Liceul cu Program Sportiv de la Botoşani va organiza, în perioada 13-14 februarie 2020, Simpozionul internaţional „Grigore Vieru, poet al sufletului românesc”, simpozion care în acest an se află la a ediţia a VIII-a, și care se va bucura de participarea cadrelor didactice care îndrumă elevii participanți la concursul literar – artistic care poartă numele poetului.
Într-un comunicat emis de organizatori, a fost anunțat și regulamentul concursului literar – artistic “Grigore Vieru, poet al sufletului românesc”, un proiect educațional propus pentru CAEN 2020 pe domeniul cultural-artistic, literatură.
Evaluarea se va face de către comisii speciale de jurizare stabilite la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, alcătuite din profesori de limba şi literatura română, profesori pentru învățământul primar şi profesori de educaţie plastică.
Iată și elementele care vor fi luat spre jurizare în acest an:
SECŢIUNI:
I. SECȚIUNEA CONCURS – pentru elevi
1. CREAŢII ARTISTICE – pentru elevii ciclului primar, clasele Pregătitoare, I şi a II-a– participare indirectă
• desene, picturi, colaje inspirate din poeziile lui Grigore Vieru;
2. CREAȚII LITERARE–pentru elevii ciclului gimnazial/ liceal–participare indirectă
• Poezii proprii sau compuneri pe temele specifice liricii marelui poet – pentru elevii ciclului gimnazial;
• Eseuri despre lirica viereană – pentru elevii de liceu
3. „IUBESC POEZIA” – concurs de recitare de poezii semnate de Grigore Vieru – pentru elevii din ciclul primar – clasele a III-a şi a IV-a şi ciclul gimnazial– participare directă
Organizatorii au explicat în amănunt și regulamentul de participare:
A. CONDIŢII DE PARTICIPARE:
1. CREAŢII ARTISTICE – fiecare cadru didactic poate participa cu maxim 3 lucrări ale elevilor(participare indirectă, prin trimiterea lucrărilor)
2. CREAȚII LITERARE - fiecare cadru didactic poate participa cu maxim 3 poezii/compuneri/eseuri ale elevilor (participare indirectă, prin trimiterea lucrărilor)
3. IUBESC POEZIA – fiecare cadru didactic poate participa cu maxim 3 elevi care vor recita poezii scrise de Grigore Vieru (participare directă)
4. SIMPOZION – fiecare cadru didactic poate participa cu o singură lucrare(participare indirectă, prin trimiterea lucrării)
B. REGULI OBLIGATORIU DE RESPECTAT:
a) Înscrierea participanţilor:
- Procesul de selecție a lucrărilor elevilor se va desfășura la nivelul claselor și a unităților școlare. Cadrele didactice vor înscrie în concurs elevii clasați pe locul I la aceste faze intermediare.
– se va face prin completarea formularului online de pe site-ul Liceului cu Program Sportiv Botoşani: sites.google.com/site/lpsbotosani
- Perioada de înscriere: 14.01.2020-10.02.2020
b) Redactarea lucrărilor:
1. Creațiile artistice: format A4; desenele vor fi etichetate pe spate, în colţul din dreapta jos, cu numele şi prenumele elevului, clasa şi şcoala de provenienţă, localitatea/judeţul/ţara, numele profesorului îndrumător;
2. Creațiile literare:
• Poezii/compuneri:
- format A4, spaţiere 1,15 rânduri, diacritice,
- Titlul: TNR, 14, Bold, centrat, 2 rânduri deasupra textului;
- Autorul: numele, clasa, profesor coordonator, şcoala – TNR, 12, Bold, centrat, dedesubtul titlului, la 2 rânduri distanţă de acesta; Textul: TNR, 12, spaţiere 1,15.
• Eseuri:
- format A4, spaţiere 1,15 rânduri; diacritice;
- Titlul: TNR, 14, Bold, centrat, 2 rânduri deasupra textului
- Autorul: numele, clasa, profesor coordonator, şcoala – TNR, 12, Bold, centrat, dedesubtul titlului, la 2 rânduri distanţă de acesta
- Textul: TNR, 12, spaţiere 1, 15, maxim 4 pagini; paginile nu vor fi numerotate
- Bibliografia se va consemna la sfârşitul lucrării.
3. Lucrările cadrelor didactice:
- format A4, spaţiere 1,15 rânduri, margini egale, 20 mm, diacritice;
- Titlul: TNR, 14, Bold, centrat, 2 rânduri deasupra textului
- Autorul: numele, disciplina, grad didactic, şcoala – TNR, 12, Bold, centrat, dedesubtul titlului, la 2 rânduri distanţă de acesta
- Textul: TNR, 12, spaţiere 1, 15, la un rând distanţă de rezumat, maxim 4 pagini
- Paginile nu vor fi numerotate; bibliografia se va consemna la sfârşitul lucrării
c) Trimiterea lucrărilor
- în perioada 14.01.2020 – 10.02.2020
- creațiile artistice (desen, pictură, grafică, colaj)vor fi trimise prin poștă sau curierat, într-un plic pe adresa: Liceul cu Program Sportiv, Strada Mihail Kogălniceanu nr. 29, Localitatea Botoşani, Județul Botoșani, cod 710185, cu mențiunea pe plic Pentru Concursul Internațional “Grigore Vieru, poet al sufletului românesc”.
