Fost procuror din Botoșani condamnat definitiv, după ce a acroșat cu mașina un jurnalist

Fost procuror din Botoșani condamnat definitiv, după ce a acroșat cu mașina un jurnalist

Fostul procuror al Parchetului din Botoșani care a acroșat cu mașina un cunoscut jurnalist și poet din județ, a fost condamnat definitiv pentru fapta de vătămare corporală din culpă comisă în 2016. Curtea de Apel (CA) din Suceava a stabilit că decizia inițială, emisă de Judecătoria din Botoșani, de condamnare la opt luni de închisoare, cu doi ani termen de supraveghere.

Sentința fusese pronunțată de către judecătorul Andrei Morariu în luna martie a acestui an, însă inculpatul, Mihai Chiroșcă, a făcut apel, respins în cele din urmă de CA Suceava.

Accidentul a avut loc pe 19 februarie 2016, pe strada Pacea, din municipiul Botoșani. Val Guraliuc, în vârstă de 62 de ani pe atunci, ieșise să își plimbe câinele și s-a angajat în traversarea străzii pe marcajul pietonal, în zona Cimitirului „Pacea”, dar a fost lovit de un autotutrism Matiz condus de fostul procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Mihai Chiroşcă, de 64 de ani la vremea respectivă.

Guraliuc suferise o fractură la picior și traumatisme la nivelul coloanei, fiind spitalizat. Fostul procuror, care a activat circa 14 ani în cadrul Parchetului din Botoșani, a mai fost intimat pentru fapte de natură infracțională în regim rutier.

„În temeiul art. 396 alin. (1), (4) Cod procedură penală raportat la art. 83 Cod penal stabileşte pedeapsa de 8 luni închisoare în sarcina inculpatului Chiroşcă Mihai, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 196 alin. 2, 3 Cod penal cu aplicarea art. 374 alin. 4, 396 alin. 10 Cod procedură penală. În temeiul art. 83 alin. (1), (3), 84 Cod penal amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în sentinţa pronunţată.

Dosarul de față a ajuns pe rolul Judecătoriei din Botoșani abia în anul 2018, o decizie fiind luată de instanță abia la patru ani după producerea evenimentului, o durată neobișnuită pentru astfel de  soluționări.

De menționat este și că „în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată”, după cum a stabilit Judecătoria din Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta