Reaudierea unor martori din procesul lui Florin Ţurcanu, refuzată de instanţă!

Decizie irevocabilă a judecătorului însărcinat cu judecarea dosarului lui Florin Ţurcanu: martorii care au depus deja mărturii nu vor mai fi reaudiaţi!

Reaudierea unor martori din procesul lui Florin Ţurcanu, refuzată de instanţă!

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Termenul de marţi al procesului în care Florin Ţurcanu, fostul lider al PNL şi fost preşedinte al Consiliului Judeţean, este judecat pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor a fost cel în care judecătorul însărcinat cu soluţionarea cauzei trebuia să se pronunţe în privinţa solicitării procurorului DNA de reaudiere a doi dintre martorii care deja au depus mărturi, dar, spune procurorul, mărturie mincinoasă.

Concret, este vorba de Ştefan Codău şi de Dumitru Anuţei. Primul a fost cel care a ţinut legătura între Florin Ţurcanu şi Marcel Bîrsan, implicându-se activ inclusiv în lucrările de construcţie a casei din zona Lebăda şi care apare a fi proprietatea socrului lui Florin Ţurcanu, Aristomel Anuşca, judecată în acelaşi dosar pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani. Al doilea este şeful echipei de muncitori care s-a ocupat de construcţia casei din Pajiştei şi care, de asemenea, a omis în instanţă o mulţime de amănunte pe care le-a oferit însă procurilor în cursul urmăririi penale.

Procurorul DNA a susţinut că instituţia nu poate fi acuzată de intimidarea şi de ameninţarea martorilor cu fabricarea de dosare pentru mărturie mincinoasă, putând pune la dispoziţia celor interesaţi înregistrările audierilor care au avut loc la Serviciul Teritorial Suceava. În replică, apărătorii lui Florin Ţurcanu au afirmat că această solicitare de reaudierea constituie o imixtiune a acuzării în proces şi o modalitate de cenzurare a activităţii magistratului pe motiv că probele administrate în cursul urmăririi penale sunt superioare probelor administrate în timpul judecăţii.

Pentru a potoli spiritele, judecătorul a susţinut că instanţa nu poate accepta ideea că martorii au făcut declaraţii mincinoase până când o altă instanţă decide acest lucru, astfel că nu pot fi consideraţi vinovaţi până la o astfel de decizie. În schimb, "instanţa constată că nu este necesară reaudierea martotilor, urmând ca aprecierea în privinţa veridicităţii celor declarate să se facă în funcţie de restul probelor", după cum a spus judecătorul de caz. La următorul termen vor fi chemaţi să declare ce ştiu alţi patru martori, între care şi directorul Direcţiei Juridice din Consiliul Judeţean, Amalia Marian.

 

Spune-ne opinia ta