Curaj şi sinceritate într-o dezbatere despre dizabilităţi la Laurian! FOTO

Curaj şi sinceritate într-o dezbatere despre dizabilităţi la Laurian! FOTO
Realităţi triste dar adevărate despre tinerii cu disabilităţi şi despre dificultăţile cu care se confruntă mai ales în momentele în care doresc să intre pe piaţa muncii. Aceasta a fost tema, deosebit de sensibilă discutată de peste 100 de elevi, profesori, părinţi ai copiilor cu probleme, reprezentanţi ai statului, în cadrul întâlnirii de joi, 28 martie, din Aula Magna a Colegiului Naţional „A.T.Laurian”. Abordările, ce au surprins prin adevărurile cutremurătoare mărturisite de botoşăneni ce trăiesc aceste realităţi pe propia piele, au avut loc în cadrul proiectului KA 2, Sharing the world disability and displacement, proiect derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene in cadrul Programului Erasmus +, în parteneriat cu alte şase ţări UE. 

Cu statisticile în faţă, aşa cum au fost prezentate de Mihaiela Iacob, reprezentanta AJOFM Botoşani, laurienii au putut afla adevăruri de dincolo de hârtii şi legislaţie. Despre cât de grea este viaţa unui tânăr nevăzător dar şi ce înseamnă adevărata omenie le-a explicat Carmen Moraru, reprezentanta Asociaţiei Nevăzătorilor din Botoşani, un real exemplu de Om pentru elevi, o enciclopedie de cazuistică deloc veselă. Dan Palimariu, preşedintele Asociației “Down Activ” Moldova,  fost elev al Laurianului, i-a îndemnat pe elevi să încerce, încă de pe băncile şcolii, să se pregatească de intrarea pe piaţa muncii, să îmbine teoria cu practica, să intre în structuri de voluntari, să fie activi şi alături de oamenii cu probleme. Audienţa a putut afla aspecte rare legate de modul cum  simt şi gândesc persoanele cu Sindrom Down, Dan Pălimariu vorbindu-le elevilor şi în calitate de părinte.  

La intâlnire au participat şi reprezentanți ai Consiliului Elevilor, organizația C.N.”A.T.Laurian”.

Ionuţ Petre Sîrbu, preşedintele structurii, elev in clasa a XI-a a adresat colegilor săi îndemnul de a inţelege nevoia de participare la proiectele sociale, o surpriză plăcută fiind şi participarea fostului elev, Cătălin Ruxandar, în prezent student în Anglia, cu un mesaj impresionant adresat laurienilor. 

„Echipa de proiect mulţumeşte invitaţilor pentru participare şi promite să rămână implicată, nu doar pe durata proiectului, ci chiar să realizeze activităţi noi pentru comunitate şi pentru persoanele aflate in dificultate. Sunt convinsă că laurienii au înţeles că trebuie să se implice, altfel ştiinţa se pierde în vorbe.”, a declarat în acest context Ana Gabriela Tanasă, coordonatorul proiectului derulat de laurieni. (Comunicat de presa)
  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La două ore distanță de Botoșani se află Satul lui Moș Crăciun: Spiriduși, atelier de jucării și biroul Moșului! (Foto)

astăzi, 08:43
18

Vizitatorii lui Moș Crăciun sunt întâmpinați de spiriduși și conduși printr-un tur ghidat de 30 de minute, plin de magie și zâmbete.Satul lui Moș Crăciun se află î...

PS Ignatie, la hramul Mănăstirii Coșula: ”Omul mândru nu reușește niciodată să se stăpânească pe sine însuși, în schimb vrea să-i domine pe alții”

astăzi, 08:16
33

De sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, miercuri, 6 decembrie 2023, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitulu...

Vlad Miron, fratele Alexandrei Ivanov, după concedierea doctoriței: ”Vreau să i se retragă dreptul de a mai practica medicina!”

astăzi, 07:51
323

Alexandra, mama a trei copii, a fost lăsată să se chinuiască timp de şapte ore pe patul de spital. Cu dureri insuportabile și sângerări, femeia a cerut de mai multe ori ca un medic să o ...