Zama noastră cea sărăcăcioasă

Zama noastră cea sărăcăcioasă

de Cătălin Borangic, Istoric

Când ai cinci cartofi și o ceapă, ciorba aia sărăcăcioasă va fi de cartofi. La fel și dacă bagi două cepe la ăia cinci cartofi. Abia dacă bagi trei cepe sănătoase primatul zamei devine neclar. Iar dacă bagi patru cepe și un cartof, povestea se clarifică din nou, dar abia acum zama e de ceapă.
Țineți minte analogia.
Unii medici iau șpagă. Nu toți, dar destul de mulți ca povestea să capete sensuri nesănătoase.
Unii polițiști sunt nepregătiți profesional. Nu toți, dar destui cât să vedem că se împiedică de propriile burți fugind aiurea prin ogrăzi.
Unii politicieni sunt corupți. Nu toți, probabil există unii care nu sunt.
Unii absolvenți sunt livrați societății analfabeți funcțional. Nu toți, dar foarte mulți.
Unele drumuri sunt proaste, dar nu toate. Și tot așa. Lista poate continua toată ziua și nu terminăm. 
Ce vreau să zic că în fața fiecărei mici cangrene de astea se scot permanent cazuri minunate de medici corecți, polițiști competenți, politicieni.... ăăăăă, guralivi, absolvenți remarcabili și ni se spune: Iată! Nu e adevărat, nu toți sunt....! Avem valori imaculate!
Și în spatele acestui adevăr, frecat ca lampa lui Aladin, tarele enumerate prosperă.
Vedeți dumneavoastră, generalizarea este o formă de statistică. Iar statistica este cea mai crudă dintre matematici. Pentru că după ce culege date referitoare la fenomene generale, le descrie și interpretează. Apoi oferă un răspuns sec. Majoritatea e așa. Marea majoritate, mica majoritate, tendința este așa și tot așa. În mod aproape ticălos aceeași statistică descoperă chestii despre evenimente și relațiile dintre ele. Dar asta e altă treabă deja.
Acum dacă avem un număr mare de corupți, incompetenți, proști, ticăloși sau/și analfabeți funcțional degeaba mieunăm duios arătând câțiva indivizi remarcabili pe ramura lor. Ne mințim singuri.
Statistic, calitatea și numele ciorbei sunt date de leguma dominantă.
Lucrurile se vor schimba nu dacă înălțăm vreo statuie câte unui competent cinstit, inteligent și cult, ci doar dacă modificăm numărul de corupți, incompetenți, proști, ticăloși și analfabeți funcțional din societate.
Până atunci asta e zama noastră cea sărăcăcioasă!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O oală uitată la foc a băgat spaima în locatarii unui bloc din municipiul Botoșani. Au intervenit pompierii

astăzi, 19:35
51

Pompierii din Botoșani au fost solicitați, miercuri dimineață, pentru a interveni pe strada Primăverii, în apropiere de Școala nr. 17. Incidentul a fost semnalat de către un locuitor, car...

Uvertura Mall va găzdui Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți. 401 posturi sunt disponibile

astăzi, 19:14
176

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoșani va organiza Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți din acest an, în data de 18 octombrie a.c., începând cu...

Bărbat din Stăuceni, arestat pentru furt calificat

astăzi, 19:08
111

Marți, 15 octombrie a.c., instanţa de judecată şi-a însuşit propunerea organelor judiciare şi a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a unui bărbat de 39 de ani, d...