Șapte angajați ai Penitenciarului Gherla, cercetați disciplinar în cazul tentativei de evadare a botoșăneanului Niki Mădălin Lupu

Șapte angajați ai Penitenciarului Gherla, cercetați disciplinar în cazul tentativei de evadare a botoșăneanului Niki Mădălin Lupu

Șapte angajați cu funcții de execuție și conducere din Penitenciarul Gherla sunt cercetați de comisia de disciplină pentru că și-ar fi îndeplinit atribuțiile cu neglijență și superficialitate.

Ancheta are loc după tentativa de evadare din decembrie 2019, când botoșăneanul Niki Mădălin Lupu a ratat cu puțin evadarea printr-o gaură scobită în peretele celulei. Tentativa s-a concretizat într-o scobitură, cu dimensiunea de 46 cm/27cm/33cm.

Potrivit unui răspuns al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) transmis, vineri, la solicitarea MEDIAFX, după tentativa de evadare s-a dispus și reinstruirea întregului personal din sectorul operativ, la nivel național, cu privire la modalitatea de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu.

„În data de 12 decembrie 2019, la nivelul Penitenciarului Gherla a fost înregistrată o tentativă de evadare și s-a dispus efectuarea de cercetări privind modul de producere a incidentului. A fost sesizată comisia de disciplină împotriva a șapte angajați, cu funcții de execuție și conducere, pentru efectuarea cu neglijență și superficialitate a atribuțiilor de serviciu. De asemenea, s-a dispus reinstruirea întregului personal din sectorul operativ, la nivel național, cu privire la modalitatea de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu”, se arată în comunicat.

Niki Mădălin Lupu, în vârstă de 27 de ani, este condamnat la închisoare pe viaţă pentru patru crime care au avut loc la Alba Iulia și la Botoșani. El a încercat să evadeze prin săparea unui tunel în zidul camerei de deţinere, în spatele frigiderului, cu o lungime de 46 cm, înălţime de 27 cm şi adâncime de 33 cm.

Deţinutul ar fi încercat să sape în zidul camerei, în zile repetate, un tunel, pe care-l uda cu apă, pentru a atenua zgomotele produse. Ținta era să ajungă la ghena de gunoi de pe secţia de deţinere. Această ghenă de gunoi, aferentă secţiei de deţinere comunică printr-un burlan care are grosimea necesară trecerii unui om, cu ghena din afara sectorului de deţinere, unde se află şi curţile de plimbare ale deţinuţilor. Deţinutul mai avea un rând de cărămidă de scos şi ajungea în ghena de gunoi iar de acolo afară.

Apoi, intenția botoșăneanului era să sară gardul în curtea bisericii Penitenciarului Gherla şi de acolo în fabrica de mobilă a penitenciarului care este dezafectată, după care să ajungă în libertate.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean prins la Botoșani cu un transport de material lemnos neînregistrat corect!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
66

Marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 6 Pomârla au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Șendriceni, o autoutilitară condusă de un bărb...

ITM le-a pus gând rău angajatorilor din panificație: Sute de mii de lei amendă pentru nerespectarea normelor de siguranță a muncii!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
120

În perioada 09 -12.04.2024, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții, a avut loc Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile lega...

Bărbat de 62 de ani din Dorohoi a produs un accident după ce s-a urcat băut la volan!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
149

În cursul zilei de marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au fost sesizați cu privire la faptul că pe o stradă din municipiul Dorohoi s-a produs un acc...