Sindicatului „Sanitas” din structura Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Botoșani au pichetat, marți, Instituția Prefectului. Nemulțumirile exprimate au fost legate de înghețarea salariilor, de neacordarea unor sporuri consistente, promise de guvernanți, de lipsa de personal medical și inechitate.

Sindicaliștii au reclamat neajunsuri în ceea ce privește protocoalele aplicate în unitățile spitalicești, precum și insuficiența eficacității actualelor norme de protecție sanitară. Discursul acestora s-a axat și pe neacordarea unui stimulent de risc pentru toate categoriile salariaților din sănătate, neconcretizarea sporului de până la 30% pentru combaterea pandemiei de coronavirus, precum și alte facilități bănești acordate categoriei profesionale.

„Am fost trimiși în zone tampon, în zone unde pacienții COVID se intersectau cu cei non-COVID. Cu toții ați intrat în contact, știți bine, deci cu toții meritați acest stimulent. Nu s-a putut. Este discriminare și ne luptăm și în instanță în acest moment pentru acest drept. Au venit guvernanții noștri pe parcurs și au încercat să spună că băgăm un spor de până la 30% pentru toată lumea, ca o recunoaștere a meritelor și a efortului pe care îl depunem. Cu toate că noi cu toții am spus: asta ne este meseria, primim un salar pentru ea. Dar dacă ați venit cu o ofertă în plus și știți că ne depășește ca putere, ca personal, pentru că lucrăm cu mult sub normativ și sunteți cu toții epuizați. Deci au venit cu această ofertă și nici pe aceasta nu au onorat-o”, s-a adresat manifestanților Lia Temciuc, lidera Sindicatului „Sanitas” din structura SJU „Mavromati”.

Coordonatorul organizației a evidențiat și lipsa de echitate din sistemul de sănătate publică.

„Cu toţii lucrăm în acelaşi sistem. Cu toţii formăm o echipă. Începând de la medic, asistent, infirmier, îngrijitor, brancardier, personal tehnic administrativ, personal de la bucătărie, de la spălătorie, personalul de la oxigen, tot personalul care deserveşte o unitate sanitară, toţi trebuiau să fie trataţi cu aceeaşi unitate de măsură”, a mai spus Temciuc.

Ea a mai precizat și că, pe perioada pandemiei, presiunea asupra cadrelor medicale a fost copleșitoare, fiind accentuată de lipsurile materiale din spitale.

„Nu trebuie să ne cerșim banii și nu trebuie să fim tratați ca oile”, a spus un alt cadru medical care a luat parte la manifest.

O delegație formată din cinci reprezentanți a mers să discute cu prefectului județului, pentru a transmite Guvernului doleanțele cadrelor medicale din Botoșani.

Și Sindicatul „Solidaritatea Sanitară” a anunțat că va organiza un protest, tot în Piața Revoluției, joi. Revendicările sunt similare.





 

 

Spune-ne opinia ta