Știai? Iată cum decongelăm corect alimentele!

Pentru a nu pierde din proprietatile alimentelor, iata cateva sfaturi practice pentru decongelarea corecta a alimentelor.

Decongelarea la frigider

Temperatura ideala pentru decongelare este de aproximativ 4 grade Celsius. Asa ca, cea mai indicata decongelare este cea la frigider. Carnea rosie se tine aproximativ 8 ore (1/2 kg), carnea alba (peste, pui) – 4 ore (1/2 kg), fructe si legume – 6 ore (1/2 kg).

Decongelarea la apa rece

Decongelarea în apă este recomandată în special pentru legume si fructe congelate. Timpul necesar este mult mai redus fată de decongelarea in frigider. Aceasta metoda se poate aplica si celorlalte tipuri de alimente atunci când nu aveti timp pentru metoda decongelării la rece. Pastrand proportiile (1/2 kg), carnea rosie se decongeleaza in 4 ore, carnea alba in 2 ore, fructe si legume – 1 ora.

 

Decongelarea la microunde

Decongelarea la microunde este cel mai rapid mod de decongelare, dar si cel mai controversat. Aerul fierbinte poate contribuie la dezvoltarea bacteriilor, asta daca temperatura si timpul nu sunt reglate corespunzator. Alimentele se introduc în cuptorul de microunde fără ambalaj, într-un vas ce poate fi folosit la microunde. Timpul de decongelare este calculat automat de cuptorul cu microunde după ce se selectează programul de decongelare (defrost), tipul de aliment si greutatea. Pentru cuptoarele care nu au mod de decongelare, se alege puterea cea mai mica.
Pentru o dezghetare uniformă, întoarceti alimentele pe ambele  parti. Dacă nu sunteti sigur de timpul de decongelare, fixati un timp mai mic si verificati starea alimentelor. In cazul in care miezul este încă înghetat, mai băgati o dată vasul la microunde.

Decongelarea in apa fierbinte

Acest procedeu este recomandat in cazul fructelor de mare. Pentru ca nu au sange, fructele de mare se decongeleaza prin soc termic. Se scufunda fructele de mare in apa clocotita cu ajutorul unei site. Nu se tin mai mult de 2-3 minute. Verificati prin apasare daca s-au dezghetat. Daca le lasati prea mult fructele de mare capata o consistenta ca de cauciuc si nu mai sunt bune de consum.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Nicușor Dan: „AEP mi-a restituit cu 1 milion de lei mai puțin din banii de campanie. O să facem contestaţie!”

astăzi, 20:00

Președintele Nicuşor Dan a confirmat miercuri că, în urmă cu câteva zile, a primit de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) suma de aproximativ 60 milioane de lei pentru ramburs...

O lebădă rănită, salvată de comisarii Gărzii de Mediu din județul Botoșani: „Este cel mai mare exemplar!”

astăzi, 19:00

Reprezentanții SVSU Păltiniș au solicitat comisarilor din cadrul Gărzii de Mediu Botoșani să preia o lebădă care a “aterizat” forțat în curtea unui cetățean din comuna Pă...

Expoziția „File din povestea naturii – Victor Hreniuc”, organizată la Ipotești!

astăzi, 18:03

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, continuă seria de activități cultural...