Zama noastră cea sărăcăcioasă

Zama noastră cea sărăcăcioasă

de Cătălin Borangic, Istoric

Când ai cinci cartofi și o ceapă, ciorba aia sărăcăcioasă va fi de cartofi. La fel și dacă bagi două cepe la ăia cinci cartofi. Abia dacă bagi trei cepe sănătoase primatul zamei devine neclar. Iar dacă bagi patru cepe și un cartof, povestea se clarifică din nou, dar abia acum zama e de ceapă.
Țineți minte analogia.
Unii medici iau șpagă. Nu toți, dar destul de mulți ca povestea să capete sensuri nesănătoase.
Unii polițiști sunt nepregătiți profesional. Nu toți, dar destui cât să vedem că se împiedică de propriile burți fugind aiurea prin ogrăzi.
Unii politicieni sunt corupți. Nu toți, probabil există unii care nu sunt.
Unii absolvenți sunt livrați societății analfabeți funcțional. Nu toți, dar foarte mulți.
Unele drumuri sunt proaste, dar nu toate. Și tot așa. Lista poate continua toată ziua și nu terminăm. 
Ce vreau să zic că în fața fiecărei mici cangrene de astea se scot permanent cazuri minunate de medici corecți, polițiști competenți, politicieni.... ăăăăă, guralivi, absolvenți remarcabili și ni se spune: Iată! Nu e adevărat, nu toți sunt....! Avem valori imaculate!
Și în spatele acestui adevăr, frecat ca lampa lui Aladin, tarele enumerate prosperă.
Vedeți dumneavoastră, generalizarea este o formă de statistică. Iar statistica este cea mai crudă dintre matematici. Pentru că după ce culege date referitoare la fenomene generale, le descrie și interpretează. Apoi oferă un răspuns sec. Majoritatea e așa. Marea majoritate, mica majoritate, tendința este așa și tot așa. În mod aproape ticălos aceeași statistică descoperă chestii despre evenimente și relațiile dintre ele. Dar asta e altă treabă deja.
Acum dacă avem un număr mare de corupți, incompetenți, proști, ticăloși sau/și analfabeți funcțional degeaba mieunăm duios arătând câțiva indivizi remarcabili pe ramura lor. Ne mințim singuri.
Statistic, calitatea și numele ciorbei sunt date de leguma dominantă.
Lucrurile se vor schimba nu dacă înălțăm vreo statuie câte unui competent cinstit, inteligent și cult, ci doar dacă modificăm numărul de corupți, incompetenți, proști, ticăloși și analfabeți funcțional din societate.
Până atunci asta e zama noastră cea sărăcăcioasă!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Video: Bătrân proiectat pe asfalt de o mașină, pe o trecere de pietoni din municipiul Botoșani

Vineri, 24 Ianuarie 2020
1731

Un bărbat în vârstă de 70 de ani, din municipiul Botoșani, a fost acroșat cu mașina pe o trecere de pietoni, în după-amiaza zilei de vineri, pe strada Bucovina, fiind transport...

Bărbat escortat spre Penitenciarul din Botoșani, pentru infracțiuni rutiere

Vineri, 24 Ianuarie 2020
608

Un bărbat în vârstă de 39 de ani a fost încarcerat, joi, în Penitenciarul Botoșani, după ce a fost condamnat de Tribunalul din Botoșani pentru infracțiuni în regim ...

În urmă cu puțin timp: o locuință din municipiul Botoșani a fost cuprinsă de flăcări

Vineri, 24 Ianuarie 2020
1264

O locuință situată pe strada Pod de Piatră, din municipiul Botoșani, a fost cuprinsă de flăcări, vineri după-amiază.Pompieri ai Detașamentului din Botoșani au fost solicitați să inte...