Usturoiul de Copălău a pornit spre Europa! "Ne dorim şi să punem o etichetă gastronomică judeţului Botoşani, alături de cea culturală!" FOTO, VIDEO

Judeţul Botoşani ar putea fi în curând singurul judeţ cu două produse pe circuitul european al schemelor de calitate. După Caşcavalul de Săveni, aflat în procedură de autorizare la Comisia Europeană, a venit şi rândul Usturoiului de Copălău să parcurgă perioada de autorizare pentru a fi recunoscut la nivel european.

Usturoiul de Copălău a pornit spre Europa! "Ne dorim şi să punem o etichetă gastronomică judeţului Botoşani, alături de cea culturală!" FOTO, VIDEO

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Direcţia Agricolă şi producătorii de usturoi din Copălău au declanşat procedura de autorizare a Usturoiului de Copălău la nivel naţional şi european, cu Indicaţie Geografică Protejată. Nu este singurul produs botoşănean aflat în această situaţie, ci mai există şi caşcavalul de Săveni care este în perioada de opoziţie la nivel european.

Directorul Direcţiei Agricole Botoşani, Cristian Delibaş, spune că usturoiul de Copălău este numai în acel areal, are caracteristici specifice şi de aceea se încearcă găsirea unor forme de promovare pentru Indicaţie Geografică Protejată la nivel naţional şi european.

"Suntem în topul naţional al produselor tradiţionale! Avem intenţia de a înregistra un nou produs cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP), Usturoiul de Copălău. Această acţiune este sub tutela Ministerului Agriculturii, avem alături de noi specialişti şi reprezentanţi din Ministerul Agriculturii, dar şi autorităţi locale. Usturoiul de Copălău există din cele mai vechi timpuri şi cu siguranţă foarte mulţi ştiu despre acest usturoi, dar nimeni până în momentul de faţă nu a avut această iniţiativă de a promova acest usturoi la nivel naţional, ba mai mult, la nivel european", spune Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole.

Potrivit oficialului, procedura este de durată, un exemplu fiind cei aproape trei ani- cât a durat autorizarea Caşcavalului de Săveni.

"Pentru respectarea condiţiilor de autorizare, în primul rând trebuie urmat un caiet de sarcini- cadru, unde vor fi înglobate toate informaţiile necesare pentru a promova acest caiet de sarcini, prin denumirea produsului, caracteristicile, delimitarea ariei geografice, dovada originii produsului în aria geografică- toate aceste condiţii ce trebuie îndeplinite în caietul de sarcini noi le-am conturat într-un proiect care cu siguranţă va suferi modificări. Ştim din experienţa altor produse că în faza de proiect, culegem informaţii, date pentru a-l promova, fără a avea în perioada de opoziţie ţări opozante care să spună că şi în Grecia se cultivă usturoiu de Copălău. Nu, acest usturoi de Copălău se cultivă numai aici, numai în acel areal şi aceste caracteristici le are numai în acea zonă. Soiul şi ce se cultivă la Copălău nu mai poate fi cultivat nicăieri în Uniunea Europeană, astfel încât să-l putem promovăm cu succes", a explicat Cristian Delibaş.



La lansarea usturoiului a fost prezent Ionuţ Diaconeasa, consilierul ministrului agriculturii Petre Daea, care a afirmat că urmăreşte judeţul Botoşani şi activitatea agricolă de aici încă de când a ajuns la Minister.

"Constat cu mare plăcere că se face performanţă la Direcţia Agricolă, judeţul este în topul naţional ca şi număr în registrul produselor tradiţionale, avem Caşcavalul de Săveni, aflat pe circuitul de atestare european, la Comisia Europeană, şi vreau să vă anunţ, în premieră, că sunt convins că judeţul Botoşani va fi primul judeţ cu două produse pe circuitul european al schemelor de calitate, odată cu începerea demersurilor pentru atestarea usturoiului de Copălău cu Identitate Geografică Protejată. Foarte importantă este promovarea acestor produse, ne dorim să fie o alternativă la ofensiva de marketing agresiv al multinaţionalelor, al marketurilor, ei au strategii foarte bine puse la punct, au fonduri de investiţii care îi susţin în demersurile de promovare şi noi vrem să ne promovăm produsele româneşti de calitate şi să le punem pe harta europeană, acolo unde le este locul. Ne dorim şi să punem o etichetă gastronomică judeţului Botoşani, alături de cea culturală pe care deja o are", a spus Ionuţ Diaconeasa, consilierul ministrului Petre Daea.



Prefectul Dan Şlincu
a salutat prezenţa la Botoşani a consilierului ministrului agriculturii precum şi a celor doi experţi care se vor ocupa de caietul de sarcini pentru usturoiul de Copălău dar şi autorităţile locale şi agricultorii prezenţi la Direcţia Agricolă.

"Având în vedere faptul că judeţul Botoşani are un potenţial major în domeniul agro-zootehnic, este clar că dezvoltarea judeţului depinde de dezvoltarea acestui sector. Un rol împortant îl are Direcţia Judeţeană pentru Agricultură pentru a sprijini fermierii şi producători, pentru a-i ajuta şi a le aduce la cunoştinţă toate proiectele de finanţare. Trebuie promovate toate măsurile, toate actele normative, care vin în sprijinul fermierilor şi producătorilor agricoli pentru a se dezvolta. Acţiunea de astăzi este una de apreciat şi mi-aş dori ca pe lângă usturoiul de Copălău, şi alte produse să intre în procedura de atestare", a spus Dan Şlincu, prefectul judeţului Botoşani.

Cum Direcţia Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va avea un rol important în autorizarea calităţii usturoiului de Copălău, directorul adjunct al instituţiei, Ovidiu Airimiţoaie, şi-a exprimat disponibilitatea de a sprijini eforturilor Direcţiei Agricole şi a agricultorilor în demersurile lor.

"Orice produs, pentru a fi distribuit pe piaţă, trebuie să fie sigur pentru consumator. Noi, ca DSVSA, ne arătăm disponibilitatea de a comunica, de a consilia pe toţi cei care vor să valorifice aceste produse şi nu oricum, pentru că la acest moment valorificarea se întâmplă, cunoaştem zona, cunoaştem modul în care se comercializează usturoiul de Copălău, suntem dispuşi să acordăm suport tehnic şi consultanţă pentru cei ce vor să valorifice acest produs şi nu numai în marile reţele de magazine, cu condiţia că produsul poate fi garantat- prin analize de laborator ce stau în spatele unui certificat de conformitate", a spus Ovidiu Airimiţoaie, directorul adjunct al DSVSA.

Primarul comunei Copălău, Ciprian Ivanov, spune că în comună sunt câteva sute de producători de usturoi iar producţia anuală ajunge la 360 tone de usturoi, de cele mai multe ori vândută la poartă sau în pieţele din Botoşani, Iaşi, chiar Bacău.

"Avem undeva la 1.450 de case, iar 30% se ocupă cu cultivarea usturoiului, pe suprafeţe de la 8- 10 ari până la un hectar jumătate. La nivelul Copălăului se cultivă undeva la 45 de hectare cu usturoi, producţia fiind cam de 8 tone la hectar", explică primarul.

Promovarea Usturoiului de Copălău la nivel naţional şi european şi pătrunderea acestuia în magazinele mari ar însemna un pas foarte important pentru reducerea cantităţilor de usturoi chinezesc aflate la vânzare în mai toate unităţile de comercializare a alimentelor- fie că vorbim de magazine de cartier, fie că ne referim la supermarketuri şi hipermarketuri.










 

 

Spune-ne opinia ta