Curios! Această boală este mai frecventă la femei decât la bărbați

Această boală se manifestă lent, pe parcursul a 5-10 ani, și afectează mai mult femeile. Aparent banală, această boală extrem de neglijată afectează tot mai multe femei.

Curios! Această boală este mai frecventă la femei decât la bărbați

Dacă nu înțelegeți întotdeauna tot ceea ce vi se spune și le cereți interlocutorilor să repete sau aveți dificultăți în a vă înțelege atunci când vorbiți la telefon e semn că aveți deficiențe de auz.

Mecanismul pierderii auzului este complicat, iar cauzele sunt multiple.

Se știe că simțul auzului presupune ca undele sonore să ducă la vibrația membranei timpanului, pentru ca apoi să fie transmisă către fluidele de la nivelul urechii interne. Va fi trasformată apoi în influx electric de celulele receptoare cu cili și condusă la creier prin nervului auzului.

Scăderea auzului în diverse grade poate fi provocată fie de infecţii, boli inflamatorii cronice ale urechii, de sistem, cu afectare otică la sindroame genetice, traumatisme, tumori sau intoxicaţii.

Otoscleroza, boală cu transmitere genetică, este una dintre bolile care afectează cel mai adesea femeile.

În zona ferestrei ovale apare o calcifiere care împiedică transmiterea sunetelor de la timpan la urechea internă. Se întâmplă în general la maturitate, 25–50 ani, provoacă o scădere progresivă a auzului și afectând, de obicei, ambele urechi.

Afecţiunea se manifestă lent, pe parcursul a 5-10 ani, și duce la hipoacuzia de transmisie şi zgomote în urechi – acufene.

Sarcina agravează sau predispune, de asemenea, la apariţia bolii, factorii endocrini fiind responsabili pentru afectarea mai frecventă în rândul femeilor.

Și zomotul duce la pierderea auzului, prin lezarea celulelor ciliate din urechea internă.

După un concert sau o seară în club se poate să experimentăm un episod ce comoție a celulelor receptoare, cu revenirea după câteva zile sau ore la normal a auzului.

Doctorul zilei
 
Dacă însă expunerea la un traumatism sonor nu este izolată, ci presupune un mediu poluan permanent se impune fie întreruperea expunerii, fie măcar purtarea de antifoane, căşti speciale ce izolează fonic, pentru că altfel afectarea auzului va fi definitivă.

Nervul auzului poate fi şi el lezat în patologia inflamatorie (nevrite virale, bacteriene), tumorală (schwanoame), toxică (medicamentoase, metabolice), boli neurologice generale sau fracturi ce interesează baza de craniu şi apare hipoacuzia, chiar dacă urechea medie şi celulele ciliate sunt sănătoase sau doar parţial afectate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un tânăr este cercetat de poliţiştii rutieri după o urmărire pe străzile municipiului

astăzi, 11:43
144

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Botoşani, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe strada Împărat Traian, au observat ieri un autoturism care se deplasa fără...

Suntem terminați!

astăzi, 11:32
109

de Cătălin Borangic, istoric:Un grup de părinți dominat de mămiki își dă în stambă pe WhatsApp.Comedia durează și pornește de la un simplu exercițiu de matematică....

O tânără a fost luată pe capotă de o șoferiță care făcea o depășire neregulamentară

astăzi, 11:07
167

O fată de 14 ani a fost accidentată de o tânără de 23 de ani, din localitatea Durneşti, care, în timp ce conducea un autoturism pe drumul naţional DN29 D, pe raza localităţii Drisl...