Instanţa a decis: autorii accidentului de la Darabani vor fi judecaţi pentru omor calificat!

Tragedia de la Darabani din Sâmbăta Paştelui, atunci când o tânără a fost ucisă într-un accident rutier, iar fratele său şi un căruţaş au fost grav răniţi, marchează un moment de cotitură în jurisprudenţa botoşăneană. Autorii accidentului nu vor fi judecaţi pentru ucidere din culpă, aşa cum se întâmplă de regulă în cazul accidentelor rutiere soldate cu morţi, ci pentru omor calificat.

Instanţa a decis: autorii accidentului de la Darabani vor fi judecaţi pentru omor calificat!

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Şi asta după ce Curtea de Apel Suceava s-a pronunţat asupra cererii de sesizare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Bucureşti în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile privind dezlegarea unor chestiuni de drept, solicitată de apărătorii celor doi inculpaţi.

Mai exact, judecătorii suceveni au respins sesizarea ÎCCJ asupra a două chestiuni: "1. Dacă judecătorul de cameră preliminară de la instanţa de control judiciar învestită cu soluţionarea cauzei poate dispune trimiterea cauzei spre rejudecare judecătorului de cameră preliminară de la prima instanţă, având în vedere nemotivarea încheierii de către această din urmă instanţă; 2. Dacă este posibilă şi legală emiterea a două ordonanţe de începere a urmăririi penale in rem, în acelaşi dosar de urmărire penală, privind două fapte distincte, în condiţiile în care, prin această manieră de a proceda, organele de urmărire penală aleg să dea prevalenţă prevederilor art. 305 Cod procedură penală (începerea urmăririi penale, n.r.) în detrimentul prevederilor art. 311 Cod procedură penală care reglementează instituţia extinderii urmăririi penale, formulată de inculpatul Stănescu Florin".

De asemenea, judecătorii suceveni au respins, ca nefondate, contestaţiile formulate de cei doi inculpaţi împotriva deciziei Tribunalului Botoşani care a constatat competenţa şi legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi efectuării actelor de urmărire penală, prin care Florin Stănescu şi Emil Bujor au fost trimişi în judecată, pentru săvârşirea infracţiunilor de "omor", tentativă la infracţiunea de "omor calificat", "conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe" şi "împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice".

La mijlocul lunii septembrie, Florin Stănescu şi Emil Bujor au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, cel care a preluat cercetările în acest caz, pentru săvârşirea infracţiunilor de omor, tentativă la omor calificat, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice.

Potrivit Parchetului, la data de 30 aprilie 2016, în jurul orei 17.50, după ce au consumat băuturi alcoolice, inculpaţii au decis să efectueze o întrecere neautorizată pe principala arteră de circulaţie din oraşul Darabani (intens circulată la acel moment, având în vedere că era seara de Înviere), cu intenţia de a dovedi fiecare calităţile autoturismelor deţinute. În acest scop, Florin Stănescu s-a urcat la volanul autoturismului marca Audi A6, iar Emil Bujor la volanul autoturismului marca Audi A5, pe care le-au condus pe str. 1 Decembrie din oraş, circulând paralel unul faţă de celălalt şi ocupând, astfel, ambele sensuri de circulaţie. Cei doi au rulat cu viteze ce depăşeau cu mult limita de viteză legală în localitate, respectiv Florin Stănescu cu 146-148 km/h, iar Emil Bujor cu 148-150 km/h, conform expertizei criminalistice efectuată în cauză.

În aceste împrejurări, inculpaţii nu au mai putut observa din timp că din sensul opus circula autoturismul VW Golf condus regulamentar de numita Dănăilă Anda Mădălina, iar pe sensul lor de mers se deplasa un atelaj hipo, condus de Hriţcu Florentin şi, implicit, nu au putut evita impactul cu acestea. După ce, iniţial, între maşinile inculpaţilor a avut loc o coliziune tangenţial laterală, autoturismul inculpatului Florin Stănescu, care se deplasa pe contrasens, a intrat frontal în autoturismul condus de tânăra Dănăilă Anda Mădălina, iar cel condus de inculpatul Emil Bujor a lovit din spate atelajul hipo. În urma accidentului, a rezultat decesul victimei Dănăilă Anda Mădălina, iar celălalt ocupant al vehiculului, Dănăilă Şerban Giovani, a necesitat 70-80 zile îngrijiri medicale pentru vindecare; de asemenea, au suferit leziuni şi persoanele care se aflau în atelajul hipo, astfel: Cliveţ Ghiorghi – 100-120 zile îngrijiri medicale, Prodan Constantin – 11-12 zile îngrijiri medicale şi Hriţcu Florentin – 14-15 zile îngrijiri medicale pentru vindecare.

În urma recoltării a câte două probe biologice de sânge de la cei doi inculpaţi, conform normelor medico-legale, a reieşit că Florin Stănescu prezenta o alcoolemie de 1,50 g‰, respectiv 1,35 g‰, iar Emil Bujor prezenta o alcoolemie de 1,10 g‰, respectiv 0,90 g‰.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Expoziția „Sacrul în artă” la Muzeul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești!

astăzi, 13:29
1

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a un...

Botoșăneanul care a ucis-o pe Mihaela, trimis în judecată!

astăzi, 12:56
120

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui P.F., în vârstă de 54 de ani, din municipiul Botoşani....

Vrei să cânți în fanfara Jandarmeriei Române?

astăzi, 12:42
24

Centrul de Instruire pentru Muzici Militare al Ministerului Apărării Naționale a alocat în acest an 3 locuri pentru nevoile Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cursul de for...