Maternitatea Botoșani a intrat în plin proces de transformare în spital COVID-19

Maternitatea Botoșani a intrat în plin proces de transformare în spital COVID-19

La Maternitatea Botoșani au început astăzi primele pregătiri pentru transformarea spitalului în spital COVID. Astfel, în curtea interioară a Maternității a fost deja montat un cort destinat triajului, ca urmare a deciziei luată de Grupul de Suport Tehnic la Epidemii din Cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani.

Centrul Județean de Comunicare Botoșani a transmis în cursul zilei de azi faptul că, în contextul pandemiei declarate la nivel mondial și a situațiilor cu care se confruntă statele europene în gestionarea pacienților Covid-19, “Grupul de Suport Tehnic la Epidemii din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani a stabilit Secția Obstetrică-Ginecologie (OG) a Spitalului Județean Mavromati ca unitate care să trateze bolnavii cu Covid-19”.

După consultări și analize cu specialiștii în domeniu, această hotărâre a avut ca fundament existența unei infrastructuri care să asigure servicii medicale de înaltă performanță pacienților cu comorbidități infectați cu Covid-19 și anume:

- compartiment ATI – 13 paturi

- bloc operator

- prize de oxigen și aer comprimat

- laborator radiologie, laborator analize medicale.

Toată această infrastructură este necesară pentru salvarea pacienților critici. 

Decizia a fost luată pentru a asigura  protecția personalului medical, care va ști de la început că vor avea pacienți suspecți/ confirmați cu Covid-19 și astfel vor putea fi protejați cu echipament corespunzător, precum și salvarea cât mai multor semeni de-ai noștri care ne pot fi rude sau prieteni apropiați.

“Situația actuală nu ne permite să conservăm clădiri pe baza emoției cadrelor medicale care lucrează în ele ci să luăm decizii care să asigure servicii medicale complexe pacienților aflați în dificultate. Hotărârea luată nu lasă în stradă femeile însărcinate și copiii nou-născuți deoarece pentru aceștia s-au identificat soluții care să asigure spații medicale de același nivel cu cele pe care le oferă Secția OG. Reacția personalului medical din cadrul Secției OG poate fi justificată dintr-un singur punct de vedere, și anume acela că nu a fost suficient informat unde vor fi relocate serviciile prestate acolo, dar trebuie să înțeleagă că menirea lui este de a salva vieți și nu de a proteja clădirile unde își desfășoară activitatea. Pacienții cu Covid-19 nu-i selectăm și pot fi oricând persoane apropiate”, a menționat în cadrul unui comunicat, Centrul Județean de Comunicare Botoșani.

La nivelul județului Botoșani nu au putut fi identificate alte unități sanitare care să întrunească condițiile prezentate anterior, singurul care ar fi îndeplinit aceste criterii  fiind sediul central al  Spitalului Județean Mavromati Botoșani  din strada Marchian.

“În județul Botoșani trebuie asigurată asistență medicală de specialitate și celorlalte persoane aflate în nevoi speciale și nu să stăm la decizia unor unități medicale din alte județe pentru a primi pacienții critici. Dragi botoșăneni, vă invităm la calm și vă rugăm ca, în perioada următoare, să dăm dovadă de empatie și solidaritate cu cadrele medicale care se află în prima linie a luptei cu infecția cu Covid-19 și a celor de lângă noi care au nevoie de servicii medicale specific”, a transmis Centrul Județean de Comunicare Botoșani.

În această etapă a răspândirii coronavirus, confirmații de la Botoșani vor fi in continuare direcționați la Iași sau după caz, la Suceava, în situația în care spitalul din Iași nu mai are capacitate. Secția de Obstetrică și Ginecologie Botoșani este luată în calcul ca ultimă variantă, dacă Iașiul și Suceava nu vor mai avea capacitate de primire. (Anca Savel)

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VERSURI DIN STRADĂ: Splendoarea Naturii

Marţi, 2 Iunie 2020
219

La orele serii publicăm astăzi o nouă poezie primită pe adresa de e-mail a redacției noastre. Vă dorim lectură plăcută. SPLENDOAREA NATURIIde Bulgariu FănicăAcum, c&aci...

Acțiuni ale polițiștilor. Peste 150 de botoșăneni verificați, în ultimele 24 de ore, zeci de sancțiuni aplicate

Marţi, 2 Iunie 2020
447

În ultimele 24 de ore, polițiștii au organizat trei acțiuni punctuale pentru prevenirea oricăror fapte de natura a tulbura ordinea și liniștea publică și pentru verificarea respectării ...

Botoșăneni amendați și băgați în carantină

Marţi, 2 Iunie 2020
346

Două persoane din Botoșani au fost sancționate pentru că nu au respectat măsura izolării la domiciliu.Este vorba despre un bărbat de 49 de ani, din orașul Bucecea și unul de 20 de ani di...