COMUNICAT Tamara Ciofu: "Toți copiii cu cerințe educaționale speciale din învățământul preuniversitar vor beneficia de sprijin din partea statului"

COMUNICAT Tamara Ciofu: "Toți copiii cu cerințe educaționale speciale din învățământul preuniversitar vor beneficia de sprijin din partea statului"

Deputatul PSD Tamara Ciofu a anunțat astăzi că toți copiii cu cerințe educaționale speciale din ciclul preuniversitar, indiferent de forma de învățământ pe care o urmează vor beneficia de sprijin din partea statului, în urma unei hotârâri de guvern care urmează să fie adoptată în perioada imediat următoare.

În cadrul Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale de la Camera Deputaților la inițiativa deputaților Tamara Ciofu și Adriana Săftoiu au fost organizate o serie de consultări publice privind problemele persoanelor cu dizabilități.

La această consultare au fost invitate persoane cu diferite tipuri de dizabilități fizice sau mentale, reprezentanți de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Autoritatea Națională pentru persoanele cu dizabilități, Institutul Român pentru Drepturile Omului și membrii ai organizațiilor care se ocupă de educația și integrarea copiilor cu autism și a celor nevăzători și surzi. Parlamentarii din cadrul Comisiei au luat decizia să organizeze întâlniri permanente cu asociațiile persoanelor cu dizabilități pentru a prelua problemele și petițiile acestora, astfel încât să crească nivelul lor de integrare în comunitate.

„În primul rând am pus problema acordării asistenţei sociale care constă în asigurarea alocaţiei zilnice de hrană, a rechizitelor şcolare, a cazarmamentului, a îmbrăcămintei şi a încălţămintei copiilor şi tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale, şcolarizaţi în unităţile de învăţământ special care au fost excluși printr-o hotărâre a Guvernului condus de Dacian Cioloș. În urma sesizărilor și interpelărilor pe care le-am făcut la mai multe ministere începând de anul trecut am primit astăzi proiectul hotărârii de guvern care va fi adoptat în următoarele săptămâni. Astfel, se oferă aceste drepturi tuturor copiilor cu cerințe educaționale speciale din ciclul preuniversitar, indiferent de forma de învățământ pe care o urmează. Era o discriminare și o nedreptate pentru aceștia, dar și pentru familiile lor care trebuiau să suporte din propriul buzunar cheltuielile zilnice”, a declarat Tamara Ciofu.

Principalele cerințe ale participanțiilor în ceea ce privește adaptarea cadrului legal pentru persoanele cu dizabilități s-au referit la: recunoașterea oficială a limbajului mimico-gestual, inițierea unui program național pentru deprinderea competențelor digitale în rândul copiilor cu dizabilități de vedere și de auz și a celor cu autism, editarea de manuale școlare gratuite în limbajul Braille, prevederea de sancțiuni pentru refuzul accesului persoanelor cu dizabilități însoțiți de câini, ghizi de asistență, alocarea de fonduri pentru derularea de campanii educative și informative privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

„I-am informat pe participanții la întâlnire că am solicitat Guvernului actual extinderea screeningului auditiv și oftalmologic precoce prin realizarea de testări în fiecare maternitate din țară. În programul de guvernare sunt de asemenea prevăzute măsuri pentru depistarea precoce a malformațiilor congenitale prin programe profilactice la nivel preconcepțional, prenatal și neonatal. În calitate de medic pediatru știu că unele din cele mai întâlnite probleme sunt deficiențele de auz și tulburările de vedere, care dacă nu sunt depistate la timp este dificil să fie tratate și ameliorate”, a precizat deputatul social-democrat.

Comunicat de presa

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VIDEO - Atenție unde parchezi: la fiecare cinci minute vine amenda!

astăzi, 09:14
41

A fost odata un vacar care avea un taur. Acestui taur i se duse vestea ca e cel mai bun taur din regiune. Taurul era singura sa avere, dar cum i se duse vestea in lung si-n lat, ceilalti fermieri il i...

Tot mai multe cazuri de infecţii respiratorii, la Botoşani. Vaccinarea încă nu a început

astăzi, 09:03
72

Numărul botoşănenilor cu infecţii respiratorii creşte de la o zi la alta, zilnic fiind înregistrate zeci de cazuri, atât în rândul copiilor, cât şi al adulţilor....

Vicepremierul de la Dezvoltare și ministrul Fondurilor Europene vin în județ să semneze contractul de finanțare pentru drumul strategic din Botoșani

astăzi, 08:41
210

Vicepremierul și Ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu, împreună cu ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica vor veni vineri la Botoșani pentru a semna contractul de finanțare p...