Fost polițist la Investigații Criminale, condamnat pentru corupție: camufla autori de etnie romă ai unor furturi calificate

Fost polițist la Investigații Criminale, condamnat pentru corupție: camufla autori de etnie romă ai unor furturi calificate

Un agent din cadrul Poliției Municipiului Botoșani a fost condamnat pentru abuz în serviciu, la mai bine de patru ani de când Tribunalul Botoșani a intentat proces pe numele său, pornind de la sesizări ale mai multor locuitori din județ. Polițistul suspendat din funcție, angajat al Biroului de Investigații Criminale, a încercat să camufleze furtul comis de către două rude de etnie romă ale acestuia, încălcând normele procedurale.

Este vorba despre Viorel Ilaș, în vârstă de 45 de ani. Acesta a fost angajat în cadrul Biroului în anul 2007, când a ocupat postul, dedicat etniei romilor, prin câștigarea unui concurs organizat de Inspectoratul Județean de Poliție. Agentul se ocupa, în special, de cazurile care țineau de comunitatea romă din Botoșani, întrucât agentul cunoaște limba romanes, putând facilita audierile și, totodată, cercetările.

În anul 2012, membri ai comunității rome, cunoștințe ale polițistului, au sustras, în mai multe rânduri, bunuri de la persoane din municipiul Botoșani. Ilaș a efectuat actele anchetelor corespunzătoare fiecăruia dintre fapte, pe care, însă, fie nu le-a mai înaintat spre Tribunal, fie le-a întocmit defectuos, încercând să acopere vinovații. Printre protejați se numărau inclusiv fiul din prima căsătorie a acestuia și un nepot al agentului, care furaseră obiecte de 8500 de lei.

Ceea ce a scos la iveală protejarea propriilor cunoștințe de către polițist, a fost un furt de altă anvergură. Fiul și nepotul amintiți, împreună cu un frate al agentului, au spart un magazin, în noaptea de 21 spre 22 iulie 2012, de unde au furat 36 de pachete cu cafea și 650 de pachete de țigări. Când Ilaș a preluat cazul, a doua zi, fiind de serviciu, a mers la Hotel „Tineret” din Botoșani, unde erau ascunse bunurile, și a luat câteva pachete de țigări, pe care le-a depozitat într-un fișet la Birou. Toate acestea, fără să anunțe colegii din Criminalistică despre parcursul faptelor sau despre procedurile pe care le executa agentul, pentru diminuarea culpei.

Proprietara magazinului a depus plângere, atunci, la conducerea Inspectoratului. După o mobilizare internă, în care au fost centralizate și sesizările anterioare ale altor păgubiți în legătură cu întârzierea soluționării cazurilor, procurorii au demarat o anchetă vizând persoana agentului și au prezentat probele, care confirmau corupția acestuia, în fața instanței de judecată. Totodată, nu mai puțin de șapte alte persoane au depus, în același an, plângeri împotriva polițistului.

În fața președintelui instanței, Ilaș a negat acuzațiile. Sentința prevede doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, însă nu este definitivă. 

 

Spune-ne opinia ta