INTERVIU - Constantin Contac: Nu voi abandona si nici la alt partid nu ma duc!

INTERVIU - Constantin Contac: Nu voi abandona si nici la alt partid nu ma duc!

 CONSTANTIN CONTAC  

De cateva saptamani, opozantii social-democratilor nu trebuie sa mai depuna eforturi in a aduce critici nici lui Constantin Contac, nici parlamentarilor PSD, ce-au facut sau n-au facut in cele nemaistiute mandate!

E destul sa asistam zilnic la spectacolul care are loc in interiorul partidului, spectacol care de un timp a iesit in strada, pesedistii din judet amenintand ca vor trece la masuri drastice pentru a prelua controlul din mana ieseanului Gheorghe Nichita.

Bineinteles, asta spune Constantin Contac, proaspat suspendat din functia de presedinte al PSD, organizatia Botosani.

- De ce credeti ca a inceput aceasta campanie impotriva dumneavoastra?

- Aceasta campanie este cauzata de intrarea noastra la guvernare. Daca noi intram din 2004 la guvernare, de atunci era campania impotriva mea. La o conferinta judeteana organizata in primavara lui 2004, in care se intentiona schimbarea domnului Mihai Balta, la sala Teatrului Mihai Eminescu, unde urma sa aiba loc evenimentul, Florin Egner a pus ziare in care ma denigra pe toate scaunele. Atunci, norocul a fost ca afara s-a starnit o furtuna si s-a amanat conferinta. Campania a continuat pana in octombrie, cand domnul Balta a fost suspendat. Banuiesc ca organizata tot de aceasta gasca ce acum lupta si cu mine. Practic, eu atunci l-am sustinut pe domnul Balta, si l-am sustinut si pe liste pentru Parlament in 2004-2008.

- Nu cumva interesele sunt prea mari la impartitul bugetului?

- Nu cred. Mai degraba ca aceasta gasca de 7-8, care au pornit sa comenteze activitatea mea, isi doresc o mare influenta in ce priveste nominalizarile si stabilirea pe functii a unor persoane. Cred ca au obligatii, nu stiu sub ce forma si nu le convine ca eu ii mai incurc. Acum realizez ca, inainte de a pierde presedintia, prin luna mai, Costica Macaleti a venit cu un grup de constructori sa imi spuna ca ei doresc sa aiba relatii bune cu mine. Eu le-am spus ca doar daca totul este corect si se respecte legea, daca nu, nu.

Am toate informatiile acum, dupa atatea luni, ca toate cele aproape 20.000 de materiale, pliante cu realizarile PSD in ultimii patru ani, 2004-2008, nu au fost impartite si distribuite in Botosani. Prin grija lui Macaleti si a catorva oameni de ai lui au fost ascunse, fiindca cetatenii au spus ca nu au vazut nici un material pe nicaieri. Doar asa, ce am apucat noi sa dam.

- Chiar in conditiile in care se spune ca PSD a pierdut alegerile la Botosani, ati iesit la egalitate ca numar de parlamentari cu PNL si PD-L!

- Noi am iesit la egalitate, dar eu vreau sa spun ca am avut cu aproape 30.000 de voturi mai mult. Ar fi trebuit sa avem, daca se lucra corect, cel putin trei deputati si doi senatori. Treaba aceasta a fost premeditata mai demult. In momentul in care la Botosani s-a scos un post de parlamentar, din cei zece ramanand doar noua, nu a fost nicio justificare. In tara nu a fost recensamant. PSD fiind un partid puternic la Botosani, voit s-a vrut sa fie scos un parlamentar.

Apoi, s-a vorbit raspicat la timpul potrivit ca vom avea trei parlamentari de la PD-L, trei de la PNL si trei de la PSD. Noi am avut mai multe voturi decat celelalte doua partide si avem numar egal la parlamentari. Este inexplicabil cum pe locul unu pe Colegiul 1 Flamanzi Mircea Danuta a castigat alegerile cu opt mii si ceva de voturi si nu a intrat, locul sau fiind luat de cel cu 4.000 de voturi. Este anapoda treaba si nimeni nu poate sa o inteleaga. A fost o facatura.

- Nu cumva candidatii social-democrati la parlamentare au pierdut voturi fiindca, in loc sa lupte cu adversarii lor politici, s-au luptat intre ei, ca sa iasa la redistribuire?

