Curios! Această boală este mai frecventă la femei decât la bărbați

Această boală se manifestă lent, pe parcursul a 5-10 ani, și afectează mai mult femeile. Aparent banală, această boală extrem de neglijată afectează tot mai multe femei.

Curios! Această boală este mai frecventă la femei decât la bărbați

Dacă nu înțelegeți întotdeauna tot ceea ce vi se spune și le cereți interlocutorilor să repete sau aveți dificultăți în a vă înțelege atunci când vorbiți la telefon e semn că aveți deficiențe de auz.

Mecanismul pierderii auzului este complicat, iar cauzele sunt multiple.

Se știe că simțul auzului presupune ca undele sonore să ducă la vibrația membranei timpanului, pentru ca apoi să fie transmisă către fluidele de la nivelul urechii interne. Va fi trasformată apoi în influx electric de celulele receptoare cu cili și condusă la creier prin nervului auzului.

Scăderea auzului în diverse grade poate fi provocată fie de infecţii, boli inflamatorii cronice ale urechii, de sistem, cu afectare otică la sindroame genetice, traumatisme, tumori sau intoxicaţii.

Otoscleroza, boală cu transmitere genetică, este una dintre bolile care afectează cel mai adesea femeile.

În zona ferestrei ovale apare o calcifiere care împiedică transmiterea sunetelor de la timpan la urechea internă. Se întâmplă în general la maturitate, 25–50 ani, provoacă o scădere progresivă a auzului și afectând, de obicei, ambele urechi.

Afecţiunea se manifestă lent, pe parcursul a 5-10 ani, și duce la hipoacuzia de transmisie şi zgomote în urechi – acufene.

Sarcina agravează sau predispune, de asemenea, la apariţia bolii, factorii endocrini fiind responsabili pentru afectarea mai frecventă în rândul femeilor.

Și zomotul duce la pierderea auzului, prin lezarea celulelor ciliate din urechea internă.

După un concert sau o seară în club se poate să experimentăm un episod ce comoție a celulelor receptoare, cu revenirea după câteva zile sau ore la normal a auzului.

Doctorul zilei
 
Dacă însă expunerea la un traumatism sonor nu este izolată, ci presupune un mediu poluan permanent se impune fie întreruperea expunerii, fie măcar purtarea de antifoane, căşti speciale ce izolează fonic, pentru că altfel afectarea auzului va fi definitivă.

Nervul auzului poate fi şi el lezat în patologia inflamatorie (nevrite virale, bacteriene), tumorală (schwanoame), toxică (medicamentoase, metabolice), boli neurologice generale sau fracturi ce interesează baza de craniu şi apare hipoacuzia, chiar dacă urechea medie şi celulele ciliate sunt sănătoase sau doar parţial afectate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean a fot prins de poliția ieșeană circulând fără permis

astăzi, 14:58
115

Poliția ieșeană a depistat un botoșănean conducând un autovehicul prin județul Iași, fără a deține  permis de conducere.La data de 29 mai a.c., polițiștii din cadrul Servici...

Vești bune: numărul îmbolnăvirilor cu Covid-19 din România continuă să scadă. În schimb, la Botoșani au fost confirmate alte opt cazuri noi

astăzi, 14:31
446

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat bilanțul ultimelor 24 de ore în ceea ce privește situația îmbolnăvirile cu SARS-CoV-2.De la ultima informare transmis...

Astăzi este Ziua Românilor de Pretutindeni. Știm că sunteți cititorii noștri, oriunde vă aflați, așa că Redacția noastră vă urează “La mulți ani!”

astăzi, 13:17
266

Ziua de astăzi, 31 mai, este Ziua Românilor de Pretutindeni, ziua în care îi sărbătorim pe toți conaționalii care trăiesc în afara granițelor României. Ziua rom&ac...