Iar s-au sucit: OMS nu recomandă folosirea Remdesivir la pacienţii COVID-19

Iar s-au sucit: OMS nu recomandă folosirea Remdesivir la pacienţii COVID-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis că nu recomandă folosirea antiviralului Remdesivir la pacienţii spitalizaţi cu COVID-19, indiferent de severitatea bolii, deoarece până în prezent nu există dovezi că îmbunătățește rata de supraviețuire și nici condiția acestor pacienți.

Recomandarea OMS a fost lansată vineri, 20 noiembrie, în cadrul unui ghid privind îngrijirea clinică a pacienților diagnosticați cu COVID-19.

Un grup de experți ai Organizației a examinat rezultatele unui studiu clinic, precum și de la alte trei studii controlate randomizate, care au inclus în total 7.000 de pacienți spitalizați cu COVID-19.

Dovezile legate de antiviralul Remdesivir „nu au sugerat niciun efect important asupra mortalității, necesitatea de ventilație mecanică, perioada de îmbunătățire clinică și alte rezultate importante pentru pacient”, a transmis organizația.

Astfel, OMS a concluzionat că medicamentul nu ajută la scăderea mortalității în cazurile de COVID-19 grave sau că reduce necesitatea de ventilaţie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat continuarea cercetărilor pe Remdesivir, pe grupuri specifice de pacienţi, pentru a veni cu dovezi suplimentare ale efectelor lui.

În schimb, OMS recomandă folosirea Dexametazonei

Medicamentele recomandate de luni bune de organizație pentru tratarea pacienților de COVID-19 în stare gravă sunt din clasa steroizilor, precum Dexametazona, un tratament pe bază corticosteroizi care a dat rezultate bune în o serie de studii clinice. Potrivit OMS, medicamentele din clasa steroizilor sunt ieftine, se administrează pe cale orală și sunt disponibile pe scară largă.

Remdesivir, cunoscut sub numele de Veklury, costă 2.340 de dolari și se administrează intravenos, potrivit Financial Times.

Antiviralul Remdesivir, folosit inclusiv în România pentru tratarea pacienților cu coronavirus, este produs de compania farmaceutică americană Gilead şi a fost creat inițial pentru tratarea bolnavilor de Ebola.

După anunțul OMS, compania Gilead a transmis că este dezamăgită de recomandarea OMS care „pare să ignore dovezile solide” ale mai multor studii care au indicat că medicamentul accelerezează recuperarea bolnavilor de COVID-19. Totodată, Gilead a mai spus că decizia OMS a venit într-un moment în care „medici din întreaga lume se bazează pe Veklury (Remdesivir), primul și singurul tratament antiviral aprobat pentru pacienții cu COVID-19 din circa 50 de țări”.

 

Spune-ne opinia ta