Moştenitori puşi la plată pentru un prejudiciu creat unei instituţii sanitare din judeţ
BOTOSANI

Aproape o sută de mii de lei trebuie să plătească moştenitorii directorilor unei unităţi sanitare din judeţ, decedaţi înainte ca instanţa să se pronunţe în dosarul privind un litigiu cu Curtea de Conturi, la capătul a opt ani de judecată.

Moştenitori puşi la plată pentru un prejudiciu creat unei instituţii sanitare din judeţ

Mai bine de opt ani de zile a stat un dosar pe rolul instanţei Tribunalului Botoşani, în condiţiile în care judecarea lui a fost întreruptă între 2009 şi 2016 din cauza preluării cercetărilor de către Direcţia Naţională Anticorupţie, respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Totul a pornit în urma unui raport al Camerei de Conturi, care arăta că în perioada 2005- 2008, Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga a efectuat plăţi nelegale în valoare de aproape 300.000 de lei către un PF (persoană fizică), în condiţiile în care entitatea economică emisese o factură de 160.403 lei, dar încasase aproape 460.000 de lei. Inspectorii Curţii de Conturi au sesizat atunci că diferenţa de aproape 300.000 de lei fusese plătită furnizorului fără documente justificative de livrare de produse alimentare sau de intrare a acestora în gestiunea Sanatoriului. Mai mult, nereguli au fost depistate la achiziţia de lemn de foc- în jur de 200 de tone, cu o valoare de 40.000 de lei.

Camera de Conturi a dispus atunci sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani în legătură cu faptele puse în sarcina conducerii de atunci a Sanatoriului, reprezentată de medicul Emil Sărăţeanu- manager general şi directorul economic Nicolae Bîţic (decedaţi între timp) precum şi a altor angajaţi ai spitalului. Ulterior, Serviciul de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul Judeţean de Poliţie a dispus extinderea cercetărilor şi faţă de alţi angajaţi ai unităţii sanitare.

Cert este că, în urma cercetărilor, s-a descoperit că responsabil pentru neregulile financiare era Nicolae Bîţic, care a rulat prin contul PF-ului furnizor de produse alimentare cele aproape 300.000 de lei, cu ştiinţa administratorului entităţii economice, care la rândul său a fost cercetat pentru evaziune fiscală pentru alte nereguli depistate în timpul anchetei. Angajaţii Sanatoriului, a căror responsabilitate era corecta gestiune şi înregistrare în situaţiile financiare a produselor care erau achiziţionate, au fost puşi de asemenea sub urmărire penală, la fel ca şi fostul manager, acuzați de neglijenţă. Medicul a susţinut însă că, nefiind specializat în economie şi contabilitate, şi-a pus toată încrederea în Nicolae Bîţic, acesta fiind şi cel care dădea viza de legalitate pe achiziţiile făcute de Sanatoriu. Ca atare, semna în calitate de manager orice document pus în faţă de directorul economic şi nu avea nicio bănuială în privinţa neregulilor. Aceste aspecte au fost de altfel confirmate şi de Nicolae Bîţic în timpul anchetei.

Cum prejudiciile au fost achitate, Parchetul a dispus scoaterea de sub urmărire penală, astfel că procesul a continuat între Sanatoriul Podriga şi Camera de Conturi, în calitate de reclamanţi, şi fosta conducere a Sanatoriului şi cinci angajaţi ai acestuia, în calitate de pârâţi.

Acum însă instanţa s-a pronunţat pe fond în dosar, obligând în solidar pe Emil Sărăţeanu (decedat în decembrie anul trecut, astfel că instanţa va trebui să îi identifice şi pe moştenitorii acestuia), în calitate de ordonator de credite, şi pe moştenitorii lui Nicolae Bîţic, în calitate de director administrativ, la plata despăgubirilor în sumă de 17.200 lei, sumă la care se adaugă folosul nerealizat aferent calculat la nivelul ratei dobânzii de referinţă a BNR, de la data efectuării plăţii şi până la recuperarea integrală a pagubei efective, în sumă de 814 lei la data de 21.03.2008. De asemenea, tot cele două persoane, respectiv moştenitorii lor, au fost obligaţi la plata sumei de 66.293 lei, sumă la care se adaugă folosul nerealizat aferent calculat la nivelul ratei dobânzii de referinţă a BNR, de la data efectuării plăţii şi până la recuperarea integrală a pagubei efective, în sumă de 11.513 lei la data de 21.03.2008. În plus, valoarea expertizelor elaborate în cauză va fi achitată tot de moştenitorii celor doi. Decizia nu este însă definitivă.

 

Spune-ne opinia ta