Stați bine în fotolii dragi politicieni? Copiii din județul Botoșani, cei mai năpăstuiți elevi din România!

Stați bine în fotolii dragi politicieni? Copiii din județul Botoșani, cei mai năpăstuiți elevi din România!

Aproape jumătate de milion de elevi fac naveta în fiecare zi să ajungă la şcoală. Printre ei, elevii din județul Botoșani, care sunt în top ca fiind cei mai năpăstuiți elevi din România. Un raport al Băncii Mondiale spune chiar negru pe alb că situația este cumplită în județul nostru, în comparație cu celelalte județe.

Lipsa unei reţele şcolare de transport îi face pe copii să stea mai mult timp pe drumuri decât în bănci. Aceasta nu este, însă, singura lipsă cu care se luptă copiii români.

În judeţul Botoşani, Vaslui, şi Vrancea, 80% dintre şcolari merg la unităţi de învăţământ fără sălă de sport sau fără grup sanitar în interior. Raportul Băncii Mondiale arată că pe teritoriul României aproape jumătate de milion dintre elevi sunt navetişti din cele peste 6000 de şcoli analizate.

”În anumite județe precum București, Ilfov și Arad, inaccesibilitatea la transport este deosebit de scăzută în concordanță cu un nivel general de dezvoltare și venituri mai ridicate comparativ cu alte regiuni. În schimb, situația este cumplită în județele Botoșani, Vaslui, Bacău, Iași și Vrancea, care au cel mai ridicat nivel de inaccesibilitate la transport la nivel național”, se precizează în raportul citat.

În sistemul preşcolar, există 7 copii şi 2 profesori care fac naveta. Statistica creşte odată ce ajungem în sistemul gimnazial. Aici, sunt, în medie, 32 de şcolari şi 11 cadre didactice care trebuie să meargă într-o altă localitate decât cea în care stau pentru a ajunge la şcoală. Iar la liceu, peste 160 de elevi bat drum lung pentru a ajunge la şcoală.

Ce distanţă parcurg elevii până la şcoală? Pe scurt, 28% peste 10 kilometri, 13% între 7 şi 10 kilometri, 21% între 4 şi 6 kilometri iar 38% peste 3 kilometri.

Botoşaniul este primul în topul judeţelor fără accesibilitate, urmat de Vaslui, Bacău, Iaşi şi Vrancea, unde infrastructura transportului este la pământ.

Aproape 30% dintre cei care au fost chestionaţi parcurg o distanţă de aproape 10 kilometri pentru a învăţa. Asta înseamnă o jumătate de semi maraton. De cei mai mulţi elevi, distanţa e făcută cu un microbuz şcolar, însă acolo unde nu există elevii merg pe jos sau cu bicicleta.

 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Așa ceva… Pompierii au găsit două fețe de pernă pline cu pitoni regali!

astăzi, 19:49
236

Când ne gândim la pompieri ne gândim la faptul că sunt dispuși să-și dea viața pentru a stinge flăcările, însă nimeni nu se aștepta ca în două fețe de perne di...

Gara din Botoșani a fost și ea verificată de comisarii ANPC

astăzi, 19:21
75

În perioada 6-7 februarie 2020, Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat, la nivel naţional, o serie de acţiuni de control care au vizat condiţiile de tra...

944 de locuri de muncă valabile în această săptămână la AJOFM Botoșani

astăzi, 19:18
215

Nu mai puțin de 944 locuri de muncă sunt valabile în această săptămână la AJOFM Botoșani, atât pentru persoane cu studii superioare cât și studii medii, un număr de lo...