- creațiile literare (poezii, compuneri, eseuri) vor fi trimise în format letric(imprimat pe suport hârtie) prin poștă sau curierat, într-un plic pe adresa Liceul cu Program Sportiv, Strada Mihail Kogălniceanu nr. 29, Localitatea Botoşani, Județul Botoșani, cod 710185 , cu mențiunea pe plic Pentru Concursul Internațional “Grigore Vieru, poet al sufletului românesc”.
- lucrările cadrelor didactice pentru simpozion vor fi salvate în World cu numele si prenumele cadrului didactic –autor al eseului şi vor fi trimise în format electronic pe adresa de e-mail simpozionulgrigorevieru@gmail.com.
- Toate cadrele didactice vor trimite plic autoadresat şi timbrat corespunzător prin care vor primi în urma jurizării de la organizatori diplomele (inclusiv profesorii pentru secţiunea simpozion-colocviu)
d). Desfășurarea concursului:
• Lucrările cu participare indirectă vor fi jurizate.
• Concursul “Iubesc poezia” – se va desfășura în ziua de 14 februarie 2020; cu cel puțin o săptămână înainte participanții vor fi informați asupra programului de desfășurare (locație exactă, program orar, ordinea intrării în concurs ș.a.)
e). Evaluarea lucrărilor:
• Evaluarea se va face de către comisii speciale de jurizare stabilite la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, alcătuite din profesori de limba şi literatura română, profesori pentru învățământul primar şi profesori de educaţie plastică.
• Jurizarea va ține cont de nivelul de vârstă al elevilor și pentru fiecare secțiune vor exista categorii de vârstă. Prin urmare, la secțiunea Creații artistice vor exista categoriile Clasa pregătitoare, Clasa I și Clasa a II-a, jurizate separat. La secțiunea Creații literare poezii/compuneri vor exista categoriile: clasele a V-a și a VI-a, clasele a VII-a și a VIII-a. Pentru elevii de liceu eseurile vor fi jurizate pe categoriile de vârstă: clasele a IX-a și a X-a și categoria clasele a XI-a și a XII-a. Pentru Concursul Iubesc poezia(participare directă), jurizarea va respecta aceleași condiții, premiile fiind acordate pe categorii de vârstă.
• Juriul va acorda Premiul I, Premiul al II-lea, Premiul al III-lea și Mențiuni. Numărul de premii nu va depăși 25% din numărul total de participanți pe fiecare secțiune/categorie de vârstă în parte. Instituția organizatoare își rezervă dreptul de a acorda Premii Speciale.
• Participanții vor primi diplomă de participare, semnată de instituția organizatoare.
• Toate diplomele pentru premii și mențiuni vor avea număr de înregistrare de la Liceul cu Program Sportiv Botoșani, precum și număr de înregistrare aparținând Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, fiind semnate de către organizatori și de către inspectorul școlar județean (diplomele vor fi înaintate ISJ Botoșani cu tabel justificativ)
• Liceul cu Program Sportiv Botoșani va elibera adeverințe pentru profesorii implicați în organizare, precum și documente de mulțumire pentru parteneri.
• Pe diplomele pentru premii acordate elevilor se va preciza numele profesorului îndrumător.
• În plicul cu lucrările elevilor cadrele didactice îndrumătoare vor pune şi un plic autoadresat şi timbrat corespunzător. Diplomele pentru elevii/profesorii care participă indirect vor fi trimise acestor participanţi prin poştă, pe adresele scrise pe plicul autoadresat.
C. ALTE PRECIZĂRI:
- Nu se percepe taxă de participare. Lucrările înscrise în concurs nu se restituie.
- Pentru buna desfășurare a concursului, vă rugăm să respectați perioada de înscriere.
- Lucrările plastice ale elevilor din ciclul primar vor constitui o expoziție organizată la Teatrul “Mihai Eminescu“ Botoșani, ISJ Botoșani și Biblioteca Județeană “Mihai Eminescu“ Botoșani.
- Diplomele elevilor/cadrelor didactice (cei cu participare indirectă) vor fi trimise de organizatori participanților la concurs până cel târziu la data de 31.05.2020.
- Organizatorii nu își asumă responsabilitatea pentru conținutul științific al lucrărilor sau pentru cele care nu respectă cerințele prezentului regulament.
- Nu se admit contestaţii.
- Nu se acorda premii în bani sau alte bunuri materiale.
- La finalul simpozionului, lucrările participanţilor vor alcătui un volum cu ISSN, publicat online pe adresa www.misiuneortodoxa.ro, iar pe diploma de participare la simpozionul didactic va fi menționat ISSN-ul de publicare. Cadrele didactice participante la această secţiune îşi vor printa lucrarea proprie de pe adresa online menţionată anterior.