Senatorul Doina Fedorovici, protest dur după ce administrația centrală a interzis prefecților să facă publice date despre coronavirus: Dormi în pace națiune că prezentul nu se pune!

Senatorul Doina Fedorovici, protest dur după ce administrația centrală a interzis prefecților să facă publice date despre coronavirus: Dormi în pace națiune că prezentul nu se pune!

Liderul PSD de la Botoșani, senatorul Doina Fedorovici, a atacat în această seară în termeni foarte duri decizia administrației centrale de a interzice prefecților să facă publice datele despre situația infecțiilor cu coronavirus din județe. Este și cazul județului Botoșani, unde mass-media nu va mai avea acces public la datele despre infecția cu coronavirus.

“Guvernul a interzis de azi prefecților să mai comunice presei numărul de cazuri din fiecare județ și  starea sănătății acestora. MAI a trimis o adresă tuturor prefecților prin care le interzice să mai comunice public: câte teste COVID-19 au fost efectuate; numărul de persoane depistate pozitiv; starea de sănătatate a pacienților infectați. Ooooo da Guvernare De DREAPTA.... . doar ai lor să cunoască situația reală din țara.

Comunicarea este parte a crizei, iar, dacă este făcută prost, criza riscă să ia proporţii dramatice.

Cu toții avem nevoie de o comunicare transparentă, corectă și onestă, în contextul pandemiei de COVID-19. Atrag atenția asupra faptului că lipsa unor informații clare, corecte și concise, naște teorii ale conspirației în spațiul public, face loc știrilor false, propagate din surse care nu se supun rigorilor jurnalistice de verificare a informației, ceea ce se va traduce printr-o încredere scăzută în acțiunile autorităților.

Atrag atenţia autorităţilor că ideea de a reduce disponibilitatea de comunicare pentru a se putea dedica rezolvării problemelor crizei este o eroare gravă, care poate să producă efecte contrare aşteptărilor. Asigurarea transparenţei şi a promptitudinii în răspunsul autorităţilor către public şi mass-media este o regulă de bază a comunicării în condiţii de criză.

Doar colaborând cu mass-media se poate asigura liniștea necesară autorităților sanitare, de a lupta cu această pandemie. Singurele instituții care pot detensiona situația sunt cele care coordonează lupta cu pandemia.

Înţeleg că, în acest moment, eforturile autorităţilor publice sunt îndreptate spre criza generată de pandemie, însă consider că acest lucru nu trebuie să conducă la încălcarea legii, chiar de către instituţiile publice sau la abuz de putere din partea acestora.

 Înțelegem să fim alături de autorități și să sprijinim acțiunile acestora și consider că o mai mare transparență din partea instituțiilor ar duce la o limitare a reacțiilor deplasate ale unei populații neinformate.

Solicit ferm ca informațiile legate de COVID-19 să fie făcute publice – numărul de cazuri, vârstele și ocupațiile celor declarați pozitivi, să fie date publicității într-un mod coordonat și concis. Îngrădirea libertăţii presei sub pretextul crizei şi lipsa de transparenţă din partea autorităţilor nu pot decât să afecteze încrederea cetăţenilor în acţiunile autorităţilor publice, încredere care este vitală pentru depăşirea acestui moment.

P. S. Îmi aduc aminte de un banc la Radio Erevan:" Ce facem în caz de bombardament atomic? Ne luăm un cearceaf în cap și pornim încet înspre cimitir! De ce încet? Să nu se producă panica!!!", a scris liderul PSD, Doina Fedorovici, pe contul său de socializare.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

65 de candidaţi s-au înscris pentru posturile de asistenţi medicali la Spitalul Județean Mavromati ca să lupte cu Covid - 19

Miercuri, 8 Aprilie 2020
2060

Reprezentanții Spitalului Județean Mavromati au scos la concurs 20 de posturi de asistenţi medicali debutanţi, cu postliceală, 20 de infirmieri şi cinci îngrijitori.Ceea ce a atras do...

Efectele nevăzute ale izolării. Violență domestică în creștere, dar mai puțin semnalată. „Cum să sun la ambulanță, când la spital sunt cazuri de coronavirus?”

Miercuri, 8 Aprilie 2020
797

Nu există niciun manual care să le spună guvernanților ce consecințe vor avea măsurile de carantină și izolare. Liniștea, străzile goale, viețile puse pe pauză amenință nu doar cu un val...

Dosarul medicului infectat cu Covid, care și-a sfidat colegii din Spitalul Județean, a fost preluat de Parchet

Miercuri, 8 Aprilie 2020
3898

Miercuri, 8 aprilie a.c., Parchetul de pe lângă Tribunalul din Botoşani a preluat dosarul penal privind infracţiunea de „zădărnicirea combaterii bolilor”, referitor la un m...