Sistemul de educație românesc funcționează cu jumătate din finanțarea prevăzută de lege

Sistemul de educație românesc funcționează cu jumătate din finanțarea prevăzută de lege

Sistemul de educatie din Romania functioneaza, in prezent, cu jumatate din alocarea bugetara stabilita prin lege. Potrivit Legii educatiei, invatamantul trebuie sa aiba alocata anual o cota de 6% din PIB, insa aceasta a scazut in ultimii 10 ani cu 1,2% din PIB.

Daca in 2008 alocarea de la buget acordata invatamantului a fost de 4,2% din PIB, incepand cu 2010 a scazut drastic la 3,5% si a ajuns chiar pana la 3% arata date oficiale ale Ministerului Educatiei, analizate de Profit.ro.

Cu toate ca PIB-ul Romaniei a crescut in ultimii ani, finantarea sistemului de edcucatie a scazut sub 3% din PIB in ultimii doi ani, cand alocarile bugetare au fost de 2,8% din PIB, in 2016, si de 2,9%, in 2017.

Finanatarea de la buget a sistemului de invatamant a ramas in acest moment, ca procent din PIB, la nivelul celei din perioada de criza, reprezentand jumatate din alocarea prevazuta de lege, respectiv 3% din PIB.

Din cauza subfinantarii invatamantului romanesc, a crescut numarul de lucratori necalificati din totalul de angajati din Romania, reprezentand 15,20% din totalul de angajati.

De altfel, la finalul anului trecut, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a atras atentia ca in proiectul de buget pe anul 2018, Educatia nu primeste fondurile necesare pentru a-si desfasura activitatea in conditii normale.

ANOSR a precizat ca nici in 2018 invatamantul nu va beneficia de cele 6 procente din Produsul Intern Brut, asa cum prevede legea.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
124

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
81

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
46

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...