Protest și plângeri, după moartea unui student de 22 de ani, din Botoșani!

„Eu, prietenul lui Iulian, alături de fratele lui, vrem să ieşim şi în stradă. Nu ni se pare normal să intri pentru prima dată în viaţa ta în spital şi să nu mai ieşi viu“, spune unul dintre prieteni. Familia va face şi plângere la „Spitalul „Sf. Spiridon“, dar şi la DSP, după înmormântarea care are loc azi.

Protest și plângeri, după moartea unui student de 22 de ani, din Botoșani!


Facebook Iulian Amariei

 Apropiaţii tânărului decedat susţin că pacientul a făcut o infecţie cu Clostridium dificile după o colonoscopie. Medicii ieşeni spun însă că, după o intervenţie la colon, tânărul a făcut o complicaţie extrem de rară. Practic, organe interne vitale i s-ar fi necrozat în câteva ore.

Moartea suspectă a studentului de 22 de ani Iulian V. Amariei nu rămâne fără o reclamaţie la adresa Spitalului „Sfântul Spiridon“. Familia îndoliată din Botoşani, care astăzi îl conduce pe ultimul drum pe Iulian, intenţionează să reclame modul în care pacientul a fost îngrijit la cel mai mare spital din Moldova.

Potrivit unui prieten al studentului, după înmormântare, familia va formula o plângere pe care o va depune la conducerea spitalului, respectiv la Direcţia de Sănătate Publică. Iulian a fost internat în urmă cu mai bine de două săptămâni în secţia clinică de gastroenterologie de la Spitalul „Sf. Spiridon“ cu o hemoragie digestivă inferioară. După investigarea completă, s-a constatat că sângerarea se produce la nivelul tubului digestiv, dar nu s-a identificat sursa pierderii de sânge. Atunci, familia şi echipa medicală din secţie au apelat la cunoscutul chirurg Ştefan Georgescu, directorul medical al spitalului, care miercuri, 22 februarie, l-a operat prima dată.  În noaptea de sâmbătă spre duminică, starea pacientul s-a degradat, a fost dus în ATI şi tratat.

„Duminică, în cursul dimineţii, starea era bună, mulţumitoare, pacientul era echilibrat. În cursul după-amiezii au revenit complicaţiile, mai ales hipotensiune, şi pe la ora 18 a trebuit să reintervenim să vedem ce se întâmplă acolo. Când am deschis pacientul a doua oară, am identificat aceste fenomene ale enteritei necrozante, care erau deasupra oricărei resurse chirurgicale“, a declarat profesorul Georgescu. În câteva ore, Iulian avea să moară.

Trei ore de aşteptare inutilă în UPU

„Acum, părinţii şi fraţii sunt distruşi, şi se ocupă de înmormântare. După înmormântare, cel mai probabil săptămâna cealaltă, vor formula o plângere în care vor reclama mai multe aspecte din îngrijirea pacientului, pornind de la faptul că spitalul nu asigură condiţii de curăţenie şi igienă, care să împiedice infecţiile nosocomiale. Eu, prietenul lui Iulian, alături de fratele lui, Ovidiu, vrem să ieşim şi în stradă, pentru că nu ni se pare normal să intri pentru prima dată în viaţa ta în spital şi să nu mai ieşi de acolo viu“, a arătat Andrei B., unul dintre prietenii studentului care şi-a pierdut viaţa.

Printre aspectele pe care familia ar urma să le reclame la conducerea spitalului se regăseşte, în primul rând, neasigurarea unui mediu steril, care să ferească pacienţii de infecţii intraspitaliceşti. Apropiaţii tânărului susţin că pacientul a făcut o infecţie cu Clostridium difficile după o colonoscopie şi că, cel mai probabil, evoluţia ulterioară a fost influenţată semnificativ de aceasta. În plus, familia şi prietenii studentului ar mai fi indignaţi şi de faptul că, în primele două săptămâni, echipa medicală nu ar fi reuşit să identifice clar sursa hemoragiei interne. Un alt punct din reclamaţia familiei Amariei ar urma să fie inclusiv faptul că tânărul s-a prezentat în UPU vineri, 3 februarie, cu dureri, dar că nu l-a văzut nimeni timp de trei ore, motiv pentru care Iulian a plecat din spital. De asemenea, apropiaţii ar urma să reclame şi că medicul curant, profesorul Ştefan Georgescu, nu ar fi venit mai devreme la spital, duminică, 26 februarie, în ciuda insistenţelor echipei de specialişti care l-ar fi anunţat că starea bolnavului se degradase semnificativ.

Ce spun reprezentanţii spitalului

Potrivit reprezentanţilor spitalului, după ce se va înregistra o plângere în cazul Amariei, atunci se va deschide şi o anchetă internă.

„Când vom avea înregistrată o plângere oficială, se va face o anchetă şi se va analiza fiecare aspect sesizat. Punctual, pot sublinia doar că la prima prezentare în UPU, vineri, 3 februarie, pacientul a fost strigat de medicul specialist după două ore şi 30 de minute de la prezentare, dar nu a răspuns nimeni. A fost o zi plină, în care nimeni nu a stat degeaba. De asemenea, pot preciza că în legislaţia din România nu este prevăzut nicăieri că medicul curant al bolnavului trebuie să vină din timpul liber la spital, chiar dacă starea bolnavului se înrăutăţeşte. Pentru astfel de situaţii sunt medicii de gardă, în cazul de faţă medicii de gardă de pe ATI şi chirurgie II. Profesorul Georgescu nu asigură gărzi medicale, deci nu era obligat să fie în spital“, a declarat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Marţi, 28 februarie, medicul care l-a operat pe Iulian, profesorul Ştefan Georgescu, a subliniat că pacientul şi-ar fi pierdut viaţa în urma unei complicaţii rare, enterită necrozantă postoperatorie, formă gravă, care i-a atins majoritatea organelor interne.

„Este o complicaţie extraordinar de rară, cu o extindere nemaiîntâlnită, pentru că semne sunt nu numai la nivelul intestinului subţire sau a colonului, ci şi pe stomac, esofag, la nivel cardiac şi pulmonar. Eu nu aveam cum să-mi închipui o aşa evoluţie de-a dreptul dramatică“, a subliniat profesorul Ştefan Georgescu, medicul care l-a operat pe pacient.

Iulian V. Amariei este înmormântat astăzi, 2 martie, începând cu ora 11, la Botoşani, corpul său fiind depus la Biserica Izvorul Tămăduirii.

Sursa: Ziarul de Iasi

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident pe drumul Manoleasa-Săveni: O femeie a fost rănită

astăzi, 18:07
58

Luni, 14 octombrie a.c., un bărbat de 54 de ani, din judeţul Constanţa, în timp ce conducea un autoturism pe drumul naţional DN29, direcţia de deplasare Manoleasa-Săveni, a pierdut control...

Bărbat găsit decedat într-un cartier din Botoșani

astăzi, 17:58
174

Duminică, 13 octombrie a.c., în jurul orei 07:50, în timpul efectuării activității de patrulare pe Aleea Parcul Tineretului nr. 2 din municipiul Botoșani, polițiștii locali au ...

Zeci de amenzi după o razie a polițiștilor în magazinele din Darabani!

astăzi, 15:55
85

O razie făcută de polițiști la magazinele din Darabani s-a lăsat cu zeci de amenzi aplicate proprietarilor, dar și cu mai multe bunuri confiscate.La data de 13.10.2019, poliţiştii din cadr...