GHEORGHE FRUNZA - Romania nu este raiul, dar fata de Basarabia e...

GHEORGHE FRUNZA - Romania nu este raiul, dar fata de Basarabia e...

GHEORGHE FRUNZA

Omul Gheorghe si Frunza luminoasa, uneori aspra, deseori delicata, purtata de harul nascator de frumusete artistica.

Harul, destinul, talentul sau pur si simplu vantul de la Est l-au purtat pe Frunza cu numele Gheorghe in Romania de dincoace de Prut, o Romanie care pentru inceput l-a inmarmurit de placere: Astia vorbesc ca noi!, a spus Frunza.

Gheorghe Frunza s-a nascut pe 4 noiembrie 1967, in satul Slobozia-Dusca, raionul Criuleni, din Republica Moldova.

Pana in anii 90, a fost angajat la Teatrul de Etnografie si Folclor "Ion Creanga" din Chisinau. La Chisinau l-a cunoscut pe Emil Coseriu care in acea perioada colabora cu Teatrul "Ion Creanga".

Coseriu, venit din Romania libera si entuziasmata artistic, i-a povestit despre fondarea, la Iasi, a unei facultati de teatru. Gheorghe Frunza se pregatea sa isi depuna dosarul la Universitatea Teatrala din Moscova, insa actele au ajuns, atras de mirajul de dincolo de Prut, la Iasi.

A facut parte din prima promotie de studenti care au mers sa-si faca studiile in Romania.

"Ajuns in Romania, coborand din autobuz, am rostit mai intai: Astia vorbesc ca noi", povesteste cu umor actorul, intr-o publicatie din Basarabia. In 1994 a absolvit Facultatea de Teatru din Iasi.

"Am ales teatrul din Botosani pentru ca nu sunt actori care se considera VIP-uri. Suntem ca o adevarata familie".

Maria, sotia lui Gheorghe Frunza, este si ea originara din Republica Moldova. In 1988 a absolvit facultatea de regie din Chisinau. Familia Frunza are doi copii, Vasile si Catalin.

"In vara anului 2005 am avut o propunere de a ma reintoarce in R. Moldova. Mi se oferea postul de director al teatrului din Cahul, un automobil de serviciu, Volga, si un salariu de 900 de lei. Romania nu este raiul, dar fata de Basarabia e...", spune actorul basarabean.

Gheorghe Frunza nu si-a pierdut farmecul basarabean, dimpotriva. Actor de forta dar si de compozitie, capabil de desfasurari ample, dar si de interpretari de o delicatete sfasietoare, Gheorghe Frunza isi ocupa de zece ani locul bine definit pe scena Teatrului Mihai Eminescu din Botosani.

Prezenta basarabeanului cu numele Gheorghe nu trece niciodata neobservata, si nu doar din pricina corpolentei sale imposibil de ignorat in spatiul scenic, dar mai ales datorita delicatetei pe care o emana, in ciuda unei aparente duritati artistice.

Personajele lui Gheorghe Frunza sunt impresionante tocmai prin realismul si totala nefalsitate cu care se prezinta publicului, fie ca este vorba despre Farfuridi sau Chirita, fie ca joaca in Falstaf, Ivan Turbinca, Amadeus sau O poveste foarte simpla. Acelasi si de fiecare data altul.

Altul si de fiecare data Gheorghe...

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Deficitul de judecători la Botoșani s-a mai redus, dar suntem încă în topul național!

astăzi, 09:42
20

Dacă în luna februarie județul Botoșani se afla pe primul loc în România, cu cel mai mare deficit de judecători, situația s-a mai îmbunătățit: am coborât pe locul...

Deschiderea oficială a Olimpiadei Naționale de Limba ucraineană la Botoșani (Foto)

astăzi, 09:22
97

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani se desfășoară a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de pres...

USR Botoșani: Primari cu apucături de mafiot

astăzi, 08:42
200

Apropierea alegerilor de pe 9 iunie și intrarea în campania electorală scoate ce-i mai rău din anumiți primari și acoliți ai acestora. Membrii Alianței Dreapta Unită se confruntă cu sit...