O pasiune transformată în destin: Profesorul care le predă elevilor ecuația fericirii!

De cele mai multe ori, educația vine la pachet cu o poveste care să dea copilului sau tânărului sentimentul că, ”dacă pot alții, pot și eu”, dacă vrei să-ți depășești limitele trebuie să scotocești în adâncurile tale și să te folosești de aurul pe care-l descoperi acolo.

Elevii Liceului „Dimitrie Negreanu” Botoșani au avut parte în Săptămâna Verde (26-30 mai 2025) coordonată de director prof. Camelia Axinte și prof. Alexandra Hrincescu de povestea unei pasiuni. În cadrul proiectului „Noaptea cercetătorilor europeni”, activitatea „Efectele schimbărilor climatice asupra biodiversității. Studiul de caz- Fluturii”, invitatul profesorului coordonator Mihaela Budeanu-Mihalachi a fost profesorul Constantin Corduneanu – cel care a pus bazele Asociației pentru dezvoltare durabilă OPTIM (Organizația pentru toți iubitorii mediului), un pasionat de lumea fluturilor.

 



Timp de două ore, profesorul care zeci de ani a străbătut culmile munților, văile, dealurile și câmpiile țării în căutarea de specii de plante, insecte și păsări a adus în fața elevilor ecuația fericirii: PASIUNE+MUNCĂ+RĂBDARE. Formator al unei generații de împătimiți de protejarea naturii, prof. Corduneanu și-a transformat discipolii în prieteni și colaboratori cu care a elaborat numeroase lucrări menite să conștientizeze și să tragă un semnal de alarmă asupra schimbărilor climatice care pun în pericol specii de păsări, fluturi și plante.

Elevii au aflat despre ariile protejate din România și în special din județul Botoșani, prin intermediul fotografiilor din rezervațiile Stânca Stefănești, Turbăria Dersca, Bucecea – Bălțile Siretului, Stânca Ripiceni, Pădurea Ciornohal, Tudora, Ariniș Horlăceni, Făget Stuhoasa (Suharău), Brăiești, Vorona. Acestea conțin specii de plante și animale care se află în pericol de dispariție.

”Pasiunea profesorul Corduneanu a demonstrat că în viață străbați un drum care poate fi uneori plin de încercări copleșitoare. Meritul fiecărui om este însă să descoperi pe acest drum motive pentru care merită să lupți și să mergi mai departe. Descoperirea unei specii noi. De fluturi, confirmarea acesteia la nivel mondial echivalează pentru profesorul Corduneanu cu o reconfigurare a lumii”, a precizat Prof. Mihaela Budeanu-Mihalachi.

Dintre zecile de elevi formați, profesorul Corduneanu a folosit frecvent în prezentarea sa două nume: Cătălin Balan (inițiatorul proiectului „Noaptea cercetătorilor europeni”) - profesor la Facultatea de Chimie din Iași, și Ioan Surugiu, profesor la Liceul Tehnologic din Dumbrăveni, Suceava. Cei doi au primit pasiunea protejării mediului de la profesorul Corduneanu și au ridicat-o alături de acesta la rang de cercetare academică, fiind recunoscuți în Europa ca cei care sunt specializați în studiul fluturilor, domeniu diferit de profesia lor.

Acest lucru confirmă faptul că omul își poate înnobila destinul, indiferent de capcanele, neîmplinirile și încercările sale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Peste 280 de copii din Botoșani au susținut examenele Cambridge Young Learners of English - sesiune YLE organizată la Cambridge Star (Foto)

Monday, 30 June 2025

Sâmbătă, 28 iunie 2025, centrul Cambridge Star a fost plin de emoție, curaj și pași mici către un viitor mare. Peste 280 de copii din Botoșani cu vârste între 8 și 12 ani au ...

Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei brut. Peste 1 milion de bugetari sunt afectați!

Monday, 30 June 2025

Guvernul a adoptat în şedinţa de luni ordonanţa care plafonează sporul pentru condiții vătămătoare la suma de 300 de lei brut. Decizia afectează direct veniturile a peste 1 milion de an...

Echipa USV, formată din trei botoșănence, a luat Premiul Special la faza națională a unui concurs dedicat creării de produse alimentare! (Foto)

Monday, 30 June 2025

În perioada 19–21 iunie a.c., o echipă de studenți de la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a participat la cea de-...