Arestarea preventivă a tâlharilor, cerută cu insistenţă de comunitatea terorizată de faptele lor!

Doamna Ţilia are 89 de ani, doamna Elisabeta are 73 de ani, doamna Maria a împlinit 58, doamna Mihaela e cea mai tânără dintre toate, la 40 de ani, în timp de doamna Mariana are 47 de ani. Ce au în comun aceste doamne?

Arestarea preventivă a tâlharilor, cerută cu insistenţă de comunitatea terorizată de faptele lor!

 suspecţii de tâlhărie  Ştiri.Botoşani.Ro

Toate cinci botoşănence au privit moartea în ochi în momentul în care pumnii şi picioarele a trei tâlhari le-au pus jos, le-au fracturat sau le-au contuzionat oasele feţei, le-au învineţit ochii, le-au produs traumatisme şi la nivelul trupului. Toate cinci sunt victimele celor trei tâlhari, însă în locul lor sau pe lângă ele mai puteau fi şi alte botoşănence- bunici, mame sau soţii.

Jurisprudenţa arată că arestarea preventivă este o măsură excepţională, astfel că luarea acestei decizii are loc în cazuri temeinic justificate. Violenţa extremă, utilizată de Dragoş Moroşanu, Cătălin Aniţă şi Ionuţ Iasciuc, la care se adaugă îndrăzneala, premeditarea tâlhăriilor, raportate la suferinţa produsă victimelor, au determinat însă procurorul de caz, Nicoleta Arpinte, să ceară instanţei de drepturi şi libertăţi a Judecătoriei Botoşani arestarea preventivă a celor trei.

Şi asta luând în considerare şi pericolul public pe care îl reprezentau, precum şi reacţia publică a comunităţii botoşănene, care ar fi putut crede că justiţia nu acţionează suficient de ferm împotriva unor manifestări infracţionale de un accentuat pericol social.
"Suspecţii au săvârşit aceste infracţiuni după lăsarea întunericului, prin acte de violenţă extremă, cu cruzime- ceea ce denotă o îndrăzneală ieşită din comun, manifestarea unui real dispreţ faţă de patrimoniul, integritatea fizică a unor femei lipsite de apărare la care cei trei au atentat fără nicio oprelişte", arătau anchetatorii.

Şi pentru ce? Pentru prea puţin, raportat la câtă violenţă au "investit" în tâlhăriile comise. De la doamna Ţilia, bătrâna care a fost tâlhărită chiar în timp ce încerca să intre în apartament, tâlharii au furat cerceii din aur şi două verighete, totul în valoare de aproape 2.000 de lei. În schimb, bătrânica de 89 de ani va sta în spital măcar două săptămâni. De la doamna Elisabeta, de 73 de ani, suspecţii au furat poşeta, prejudiciul calculat fiind de 3.300 de lei, probabil toţi banii pe care îi avea. Aproape o lună va avea nevoie de îngrijiri medicale.

De la doamna Maria au furat poşeta în care se aflau două chei, un pieptene şi nişte pungi goale. De la doamna Mihaela, pe care au prins-o la etajul II al scării în care locuia, au furat cerceii, poşeta în care avea 250 de lei şi telefonul mobil, valoarea totală a prejudiciului fiind de 1.500 de lei. Încă cel mai rău a fost bătută doamna Mariana, care a avut nevoie de intervenţie chirurgicală la o clinică de specialitate din Iaşi din cauza leziunilor. De la ea au furat poşeta, în care se aflau 60 de lei, un card bancar precum şi telefonul mobil. Imediat ce-au dispărut din Botoşani, luându-şi tălpăşiţa spre Dorohoi, bijuteriile victimelor au fost amanetate la o casă de amanet din Dorohoi, acolo unde anchetatorii le-au şi găsit.

Mai trebuie spus că din cei trei, doar Moroşanu nu avea antecedente penale, "cariera" celorlalţi doi începând încă de când erau minori, cazierul lor cuprinzând un "cearşaf" de infracţiuni comise în ţară şi în străinătate. De ajutor în munca titanică pe care au depus-o poliţiştii în cercetarea acestui caz şi căutarea celor trei a fost un taximetrist, care i-a dus pe tâlhari la cea de-a doua adresă şi căruia i-ar fi spus să oprească repede maşina pentru că vor să vorbească cu doamna, indicând-o pe victimă, care ar fi mama unui prieten care îi datorează bani. Taximetristul însă şi-a dat seama că ceva nu e în ordine şi a bănuit că ar putea fi vorba de nişte infractori, prezentându-se la Poliţie şi oferind amănunte despre aspectul fizic al celor trei.

Un lucru pe care procurorul de caz, Nicoleta Arpinte, l-a subliniat în repetate rânduri este efortul poliţiştilor implicaţi în găsirea şi probarea infracţiunilor comise de cei trei. Potrivit procurorului, au fost zile şi nopţi în care poliţiştii au căutat, au audiat, au pus informaţii cap la cap, au încercat să depăşească intoxicările care apăreau în public, să ignore informaţiile de natură să-i ducă pe piste false pentru ca, la final, cei trei să ajungă în arest preventiv, unde, cel mai probabil, îşi vor aştepta pedeapsa.

Două seri la rând, cei trei tâlhari au lovit în cinci rânduri numai în municipiul Botoşani, victimele lor ajungând în spital. Au fost prinşi la Suceava, când se pregăteau de o nouă lovitură. De la Dorohoi s-a aflat că cei trei ar fi dat şi două lovituri şi în oraşul natal, însă deocamdată nu se ştie când s-a întâmplat. Cert este că acum oraşul poate fi liniştit, cel puţin până când se vor găsi alţi năuci care să ne dărâme încrederea că, în secolul XXI, putem merge pe străzi fără teama că vom deveni victime.

 

Spune-ne opinia ta