ANDREI IRIMIA, un cercetător la UCLA: "Școala și educația pe care o primești îți determină tot restul vieții"

ANDREI IRIMIA, un cercetător la UCLA: "Școala și educația pe care o primești îți determină tot restul vieții"

ANDREI IRIMIA

Andrei Irimia este cercetator in domeniul neurologiei si al biofizicii. Activeaza in Laboratorul de Neurologie al Universitatii din California, Los Angeles, cercetarile sale privind in special conexiunile creierului, neurotraumatologia si imagistica creierului.

Desfasoara o bogata activitate in domeniul neurologiei, studiile sale avand ecou in publicatiile de specialitate din intreaga lume. 

A fost elev al Colegiului National "A.T.Laurian" Botosani, unde a urmat clasele a IX-a si a X-a. Pe cand era in a doua clasa de liceu, si-a depus dosarul pentru o bursa de un an de studii in Statele Unite ale Americii. Recomandat de rezultatele exceptionale obtinute in scoala botosaneana (fusese olimpic la engleza de doua ori la faza nationala!), a plecat in SUA inca de la sfarsitul clasei a X-a, terminand liceul in Nashville (Tennessee).

"Spre surprinderea mea cand s-a făcut transferul numarului de ore, de cursuri, s-a constatat că am făcut mult mai multă materie în Români, așa că am putea zice că am sărit peste un an și prin urmare am terminat liceul în trei ani. Universitatea am făcut-o tot acolo și m-am specializat în informatică, matematică și limba franceză. Dupa terminarea facultății mi-am dat doctoratul în fizică și am studiat electrofiziologia sistemului nervos periferic", marturiseste Andrei Irimia intr-un interviu acordat unui elev al fostului sau liceu

In 2007 termina studiile doctorale si se muta in San Diego, California. Aici studiaza timp de trei ani electrofiziologia creierului, într-un laborator de electrofizilogie și neuroimagistică, pentru ca apoi sa ajunga in Los Angeles, la UCLA School of Medicine, unde se ocupa de conexiunile creierului cu aplicare la traumatismul cranio-cerebral.

Studiile actuale urmaresc integrarea tehnicilor neuroimagistice structurale cu imagistica metabolica, hemodinamica și electrofiziologice, pentru a caracteriza excitotoxicitatea și neuroinflamatiile produse de ischemia cerebrala.

Redam fragmente din interviul pe care Andrei Irimia l-a oferit Amaliei Siminiceanu, cuvinte care pot fi un important mesaj pentru elevii care se pregatesc sa isi aleaga drumul in viata:

-Avand în vedere că ați facut liceul în două școli diferite (școala romănească și cea americană), va rog să faceți o mică paralelă!

-Școala la care am fost eu în State a fost o școală particulară, de la care am primit o bursă, deci nu a trebuit să plătesc toate taxele. Era o școală destul de mică, nu erau atât de multe clase… erau mai mulți elevi. Din punct de vedere educațional, nu era atât de competitiva, nici pe departe! Mi-am făcut prieteni foarte buni și lucrul care m-a ajutat este că  acolo toată lumea a fost interesată de soarta mea și de ce se va întâmpla cu mine, chiar dacă la momentul respectiv nu mă cunoșteau foarte bine. A fost o experiență plăcută. Știu că sunt unele programe de mers în afară,  și în timpul liceului și al facultății. Este o experiență ce merită încercată, chiar  și numai pentru câteva săptămâni sau  un
semestru!

-Vă rog, împărtășiți-ne câteva  dintre calitățile care v-au ajutat să vă realizați!
 
-În primul rând, nu am vrut să mă rezum la o carieră obișnuită. Totdeauna la școală am fost un spirit competitiv, m-am axat pe învățătură și am studiat la toate obiectele. A fost un vis mai vechi de-al meu să studiez în străinătate… Profesorii mei au fost extraordinari și poate am avut și circumstanțe de bun augur, pentru că am obținut și niște premii la olimpiade și burse care au depins de cunoștințele mele de limbi străine, pe care le-am acumulat și la Laurian  și în afară. Niciodată nu am vrut să mă limitez! Am avut ambiția să îmi iau și doctoratul, să devin profesor ș.a.m.d.

-Ce amintiri plăcute sau neplăcute aveți? Bineînțeles, legate de Laurian. Colegi, un profesor care vă simpatiza sau vă tachina…
 
-Am foarte multe amintiri plăcute legate de Laurian. M-am gândit deseori la colegi, la experiențe…Profesorii mei, pot spune că au fost foarte buni! Am avut-o pe doamna Agachi la română, pe doamna Ionela Iacob la engleză, iar la franceză pe doamna Bantuș. Am învățat foarte mult, am avut o educație foarte bună și m-am pregătit intens și pentru universitate, cât și pentru domeniul academic în care lucrez. A fost o experiență benefică. Colegii mei au fost  foarte buni, m-am împăcat  bine cu ei și am fost în numeroase excursii …
 
-Câteva ganduri laurienilor, persoane cu inima  și mintea deschise!
 
-Având în vedere că România este în U.E , eu cred că posibilitățile de realizare sunt mult mai mari. Există posibiltatea de circulație, care pe atunci când am plecat eu nu exista încă. Sfatul meu ar fi  să trateze școala foarte serios, deși în momentul de față nu pare ceva atât de important. Din punct de vedere educațional, ceea ce faci acum, in etapa aceasta, este foarte important. Școala și educația pe care o primești îți determină tot restul vieții, din foarte multe puncte de vedere, inclusiv financiar. În același timp ar trebui să existe un echilibru între ceea ce  este frumos în liceu, din punct de vedere al distracțiilor și al prieteniilor, și timpul dedicat studiului. Succes!
 
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șoferii ar putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de alți șoferi. Există o singură condiție!

astăzi, 11:50
47

Un proiect de ordonanță prevede că imaginile surprinse astfel pot fi trimise polițiștilor, iar în baza lor, s-ar putea da amenzi. Asta ar putea contribui la reducerea numarului de accidente...

Patru ani de închisoare după ce a tâlhărit o studentă în centrul Sucevei, bărbatul a fost prins în Botoșani!

astăzi, 11:08
41

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Republica Moldova, aflat în arest preventiv din luna ianuarie a acestui an pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată, un f...

Anunț important de la Tribunalul Botoșani pentru candidații la CJ!

astăzi, 10:51
106

Tribunalul Botoșani înștiințează candidații care și-au anunțat intenția de a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, dar și pentru consilieri...