Ce spune UDMR despre numărul mare de voturi în județele Moldovei: "Este greşit să corelăm voturile cu ponderea etnică!"

Ce spune UDMR despre numărul mare de voturi în județele Moldovei: "Este greşit să corelăm voturile cu ponderea etnică!"

UDMR îşi explică numărul mare de voturi pe care l-a obţinut în judeţele fără populaţie maghiară, ca Botoșani, Vaslui sau Teleorman, prin faptul că "şi românii votează UDMR", dar spune că ar putea reflecta şi un protest general faţă de partidele româneşti. 

Potrivit site-ului BEC, la nivel naţional, Uniunea a trecut pragul electoral şi a obţinut peste 473.000 de voturi, din care câteva zeci de mii au fost înregistrate în judeţe din Moldova şi Muntenia, care nu fac parte din bazinul electoral tradiţional al UDMR, şi în care, la ultimul recensământ, din 2011, figurau doar câteva zeci sau sute de etnici maghiari.

În judeţul Iaşi, la 146 de maghiari au fost 2.033 de voturi pro-UDMR, în timp ce la Dâmboviţa, unde erau 156 de maghiari, UDMR a primit 1462 de voturi.

În Botoşani, unde erau înregistraţi 38 de maghiari, au fost 931 de voturi pentru UDMR, iar în Neamţ, la 98 de maghiari declaraţi, au fost 1680 de voturi în favoarea listei UDMR.

Preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că este nedumerit de atitudinea celor care, până acum, criticau Uniunea că nu a primit voturi de la români, iar acum sunt oripilaţi că este votată nu doar de maghiari.

„Nu este pentru prima dată când UDMR primeşte voturi în judeţe din Moldova, Muntenia, Oltenia, în general în judeţe din afara arcului Carpatic. Duminică, din aceste judeţe, am primit 28.065 voturi (conform datelor preliminare), dacă nu socotim voturile din Bucureşti si Bacău, unde există comunităţi maghiare semnificative. A apărut şi informaţia conform căreia am primit foarte multe voturi în judeţe unde nici nu au fost văzuţi maghiari. De exemplu, în Teleorman. Într-adevăr, acolo am primit 669 de voturi. Noutatea este însă că acest scor este mai mic dacât în 2007, când Laszlo Tokes şi UDMR au luat în total 674 voturi”, a spus Porcsalmi.

Potrivit acestuia, explicaţiile posibile la această situaţie sunt multiple, prima fiind chiar banală, dar validă, şi anume că şi românii votează UDMR.

„În al doilea rând, este greşit să corelăm voturile cu ponderea etnică. În această logică nu ar fi trebuit să primim voturi niciodată din aceste judeţe. Reamintesc că, în 2007, la primele alegeri europarlamentare, candidaţii maghiari au primit peste 20.000 voturi, la o prezenţă mult mai mică, de 29%. UDMR nu numai că a avut, de regulă, reprezentanţi în secţiile de votare, dar a fost o prezenţă constantă şi pe buletinele de vot din aceste judeţe, în sensul că am avut candidaţi în toate judeţele României cu ocazia tuturor alegerilor parlamentare, inclusiv atunci cînd alegerile se desfăşurau pe colegii uninominale. Astfel, alegătorilor nu le este străin semnul electoral al UDMR”, a precizat preşedintele executiv al Uniunii.

Porcsalmi Balint a subliniat că UDMR are organizaţii judeţene sau teritoriale în judeţe ca Suceava, Galaţi, Vaslui, Constanţa, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, unde sunt „oameni inimoşi care depun un efort extraordinar în a-şi aduce aportul la succesul UDMR”.

„Există posibilitatea ca o parte din aceste voturi să fie greşite, accidentale, sau reflectă un protest general faţă de partidele mari româneşti”, a spus acesta.

Întrebat dacă a existat o înţelegere prealabilă cu PSD pentru ca cetăţeni români să voteze lista UDMR, preşedintele executiv al Uniunii a răspuns că nu există şi nu a existat nicio înţelegere cu PSD sau cu alte partide în acest sens.

Întrebat, în continuare, dacă fără aceste voturi din afara Transilvaniei, ar mai fi depăşit UDMR pragul electoral, Porcsalmi a afirmat că, având în vedere prezenţa la vot foarte ridicată, conform calculelor Uniunii, în judeţele menţionate UDMR a primit cu 17-19.000 de voturi în plus faţă de media alegerilor trecute.

„Acest număr contribuie la rezultatul final, înseamnă circa 0,18-0,20 puncte procentuale din totalul de 5.35 - dar nu influenţează trecerea pragului. Eu însă consider extrem de periculoasă această logică, prin care se insinuează că un vot este mai valoros sau mai legitim decăt altul. De aici este foarte puţin până se va ajunge la a spune că voturile din diasporă contează mai mult sau că votul celor din oraşe este mai puternic, ori că voturile tinerilor valorează mai mult decât cele ale vârstnicilor, sau cele ale bărbaţilor mai mult decât cele ale femeilor”, a conchis Porcsalmi, potrivit Mediafax.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
608

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
129

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
82

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...