Tradiții populare la Vlădeni, apreciate de un grup de tineri din Franța

Tradiții populare la Vlădeni, apreciate de un grup de tineri din Franța

Parohia comunei Vlădeni, în parteneriat cu Școala Vlădeni, a organizat marți, 16 iulie, un eveniment de promovare a tradiției și a culturii românești, pentru un grup de tineri veniți din Franța (zona Paris) și ajunși în Botoșani. Invitați: reprezentanți ai Europei Direct Botoșani și ai Asociației BuzzMedia.

Tinerii din Franța, entuziaști și interesați de valorile și tradițiile românești, au participat la o serie de activități în cadrul parohiei coordonate de preotul Constantin Claudiu Oniciuc și prof. Onica Daniela Podariu -  animator al Grupului folcloric “Muguraşii” şi al Ansamblului folcloric “Polcuţa”.

O activitate spectaculoasă la care a luat parte grupul francez a fost atelierul de încondeiat ouă, în comuna Vlădeni această tradiție fiind bine cunoscută. Oaspeții din Franța nu doar că au admirat meșteșugul românesc, ci au și pictat, fiecare, câte un ou. Ei au fost  ajutați de copiii comunei dar și de reporterii Buzz . Apoi tinerii francezi au vizionat colecțiile de artă populară din mini-muzeul parohiei, au probat măști tradiționale, au învățat mișcări din jocuri de Anul Nou, au legat prietenii. În acest timp părintele Ciprian Rebrisorean de la  Parohia românească „Sfânta Parascheva şi Sfânta Genoveva” din Paris, a stat de vorbă, în incinta bisericii, cu un grup mare de tineri ai satului, îmbrăcați în frumoase costume populare, cărora le-a  povestit despre viața spirituală a românilor plecați în străinătate, în capitala Franței.

Evenimentul s-a încheiat cu un mini-spectacol al corului Școlii de la Vlădeni condus de doamna Onica Daniela Podariu.

Tinerii francezi au marcat prin aplauze ritmate interpretarea melodiilor și îndeosebi un fragment din Rapsodia celebrului botoșănean George Enescu, au trimis un reprezentant în persoana tânărului Andre să cânte și  el la clarinet iar în final s-au prins cu toții în horă și joc de doi spre deliciul spectatorilor.


Voluntari ai Centrului Europe Direct au împărțit  participanților hărți, publicații și rigle cu rețeaua Europe Direct și au oferit în dar cărți scrise de botoșăneni.

Un album foto video de la eveniment la adresa de mai jos:

https://photos.app.goo.gl/xwLarZkmdwy8vkqc8

(comunicat Europe Direct Botoșani)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Descoperire macabră în centrul orașului

astăzi, 17:00
1492

O femeie de 62 de ani a fost găsită fără suflare pe o bancă în părculeţul de lângă Piaţa Mică. Descoperirea a fost făcută duminică dimineaţă, de oamenii care mergeau la pia...

O familie de botoșăneni își caută un membru al familiei dispărut la Munchen!

astăzi, 12:09
726

O familie din Botoșani a făcut un apel pe rețelele de socializare pentru a-l găsi pe un botoșănean care lucra în zona Munchenului, și care a dispărut acum câteva zile.Botoșăn...

Comunicat PSD Botoșani: “România trebuie condusă dintre oameni, împreună cu ei, alături de ei”, le-a spus Viorica Dăncilă delegaților de la Congres, care i-au acordat în unanimitate votul pentru candidatura la alegerile prezidențiale.

astăzi, 10:35
200

“România trebuie condusă dintre oameni, împreună cu ei, alături de ei”, le-a spus Viorica Dăncilă delegaților de la Congres, care i-au acordat în unanimitate votul ...