Serviciul Judeţean de Ambulanţă, care a avut la intervenţia de la Tudora un echipaj format din asistent şi ambulanţier, a demarat, de asemenea, anchetă în privinţa modului de intervenţie şi respectare a procedurilor.
"Am declanşat anchetă, la solicitarea doctorului Arafat. Am luat declaraţia asistentului şi aşteptăm şi ambulanţierul, însă asistentul a fost şef de echipaj. Se reproşează că trebuiau să înceapă manevrele de resuscitare, însă asistentul spune că oamenii erau agresivi, au fost înjuraţi, situaţia a escaladat. Vom ancheta cazul şi vom vedea ce măsuri se vor lua. Cert este că şi asistentul a venit cu argumente, că a fost ameninţat, că oamenii au tras cu piciorul în defibrilator", a spus medicul Mihai Muraru, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă.
Reamintim că imagini filmate de persoane aflate pe malul Siretului, care surprind operaţiunile de preluare a trupului neînsufleţit din apă şi apoi nerespectarea procedurii în sensul declanşării manevrelor de resuscitare, au ajuns pe o reţea de socializare şi ulterior la cunoştinţa conducerii ISU şi a conducerii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Marţi după-amiază, la Botoşani au venit reprezentanţii DSU precum şi coordonatorul SMURD pe zona Moldovei, dr. Diana Cimpoeşu de la Iaşi. Delegaţii i-au audiat pe toţi cei implicaţi în operaţiune.
"Din imaginile pe care le vedem se vede că este lipsă de profesionalism şi de omenie, până la urmă, pentru că trebuie să avem şi un caracter umanitar în ceea ce facem. Ei au considerat că victima era decedată şi nu mai era cazul să se acorde primul ajutor. Asta după ce s-a făcut o evaluare sumară de către asistentul medical din echipajul de ambulanţă. Trebuie să stabilim în primul rând nivelul de vinovăţie al fiecăruia. Vrem să vedem declaraţiile tuturor membrilor echipajului şi apoi al tuturor persoanelor implicate. Având în vedere că este o cercetare disciplinară deocamdată, nu se pune problema suspendării", explică col. Cristian Amarandei, şeful ISU.
Unul dintre reproşurile cu care s-au confruntat pompierii la Tudora a fost faptul că deşi scafandrii era echipaţi, nu au intrat în apă. Însă normele interzic unui echipaj incomplet să se scufunde, în condiţiile în care într-un echipaj complet trebuie să fie trei scafandri. "Echipa de scafandri este incompletă de la accidentul din 2010 de la Rădăuţi Prut. Aşteptăm şi noi să se finalizeze echiparea Centrului de Pregătire de la Constanţa şi vom completa echipa de scafandri", adaugă col. Cristian Amarandei, şeful ISU.
Despre acelaşi subiect, Ştiri.Botoşani.Ro a scris şi aici:
Pompieri în comisia de judecată după cazul adolescentului înecat la Tudora!