Stați bine în fotolii dragi politicieni? Copiii din județul Botoșani, cei mai năpăstuiți elevi din România!

Aproape jumătate de milion de elevi fac naveta în fiecare zi să ajungă la şcoală. Printre ei, elevii din județul Botoșani, care sunt în top ca fiind cei mai năpăstuiți elevi din România. Un raport al Băncii Mondiale spune chiar negru pe alb că situația este cumplită în județul nostru, în comparație cu celelalte județe.

Lipsa unei reţele şcolare de transport îi face pe copii să stea mai mult timp pe drumuri decât în bănci. Aceasta nu este, însă, singura lipsă cu care se luptă copiii români.

 

În judeţul Botoşani, Vaslui, şi Vrancea, 80% dintre şcolari merg la unităţi de învăţământ fără sălă de sport sau fără grup sanitar în interior. Raportul Băncii Mondiale arată că pe teritoriul României aproape jumătate de milion dintre elevi sunt navetişti din cele peste 6000 de şcoli analizate.

”În anumite județe precum București, Ilfov și Arad, inaccesibilitatea la transport este deosebit de scăzută în concordanță cu un nivel general de dezvoltare și venituri mai ridicate comparativ cu alte regiuni. În schimb, situația este cumplită în județele Botoșani, Vaslui, Bacău, Iași și Vrancea, care au cel mai ridicat nivel de inaccesibilitate la transport la nivel național”, se precizează în raportul citat.

În sistemul preşcolar, există 7 copii şi 2 profesori care fac naveta. Statistica creşte odată ce ajungem în sistemul gimnazial. Aici, sunt, în medie, 32 de şcolari şi 11 cadre didactice care trebuie să meargă într-o altă localitate decât cea în care stau pentru a ajunge la şcoală. Iar la liceu, peste 160 de elevi bat drum lung pentru a ajunge la şcoală.

Ce distanţă parcurg elevii până la şcoală? Pe scurt, 28% peste 10 kilometri, 13% între 7 şi 10 kilometri, 21% între 4 şi 6 kilometri iar 38% peste 3 kilometri.

Botoşaniul este primul în topul judeţelor fără accesibilitate, urmat de Vaslui, Bacău, Iaşi şi Vrancea, unde infrastructura transportului este la pământ.

Aproape 30% dintre cei care au fost chestionaţi parcurg o distanţă de aproape 10 kilometri pentru a învăţa. Asta înseamnă o jumătate de semi maraton. De cei mai mulţi elevi, distanţa e făcută cu un microbuz şcolar, însă acolo unde nu există elevii merg pe jos sau cu bicicleta.

 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ilie Bolojan a decis care companii de stat vor fi închise, pentru a face economie la bugetul central!

astăzi, 20:28

Premierul Ilie Bolojan a afirmat că toate companiile de stat vor fi auditate, pentru a verifica dacă acestea respectă obiectivele de performanţă. Prin urmare, cine nu este eficient, ar urma să f...

Peste jumătate din cazurile de la UPU pot fi tratate la medicul de familie. Plan pentru reducerea aglomerației!

astăzi, 19:57

Ministrul Sănătății a anunţat că aduce medicii de familie şi în unităţile de primiri urgenţă. Scopul este să reducă aglomerația din camerele de gardă și să grăbească triajul p...

„Nici dacă mi-l aduce, nu-l mai primesc!”. Unul dintre cei mai talentați fotbaliști din Superliga, pus la zid de Leo Grozavu!

astăzi, 19:08

Leo Grozavu a spus că Hervin Ongenda este un capitol închis definitiv pentru el atât timp cât o va mai antrena pe FC Botoșani. Hervin Ongenda este unul dintre fotbaliștii ...