Meningita, simptome și tratament. De ce este esențial să mergi la medic de la primele semne!

Meningita, simptome și tratament. De ce este esențial să mergi la medic de la primele semne!

Meningita este o inflamație a membranelor (meningelor) care înconjoară creierul și măduva spinării. Medicii atrag atenția că meningita virală este mai puțin severă decât cea bacteriană, dar tot trebuie să mergi la medic de la primele simptome pentru evaluare și tratament.

Potrivit Doctorul Zilei, cele mai multe cazuri de meningită virală sunt provocate de enterovirusuri care își fac de cap imediat ce afară este cald și frumos. Din păcate, boala poate să afecteze pe oricine.

De obicei, meningita este cauzată de virusuri sau bacterii precum Neisseria meningitidis (cunoscută și sub numele de meningococ) și de Streptococcus pneumoniae (pneumococul). Meningita însă mai poate să fie cauzată și de alte microorganisme, iar în cazuri foarte rare este provocată de fungi, paraziți, tuberculoză. Inclusiv boala Lyme poate provoca meningita.

Meningita virală este de cele mai multe ori provocată de enterovirusuri, dar poate să fie provocată și de virusul oreionului, virusul herpesului  dar și de virusul gripal.

Meningita virală se ia, fiind extrem de contagioasă, cei mai expuși fiind copiii mici, sub 5 ani dar și bătrânii care au sistemul imunitar slăbit. Boala se răspândește prin strănut, tuse. Un individ poate face boala de mai multe ori pe parcursul vieții.

Iată care sunt principalele simptome:

-dureri de cap,
-febră mare,
-greață, vărsături,
-sensibilitate la lumină,
-iritabilitate,
-somnolență,
-lipsa poftei de mâncare,
-convulsii,
-dureri musculare și articulare,
-piele palidă,
-gâtul este rigid

Simptomele inițiale ale meningitei virale sunt similare cu cele ale meningitei bacteriene. Cu toate acestea, meningita bacteriană este, de obicei, severă și poate provoca complicații grave, cum ar fi leziunile cerebrale, pierderea auzului sau dizabilitățile de învățare.

Meningita este diagnosticată numai prin efectuarea de teste specifice de laborator și numai după ce medicul a văzut pacientul.

În ce constă tratamentul:

De cele mai multe ori, nu există un tratament specific pentru meningita virală. Majoritatea bolnavilor se vindecă în decursul a 7-10 zile. Cu toate acestea, atunci când boala este cauzată de virusul herpesului sau cel al gripei, este nevoie de medicamente antivirale.

Atenție! Antibioticele nu ajută în cazul infecțiile virale, deci nu sunt utile în tratamentul meningitei virale. Cu toate acestea, antibioticele luptă împotriva bacteriilor, deci ele sunt foarte importante atunci când tratăm meningita bacteriană.

De aceea este esențial să mergi la medic de la primele simptome ca să primești un diagnostic cert al bolii și în consecință un tratament adecvat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce s-a întâmplat cu Ayan după ce a fost găsit. ”A vorbit tot drumul, spunea că a văzut un lup…”

astăzi, 07:38
1640

Băiețelul era sprijinit de un copac, epuizat și speriat, în apropierea unei lăcaș de cult, la câțiva kilometri de locul în care fusese văzut ultima dată.Copilul a fost ur...

Doliu în mediul academic, s-a stins un profesor care a pregătit studenți și la Botoșani!

astăzi, 07:10
619

Din rândul universitarilor de la departamentul de Căi de Comunicații și Fundații de la Facultatea de Construcții și Instalații, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Ia...

Calendar ortodox: Îi cinstim pe Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria, Claudiu şi Ilaria; Sfântul Mucenic Marian diaconul (Zi aliturgică. Canonul Mare)

astăzi, 07:00
31

Sfântul Hrisant († 283) era din Egipt, dar s-a mutat la Roma împreună cu tatăl său, Polemon, care era păgân. După ce a învăţat toată filosofia păgână, Hr...