Premiu naţional pentru un proiect social al elevilor din Laurian! FOTO

Premiu naţional pentru un proiect social al elevilor din Laurian! FOTO
Clasa a XII-a a profilului bilingv franceză a Colegiului Naţional "A.T.Laurian" merită lăudată  din plin, după ce a demonstrat că poate realiza un proiect social demn de Premiul I la nivel naţional. Tinerii, coordonaţi de profesorul Gabriela Mangîr, s-au înscris la un concurs din cadrul  manifestărilor dedicate francofoniei, competiţia finală având loc la Bucureşti în ultima decadă a lunii martie.

Practic, în cadrul competiţiei intitulată "Europe, Jeunesse, Francophonie", concurenţii sunt provocaţi să explice ce ar face dacă ar fi eurodeputaţi timp de un an. Laurienii au ales să conceapă şi să prezinte un poiect destinat tinerilor cu deficienţe psihice uşoare, luând în calcul ce ar trebui făcut pentru ca grupul ţintă să se integreze mai uşor şi să-şi aleagă o carieră compatibilă. 

„A fost lansat ca un joc, însă elevii l-au luat în serios şi s-au documentat, au contactat specialişti, au discutat cu tineri cu astfel de mici probleme şi au realizat un proiect cu buget defalcat pe cheltuieli, cu toate aspectele incluse puse la punct. Îi felicit şi pe această cale.”, ne-a explicat profesorul coordonator. „Jocul” a fost evaluat de organizatori, în speţă de Facultatea de Ştiinţe Politice din Bucureşti, alături de Ambasada Franţei în România, Ministerul Educaţiei şi Organizaţa Internaţională a Francofoniei, iar tema competiţiei a fost orientarea şcolară şi profesională a tinerilor. Pentru finală au fost selectate 9 proiecte provenind de la 8 licee din ţară, două dintre acestea fiind ale Colegiului Naţional „A.T.Laurian”. 



A atras proiectul celor de la XII H, profil bilingv franceză, pentru maniera în care a fost prezentat de iniţiatori, dar şi pentru documentarea de care au dat dovadă aceştia după ce au contactat specialiştii Direcţiei pentru Protecţia Copilului, elevi ai Şcolii nr. 16 şi specialişti ai Centrului pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională. Laurienii au conceput un proiect prin care, întâi de toate, se instruiesc părinţii şi profesorii tinerilor cu probleme, aceştia urmând cursurile unor profiluri pentru ucenici ce ţintesc meserii din cabinetele de coafură, restaurante sau fabrici de confecţii.

Cei patru laurieni şi-au prezentat şi apărat proiectul răspunzând la toate întrebările juriului, acesta oferindu-le odată cu premiul I şi o excursie la Bruxelles. Botoşănenii vor pleca, aşadar, în luna mai să vadă cum funcţionează instituţiile Uniunii Europene la ele acasă, recompensă pentru maturitatea de care au dat dovadă în modul în care au abordat tema lansată în concurs. Felicitări! (Comunicat de presa)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
74

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
84

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
116

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...