Sindicate: Școlile din România nu mai au bani pentru plata salariilor profesorilor!

Sindicate: Școlile din România nu mai au bani pentru plata salariilor profesorilor!

Tot mai multe școli din România au ajuns în imposibilitatea de a mai plăți salariile cadrelor didactice.

În acest moment vorbim de peste 40 de unități de învățământ din Buzău care nu mai au bani pentru salariile profesorilor chiar din luna octombrie, și în paralel, de alte aproximativ 100 de unități de învățământ din Vrancea. Aceștia din urmă nu mai au banii necesari pentru plată salariilor pe următoarele două luni, susțin reprezentanții Sindicatul Liber din învățământ (SLI) Vrancea.

Vorbim de un fenomen care începe să se generalizeze în România, rând pe rând, tot mai multe școli anunțând că rămân în cel mai scurt timp fără bani.

Potrivit sindicatelor, situația este extinsă la nivelul întregii țări și se repetă la finalul fiecărui an, însă anul acesta, în lipsa unui guvern, nu se va putea face rectificarea bugetară, ceea ce dă peste cap întreaga salarizare a cadrelor didactice din țară.

Cele mai multe școli care sunt în această situație sunt din mediul rural, dar există și câteva unități de învățământ din oraș. Banii nu ajung din cauza costului standard pe elev, care stă la bază constituirii bugetului fiecărei unități de învățământ. 

 "În acest moment, avem 41 de unități școlare care au avut probleme cu salariile. În luna următoare când va veni data de plată a salariilor, cu siguranță acest număr se va dubla. Banii nu ajung, întrucât finanțarea care se face acum pe legea 1, finanțarea per căpița, nu asigură suficiențe fonduri școlilor pentru plată integrală a drepturilor salariale", a explicat Ion Dobre, lider al Sindicatului de Învățământ Preuniversitar (SIP) Buzău, conform stirileprotv.ro.

Acum, dăscălii din școlile cu bugete mici așteaptă să vadă dacă luna viitoare își pot primi salariile la timp și prin ce modalitate se va face acest lucru, mai ales că momentan nu există un ministru al Educației care să facă rectificarea bugetară necesară.    

Și în celelalte județe din țară există riscul ca profesorii să nu își primească salariul la timp, tot din cauza bugetelor calculate în funcție de costul standard per elev.    

Costul standard per elev este un etalon în funcție de care se calculează sumă de bani pe care o primește lunar fiecare unitate de învățământ de la Ministerul Educației, prin intermediul Inspectoratului școlar General.

Problema este că etalonul nu este bine gândit și provoacă mari diferențe între școli, spun sindicaliștii din învățământ.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Bacalaureat 2020: Elevii și părinții nu mai sunt umiliți, dar sunt școli la Botoșani în care patru ani s-a agățat ghiozdanul de gard

Miercuri, 1 Iulie 2020
2416

La Botoșani există câteva unități de învățământ unde elevii par a fi venit degeaba la școală în ultimii patru ani, sau poate, doar pentru a cheltui banii munciți cu g...

Astăzi, Solstițiul de vară. 21 iunie, ziua cea mai lungă din an

Duminică, 21 Iunie 2020
740

21 iunie, ziua cea mai lungă din an, este momentul Solstiţiului de vară. În această zi, în emisfera nordică, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, adică se ridică de...

Administrația de la Ștefănești a depus la CNI un nou proiect de reabilitare și modernizare a Casei de Cultură

Miercuri, 17 Iunie 2020
540

Administrația locală de la Ștefănești a depus spre finanțare la Compania Națională de Investiții un nou proiect pentru care speră să obțină finanțare în cel mai scurt timp.Este...