- In judetul Botosani, parlamentarii care au castigat voturi au castigat pe spinarea partidului si in mod deosebit pe spinarea primarilor ce au cunoscut activitatea partidului, reprezentata prin mine, ca presedinte, prin respectul pe care mi l-au purtat pentru ca eu am avut un comportament timp de 8 ani de zile fata de primari mai mult decat normal si transparent. Sigur ca primarii au coordonat catre electoratul nostru intentia de a le cere votul. Sigur ca puteam sa obtinem mai multe voturi, dar nu erau din gasca celor care trebuiau sa intre pe lista de parlamentari.

 - Ati nasit multi parlamentari la Botosani, care acum va intorc spatele. Pana acum, ca lider PSD, v-ati simtit reprezentat de senatorii si deputatii dumneavoastra? Au reprezentat ei interesele partidului si ale judetului?

- Niciodata, indiferent in ce perioada, nu am auzit strigatul parlamentarilor nostri in Parlamentul Romaniei. In perioada 2000-2004, senatorii si deputatii care au fost atunci nu au facut nimic pentru Botosani. Cu regret trebuie sa o spun ca am mers personal si nu am fost inteles si ajutat financiar.

Ulterior, in 2004-2008, au inceput sa se lupte intre ei pentru ciolan. Era deputatul Catalin Buhaianu, care dorea cu orice pret sa o dau afara pe presedinta de atunci de la tineret, pe Feodorovici. Era un fel de trimis al doamnei Afrasinei. Acum nu pot sa invinuiesc nici pe tanara ca nu era chiar la locul nimerit, dar nici ca trebuia mentinuta. Era o chestie intre dansii, parlamentarii, care s-a soldat cu plecarea lui Buhaianu si cu o serie intreaga de acuzatii asupra mea.

In rest, nu au avut nicio valoare. Costica Macaleti a fost inexistent in activitatea de parlamentar, ca si in cea de prefect. In anii 2000-2004, cat a fost prefect de Botosani, a lucrat impreuna cu domnul Aniculaesei, cu domnul Balta, primarul Egner si Viorica Afrasinei. Niciodata nu s-a consultat, eu am fost o perioada vicepresedinte.

Niciodata nu m-a chemat la discutii, cu toate ca eram si secretar executiv. Au fost niste oameni care au lucrat intr-un fel in culisele lor si tot ce se facea se facea dirijat de acest nucleu.

- Ar putea fi un motiv al demiterii dumneavoastra din functie diferenta de voturi dintre alegerile de acum si cele din urma cu patru ani?

- Noi in 2004 am obtinut locul unu pe judete. Atunci a fost un suflu nou in partid pentru ca am venit eu. Am fost nominalizat cu doua luni inainte de alegeri ca presedinte. Toata lumea a fost multumita ca poate au scapat de un presedinte pe care nu il agreau. Un loc unu pe tara nu poti sa il mentii o vesnicie. Orice loc obtii, chiar si doi, tot esti criticat ca nu ai luat locul unu.

Dar asta gandesc doar cei care nu au capacitatea de a realiza momentele, de a trece prin fazele ce se impuneau la respectiva vreme si de a-i cauta nod in papura lui Contac. Noi am obtinut locuri bune, iar in campania din 2008, din vara, am obtinut locul unu pe judet la partide, am fost locul doi la presedinte, in situatia in care au fost 14.615 voturi anulate.

Am auzit si pe domnii ce au venit ca delegati ca am avut eu voturi mai putine ca partidul. Nu este adevarat. La nivel de judet eu am avut cele mai multe si apoi partidul ca organizatie. Imi pare rau ca se incearca sa se discrediteze intr-un fel prin afirmatii mincinoase, de catre cei care nu au stat de vorba, nu au pus cifrele pe masa, ci doar au venit, au completat niste date si au inceput sa vorbeasca. Este rusinos si daca vor continua asa partidul va suferi foarte mult.

- Ce veti face daca vi se va retrage si sprijinul politic? Veti mai ramane in partid? Mai credeti in doctrina social-democrata?

- Eu am o varsta cand ar fi rusinos sa ma duc la alt partid. Nu tin neaparat sa ma reprezinte pe mine niste oameni care nu au nicio valoare, chiar daca sunt colegii mei de partid. Sigur ca prin vot partidul poate sa-si stabileasca conducatorii. Daca se va dori si se va lasa sa se respecte statutul, vom clarifica aceasta treaba cu Conferinta Judeteana.

Am inteles ca deja se doreste amanarea conferintei, ca se doreste oprirea de a se merge la vot, ca se incearca manipulari foarte mari. Am fost sunat si de la centru de o serie de oameni, nu le pot spune numele, ca nu sunt multumiti de ceea ce s-a intamplat la Botosani.

