VIDEO: Luptă fără precedent pe Primărie. Flutur nu își recunoaște înfrângerea și reclamă nereguli la vot, PSD nu vrea reverificări

VIDEO: Luptă fără precedent pe Primărie. Flutur nu își recunoaște înfrângerea și reclamă nereguli la vot, PSD nu vrea reverificări

Organizația municipală a Partidului Național Liberal (PNL), prin Cătălin Flutur, solicită renumărarea tuturor buletinelor de vot și reverificarea tuturor proceselor verbale întocmite de către comisiile celor 85 de secții de votare din Botoșani. Demersurile se justifică prin depistarea unor neconformități, a explicat candidatul PNL la Primărie, care a anunțat marți că va depune plângere penală și va aduce situația în instanță.

Cătălin Flutur nu și-a recunoscut înfrângerea electorală în fața social-democratului Cosmin Andrei. Pe cei doi adversari în plan politic i-au despărțit, potrivit rezultatelor oficiale finale, 14 voturi, după cum a reiterat Flutur.

„Ar fi trebuit să felicit un câștigător, în condițiile în care și respectivul câștigător și-ar fi declamat victoria. Știm cu toții că au fost niște lucruri, cred eu, neconforme. Care s-au întâmplat și ne-au ridicat mari semne de întrebare vizavi de cum a decurs procesul electoral. Dacă nu aveam indicii foaret clare că s-au întâmplat aceste lucruri doar în defavoarea unui candidat, probabil nu aș am mai fi făcut niciun demers. Putem să acceptăm victorie sau înfrângere, dar nu o să acceptăm niciodată dacă s-a făcut printr-o eventuală fraudă sau prin o greșeală de management electoral. Mi se pare corect să facem contestații, ca organele să verifice”, a declarat candidatul PNL pentru un nou mandat de primar al municipiului Botoșani.

Din 85 de secții de votare, Flutur a câștigat 45. Într-o singură secție a fost egalitate între acesta și principalul contracandidat. El a precizat că probleme au fost depistate la secțiile 80, 58, 66, dar și 83, unde cifrele de pe procesele verbale nu coincid cu cele din sistemul informatic sau unde documentele nu sunt scrise inteligibil.

„Peste 200 de procese verbale care au venit din secțiile de votare, nu au fost corecte și au fost modificate doar prin decizia și semnătura președintelui Biroului Electoral Municipal. Unele nereguli erau de formă, altele erau de fond”, a spus Flutur.

Seria problemelor ridicate a continuat cu numărul de buletine de vot anulate, din care majoritatea ar fi fost declarate nevalide în mod eronat, după cum a declarat Flutur.

„Gândiți-vă că au fost sute de alegători, cu aceeași ștampilă, pe același tuș. În funcție de cum au ales eu ă voteze, la al patrulea buletin de vot trebuia să fii foarte hotărât, să pui ștampila ca să se vadă. Unii au crezut că pun ștampila și au plecat. Au fost 900 și ceva de buletine nule, cea mai mare parte din acestea au fost verificate, cum suntem noi aici: președintele se uită, dacă nu vede clar, declară nul. Iar dacă nu se vede cu ochiul liber, la cameră cu atât mai puțin”, a adăugat acesta.

În același timp, pe lângă solicitările de renumărare și reverificare a voturilor și a proceselor verbale, dintre care trei au fost deja respinse, potrivit oficialului, se cere și introducerea în SIMPV a datelor din cuprinsul procesului verbal de numărare a voturilor, depus în format fizic, așa cum a fost semnat și stampilat de către toți membrii biroului electoral al secției de votare nr. 80.

„Dacă solicitarea noastră este respinsă și de această dată, vom merge mai departe. Și nu la BEJ, ci la Judecătorie și dăm în penal. Poate că este o greșeală, dar greșeala nu scapă pe nimeni de penal”, a mai menționat Flutur.

De cealaltă parte, Cosmin Andrei nu a avut o reacție aparte vizavi de demersurile PNL privind procesul electoral pentru Primărie. El a punctat doar că matematica învinge și că era recomandat ca anunțurile și conferințele de presă legate de aceste teme să fie susținute la sediile partidelor de către candidați, iar nu la Primărie.

********************

La scurtă vreme de la încheierea conferinței, Biroul Electoral de Circumscripție (BEC) al municipiului Botoșani a acceptat, cu majoritatea voturilor membrilor săi, contestația formulată de PNL privind situația voturilor nule înregistrate la alegerile locale din data de 27 septembrie și a decis renumărarea lor.

Imediat după adoptarea acestei decizii, PSD a depus o contestație împotriva deciziei BEC la Biroul Electoral Județean.

********************

Toate declarațiile lui Cătălin Flutur au fost transmise LIVE și pot fi urmărie în video:

 

 

Spune-ne opinia ta