Senatorul Lucian Trufin : “Toți fermierii beneficiază acum de apă gratuită pentru a-și iriga culturile!!!”

Senatorul Lucian Trufin : “Toți fermierii beneficiază acum de apă gratuită pentru a-și iriga culturile!!!”

Comunicat:

În contextul secetei pedologice cu care se confruntă țara noastră, o lege mult așteptată de fermieri a fost adoptată de Parlamentul României, aceasta constituind una dintre măsurile salvatoare luate de legislativul actual pentru agricultura românească. Astfel, prin modificarea Legii apelor, toți fermierii vor beneficia gratuit de apă pentru irigarea culturilor pe toată perioada stării de urgență și încă șase luni după ridicarea acesteia.

”Am cerut mereu ca fermierii să fie susținuți și mă bucură nespus că președintele României a înțeles și el acest lucru și a promulgat Legea 67/2020 pentru completarea art. 9 din Legea apelor nr. 107/1996și nu a respins-o, doar pentru că este o inițiativă PSD.

Partea bună a acestei legi este că fermierii pot utiliza pentru irigații sursele de apă subterană, ape curgătoare, lacuri și lacuri de acumulare cu folosință energetică, fără plata contribuției specifice de gospodărire a apelor, în perioada stării de urgență instituită, precum și pe o perioadă de 6 luni de la încetarea acesteia.

Prin amendamentul depus de mine, se elimină în perioada sus menționată toate taxele pentru obținerea avizelor de gospodărire a apelor, în vederea executării lucrărilor de investiții în infrastructura de irigații, iar termenele de eliberare a acestora sunt reduse la jumătate,” a declarat senatorul Lucian Trufin.

Este o decizie care îndreaptă o inechitate și creează egalitate între fermieri, deoarece până astăzi au beneficiat de apă gratuită doar fermierii ale căror terenuri agricole se află pe raza amenajărilor de irigații. Această măsura demonstrează încă o dată că statul trebuie să susțină dezvoltarea tuturor fermierilor, nu doar să le perceapă taxe pentru fiecare activitate prestată, cu atât mai mult acum, când aceștia sunt loviți de calamități naturale.

„Noi, social-democrații, înțelegem că fermierii români se confruntă în ultima perioadă cu provocări din ce în ce mai mari și de aceea facem tot ce ne stă în putința să promovăm legi prin care să îi ajutăm să depășească aceste obstacole”, a mai afirmat parlamentarul Lucian Trufin.

(Comunicat de presă emis de organizația județeană PSD Botoșani)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Flutur, avertisment către Nova Apaserv: „Primăria nu va mai plăti apa de ploaie până nu îi văd că iau măsuri”

astăzi, 13:48
71

Ploile abundente din ultima perioadă au stârnit un val de reacții negative în rândul botoșănenilor, sătui ca an de an, străzile inundate să le provoace neplăceri și pagube f...

COVID. 641 de cazuri noi de infectare, dintre care trei în Botoșani, în ultimele 24 de ore

astăzi, 13:41
113

Alte trei persoane au fost diagnosticate cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore, la nivelul județului Botoșani, bilanțul total ajungând miercuri la 1084 de botoșăneni infectați, ...

Recomandări de la polițiștii botoșăneni pentru o vacanță în siguranță

astăzi, 12:52
89

Un factor favorizant al infracţiunilor de furt din locuinţă îl reprezintă neatenţia, neglijenţa proprietarilor sau încrederea lor în buna credinţă a celorlalţi.În ...