Dar am fost sunat foarte mult din judet de primarii si oamenii nostri care au spus in gura mare ca partidul sunt ei, ca vor veni cu toata suflarea la conferinta. Iar daca se va incerca in mod brutal aceasta conducere din alte judete, vor veni si ii vor alunga si vor stabili ordinea in partid.

- Va veti depune din nou candidatura la Conferinta Judeteana?

- Depinde. Sigur ca mi-o voi depune. Problema se pune daca nu vor duce abuzurile mai departe in care sa ma scoata, sa nu-mi dea voie sa fac nimic. Acum abia constat cata putere si cata opozitie am avut eu in interiorul partidului. Eu i-am stiut pe acesti netrebnici ca lupta si ca nu sunt de acord fiindca le-am incurcat afacerile.

Daca as spune eu de o serie de oameni de la partid ce excrocherii si ce afaceri faceau, dar ca intr-o familie, parintii, chiar daca copiii mai fac ce fac, incearca sa ii tempereze. Eu nu am vrut sa scot partidul in prajina, i-am atentionat, le-am mai spus, sigur ca lor nu le-a convenit.

Dar eu am oamenii din judet, primarii si presedintii de filiale care m-au asigurat ca, indiferent ce va fi, ei la conferinta vor pronunta numele meu si ma vor sustine si chiar daca nu sunt in sala ca sa ma aleaga. Nu voi abandona si nici la alt partid nu ma duc.

- Ati apelat la Comisia de Arbitraj a partidului pentru decizia luata impotriva dumneavoastra?

- Am facut contestatie pe data de 19 februarie. Statutul spune ca contestatiile se fac la comisia nationala de arbitraj in 15 zile. Nu stiu cand va fi luata in discutie. Obligatoriu vor trebui sa ma cheme. Am justificari pentru toate acuzatiile aduse. Mi se spunea ca am inchis partidul. Nu e adevarat. Am depus documente si am aratat ca partidul e inchis in octombrie la vicepresedintele Nichita, tocmai in sensul de a tempera niste zvonuri care nu erau corecte la Botosani.

Domnul Nichita nu a luat nicio masura, ci din contra, cred ca s-a pornit impotriva mea. Am aratat atunci ca cine venea la noi la partid sarea pe functii. Nu exista functie sa nu sara. Viorica Afrasinei vrea functie, Marcu la fel, ei erau primii pe functii.

Pe de alta parte, Macaleti ma acuza ca am adus in partid oameni noi. Eu am adus cinci consilieri judeteni de la alte partide si 10 primari noi. Acesti domni care se dau acum ca ei sunt partidul au pierdut 20 primarii. O alta invinuire e ca am facut eu nominalizarile, iar nu e adevarat. S-au facut in Biroul Permanent si, culmea, e un birou mostenit inca de la inceput, format dintr-un grup foarte bine strans, pe care nu am putut sa-l desfac, un fel de ghem aceasta gasca de tradatori. Chiar si cand a fost numita doamna Afrasinei a fost un birou ad-hoc ordonat de catre actualul prim-vice-prim-ministru Nica.

Am participat 12 din 18, dar doamna a avut voturi impotriva, iar secretarul general Vazdoaga a manipulat voturile si a spus ca a fost aleasa in unanimitate. Eu am votat-o ca sa nu iasa scandal, ca mereu spunea ca eu am ceva impotriva ei. Dupa aceea am aflat ca doi colegi au venit si au spus cum a iesit, ca ei au votat impotriva.

Cand i-am zis lui Vazdoaga, a spus ca s-a gresit. Ei au crezut ca o sa-i faca Contac in continuare ministri, secretari de stat si nu stiu ce alte functii fara sa faca nimic. Nu mai spun ca nici cotizatiile nu si-au platit. Doamna Afrasinei se da acum ca a suferit. Vreau sa spun ca in cei patru ani de zile la cotizatia ei figureaza doar probleme financiare de interes personal. Pleca la Bucuresti ca era presedinta Organizatiei de Femei sau in fel de fel de delegatii si trecea cheltuielile ca pe cotizatie. Venea cu chitante de tren si aia a fost cheltuiala pentru dansa. Am acceptat si am tot tacut din gura ca sa fie bine, pentru ca stiam pozitia lor in partid. Sper la primele alegeri sa facem curatenie cu acesti oameni.

(Diana Florescu)

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un bărbat rănit într-un accident a rămas blocat în mașină, au intervenit pompierii!

astăzi, 17:55

Un bărbat, în vârstă de 44 de ani, a fost rănit după ce mașina pe care o conducea a părăsit partea carosabilă și a ajuns într-un gard. Evenimentul s-a produs pe raza localit...

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
305

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
49

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...