Sindicate: Școlile din România nu mai au bani pentru plata salariilor profesorilor!

Sindicate: Școlile din România nu mai au bani pentru plata salariilor profesorilor!

Tot mai multe școli din România au ajuns în imposibilitatea de a mai plăți salariile cadrelor didactice.

În acest moment vorbim de peste 40 de unități de învățământ din Buzău care nu mai au bani pentru salariile profesorilor chiar din luna octombrie, și în paralel, de alte aproximativ 100 de unități de învățământ din Vrancea. Aceștia din urmă nu mai au banii necesari pentru plată salariilor pe următoarele două luni, susțin reprezentanții Sindicatul Liber din învățământ (SLI) Vrancea.

Vorbim de un fenomen care începe să se generalizeze în România, rând pe rând, tot mai multe școli anunțând că rămân în cel mai scurt timp fără bani.

Potrivit sindicatelor, situația este extinsă la nivelul întregii țări și se repetă la finalul fiecărui an, însă anul acesta, în lipsa unui guvern, nu se va putea face rectificarea bugetară, ceea ce dă peste cap întreaga salarizare a cadrelor didactice din țară.

Cele mai multe școli care sunt în această situație sunt din mediul rural, dar există și câteva unități de învățământ din oraș. Banii nu ajung din cauza costului standard pe elev, care stă la bază constituirii bugetului fiecărei unități de învățământ. 

 "În acest moment, avem 41 de unități școlare care au avut probleme cu salariile. În luna următoare când va veni data de plată a salariilor, cu siguranță acest număr se va dubla. Banii nu ajung, întrucât finanțarea care se face acum pe legea 1, finanțarea per căpița, nu asigură suficiențe fonduri școlilor pentru plată integrală a drepturilor salariale", a explicat Ion Dobre, lider al Sindicatului de Învățământ Preuniversitar (SIP) Buzău, conform stirileprotv.ro.

Acum, dăscălii din școlile cu bugete mici așteaptă să vadă dacă luna viitoare își pot primi salariile la timp și prin ce modalitate se va face acest lucru, mai ales că momentan nu există un ministru al Educației care să facă rectificarea bugetară necesară.    

Și în celelalte județe din țară există riscul ca profesorii să nu își primească salariul la timp, tot din cauza bugetelor calculate în funcție de costul standard per elev.    

Costul standard per elev este un etalon în funcție de care se calculează sumă de bani pe care o primește lunar fiecare unitate de învățământ de la Ministerul Educației, prin intermediul Inspectoratului școlar General.

Problema este că etalonul nu este bine gândit și provoacă mari diferențe între școli, spun sindicaliștii din învățământ.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Autostrada Moldovei la restart! Vicepreședintele asociației “Împreună pentru A8“, Cătălin Urtoi, a fost desemnat consilierul onorific al ministrului Transporturilor!

Duminică, 8 Decembrie 2019
536

Vicepreședintele asociației “Împreună pentru A8“, unul din liderii mișcării pentru dezvoltarea Moldovei, Cătălin Urtoi, a fost desemnat consilier onorific al ministrului Trans...

Cifrele dezastrului: în 10 ani, România a pierdut 300 mii de angajați din mediul privat

Marţi, 3 Decembrie 2019
751

În ultimii 10 ani, România a rămas fără aproximativ 300 mii angajați din mediul privat. Dacă în 2009 existau 4,2 milioane de angajați, în 2018 această cifră a scăzut l...

Mâine, preoții vor oficia o slujbă de pomenire pentru Nicolae Iorga: se împlinesc 79 de ani de la trecerea în neființă a celui mai mare istoric român

Marţi, 26 Noiembrie 2019
535

Cei 79 de ani de la trecerea în neființă a celui mai mare istoric român al tuturor timpurilor va fi marcată în acest an cu ample manifestări de către Muzeul Judeţean Botoşani....