A doua cea mai aglomerată instanţă din ţară, Judecătoria Săveni va funcţiona cu doi judecători

După ce mai bine de un an de zile a trebuit să se descurce cu miile de dosare aflate pe rolul instanţei, judecătorul Samir Bosoc, fostul preşedinte al Judecătoriei Săveni, primeşte un ajutor pe deplin meritat.

A doua cea mai aglomerată instanţă din ţară, Judecătoria Săveni va funcţiona cu doi judecători

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care judecătorul Adrian Toporăscu, aflat la pensie, este reactivat drept magistrat şi desemnat la Judecătoria Săveni. Cu o carieră de 34 de ani în magistratură, Adrian Toporăscu a solicitat reîncadrarea în sistem, tocmai pentru a da î mână de ajutor colegului de la Judecătoria Săveni,

Zilele trecute, preşedintele Tribunalului Botoşani, Anitta- Maria Manole, a semnat decizia prin care judecătorul Adrian Toporăscu o înlocuieşte pe Daniela Cozmei, aflată în concediu de creştere a copilului, în completele de judecată pe care aceasta le prezida la Judecătoria Săveni şi prin care va prelua toate dosarele aflate pe rol, inclusiv cele suspendate în urma pauzei pe care judecătoarea a luat-o în carieră.

Cu alte cuvinte, miile de dosare pe care Samir Bosoc le judeca singur vor fi împărţite cu Adrian Toporăscu. Potrivit bilanţului pe 2016, Judecătoria Săveni ocupă cea de-a doua poziţie pe ţară în clasamentul judecătoriilor supraîncărcate, Samir Bosoc având o încărcătură de 1.910 dosare.

Tocmai aceast supraîncărcare i-a adus anul trecut lui Samir Bosoc o sancţiune din partea Consiliului Superior al Magistraturii, în urma unui raport al Inspecţiei Judiciare. Potrivit inspectorilor, judecătorul ar fi înregistrat depăşiri ale termenului legal de redactare pentru mai multe hotărâri judecătoreşti. Asta în condiţiile în care în 2015, Judecătoria Săveni a înregistrat 2.390 de dosare pe rol, fiind soluţionate 2.540 de cauze. CSM nu a ţinut cont de această supra-aglomerare a judecătorului, astfel că i-a aplicat o sancţiune, confirmată ulterior de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma contestaţiei magistratului.

 

Spune-ne opinia ta