Supremația cuantică și supremația comică

Supremația cuantică și supremația comică

de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar:

Google a anunțat acum două luni că un computer cuantic ar fi efectuat în 3 minute și 20 de secunde un calcul pe care cel mai puternic computer de până acum al IBM l-ar fi efectuat în 10.000 de ani.

Prin aceasta, Google pretinde că ar fi atins supremația cuantică, adică o capacitate de a rezolva probleme pe care nici cele mai puternice computere din lume nu le pot rezolva: modelarea unor orașe sau galaxii, optimizarea fluxurilor de circulație, modelizarea moleculelor de ADN, navigarea fără GPS etc.

Bătălia pentru această supremație la nivel mondial e majoră: după ce SUA au anunțat că vor investi 1,25 miliarde de dolari în finanțarea cercetării cuantice din mai multe agenții și institute, China a ripostat prin crearea la Hefei a unui centru de cercetări care se va deschide în martie 2020 și pentru dotarea căruia se vor cheltui 10 miliarde de dolari.

Urmează în această bătălie Marea Britanie și Uniunea europeană, cu bugete ce ating și ele miliardul de euro, dar și Rusia.

Lumea de mâine e foarte aproape și toți marii actori internaționali au înțeles că investiția în cercetare este cheia supraviețuirii și dezvoltării pe termen lung, cu deosebire în materie de comunicații, informatică și analiză meteorologică.

În acest răstimp, guvernul român decide să reducă Ministerul Cercetării la un departament în cadrul unui alt minister, iar candidata la președinție se chinuie în formulele de calcul ale geometriei de școală generală, spre satisfacția unanimă a spațiului public, care îi consacră generoase analize savante și nenumărate glume.

Fiecare cu ale lui...

Chestiune de adecvare și de perspectivă.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care și-a ucis concubina cu toporul, arestat preventiv

Marţi, 11 August 2020
207

Bărbatul de 56 de ani care și-a ucis concubina, în vârstă de 62 de ani, din comuna Corlăteni, prin lovituri cu toporul, a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, adică până ...

Femeie încarcerată la Botoșani, pentru că a vândut un telefon găsit pe stradă

Marţi, 11 August 2020
1674

Păţanie de pomină pentru o femeie de 49 de ani care a găsit pe stradă un telefon mobil pe care s-a gândit să şi-l însuşească. Descoperită de oamenii legii, femeia a fost cercetat...

Undă verde în CL pentru reducerea la jumătate a impozitului pe clădiri datorat de agenții economici pe perioada stării de urgență

Marţi, 11 August 2020
324

În cursul zilei marți, a avut loc o ședință extraordinară a Consiliului Local al municipiului Botoșani, în care s-a aprobat proiectul de hotărâre privind acordarea facilităț...